Tuin

Tuin aanleggen, zo pak je het slim aan!

Tuin aanleggen, zo pak je het slim aan!
166Views

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je van plan om je tuin helemaal op de schop te nemen? Spannend! Een nieuwe tuin aanleggen is een geweldige kans om je buitenruimte precies zo in te richten als jij wilt. Maar waar begin je eigenlijk? Wat zijn de slimme stappen om te nemen, zodat je tuin straks helemaal naar je zin is? Geen zorgen, in deze blog geef ik je praktische tips en tricks voor een goede voorbereiding en een succesvolle aanleg van je tuin.

1. Begin met een goed plan

Voordat je enthousiast naar het tuincentrum rent om plantjes in te slaan, is het belangrijk om een goed plan te maken. Hoe wil je je tuin gebruiken? Wil je een zithoek, een speelplek voor de kinderen, een moestuin of misschien een vijver? Schrijf je wensen op en maak een simpele schets van je tuin. Dit hoeft echt geen professionele tekening te zijn, maar het geeft je wel een duidelijk beeld van wat je wilt en hoeveel ruimte je hebt.

Tips:

  • Meet je tuin op: Zo weet je precies wat je kunt doen met de ruimte.
  • Maak een lijstje van je wensen: Wat mag echt niet ontbreken? Een gezellige zithoek? Een BBQ-plek? Een grasveld voor de kids?
  • Denk na over de toekomst: Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin? Of heb je zin om lekker in de tuin te werken?

Wil je vooraf meer zekerheid hebben over hoe jouw nieuwe tuin er straks uit komt te zien? Laat dan een tuinontwerp in 3D maken. Je kunt dan een virtuele tour door je tuin doen en ervaren of het beeld aansluit op je verwachtingen.

2. Kies een tuinstijl

Je tuin moet passen bij jouw smaak én de uitstraling van je huis. Hou je van strak en modern, met strakke lijnen en weinig poespas? Of ga je liever voor een weelderige, natuurlijke tuin vol bloemen en planten? Als je een stijl hebt gekozen, wordt het een stuk makkelijker om beslissingen te nemen over materialen, beplanting en inrichting.

Veelvoorkomende tuinstijlen:

  • Moderne tuin: Strakke lijnen, veel gebruik van materialen zoals beton of composiet, en vaak planten in bakken.
  • Landelijke tuin: Een mix van natuurlijke materialen zoals hout en steen, met veel ruimte voor planten en gras.
  • Mediterrane tuin: Denk aan olijfbomen, lavendel en terracotta potten voor een zuidelijke sfeer.
  • Onderhoudsarme tuin: Veel grind, grote tegels en planten die weinig verzorging nodig hebben.

3. Zon en schaduw: houd er rekening mee

Niet alle planten houden van dezelfde hoeveelheid zonlicht. Denk daarom goed na over waar de zon op je tuin schijnt gedurende de dag. Maak een lijstje van de zonnige en schaduwrijke plekken en houd dit in gedachten bij het kiezen van je planten en de plek voor bijvoorbeeld een terras.

Tips:

  • Zet je terras op een zonnige plek als je graag van de zon geniet, of juist in de schaduw als je liever uit de hitte blijft.
  • Schaduwrijke plekken zijn perfect voor schaduwminnende planten zoals varens en hosta’s.
  • Hou rekening met bomen of hoge struiken die in de toekomst voor extra schaduw kunnen zorgen.

4. Maak slimme keuzes met tuinmaterialen

Bestrating, houten schuttingen, grind of misschien zelfs een vijver? De materialen die je kiest, bepalen voor een groot deel de uitstraling van je tuin én hoeveel onderhoud je eraan hebt. Denk dus goed na over wat je mooi vindt, maar ook over praktische zaken zoals duurzaamheid en kosten.

Veelgebruikte tuinmaterialen:

  • Tegels: Strak en modern, maar kunnen heet worden in de zomer. Betegel niet meer dan één derde van je tuin. Op die manier zorg je voor voldoende schuilplaatsen, voedselbronnen voor vogels en insecten en wordt het minder snel warm in je tuin. Groen zorgt namelijk voor verkoeling.
  • Hout: Geeft een warme, natuurlijke uitstraling. Denk aan vlonders of houten schuttingen.
  • Grind: Onderhoudsarm en perfect voor paden of een hoekje met plantenbakken.
  • Kunstgras: Ideaal als je een groene uitstraling wilt zonder te hoeven maaien.

5. Planten? Denk aan alle seizoenen

Je tuin zou niet compleet zijn zonder planten, maar welke planten passen bij jouw tuin? Bij het kiezen van de juiste beplanting is het handig om rekening te houden met de grondsoort, het klimaat en hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud. Ga voor een mix van vaste planten die elk jaar terugkomen en seizoensbloemen voor wat extra kleur.

Handige tips voor je plantenkeuze:

  • Vaste planten zoals lavendel, salvia en rozen komen elk jaar terug en vragen weinig onderhoud.
  • Seizoensbloemen zoals petunia’s en begonia’s zorgen voor extra kleur, maar moeten jaarlijks opnieuw geplant worden.
  • Bodembedekkers zoals maagdenpalm of kruipende tijm zijn ideaal om onkruid te voorkomen.
  • Kies voor verschillende hoogtes: Dit geeft diepte en zorgt voor een speelse, gevarieerde tuin.

6. Watermanagement: slim omgaan met regenwater

Met de veranderende weersomstandigheden, is het verstandig om na te denken over hoe je omgaat met regenwater. Te veel tegels zorgen ervoor dat het water moeilijk kan weglopen, wat voor plassen en modder kan zorgen. Een groenere tuin helpt water beter af te voeren.

Tips:

  • Plaats een regenton om regenwater op te vangen, handig voor het besproeien van je planten.
  • Leg grindpaden of gebruik permeabele tegels zodat regenwater de grond in kan trekken.
  • Overweeg een groene afscheiding in plaats van een stenen muur, dit helpt water beter af te voeren.

7. Vergeet de tuinverlichting niet

Goede verlichting in je tuin maakt een wereld van verschil. Het zorgt niet alleen voor sfeer in de avond, maar ook voor veiligheid. Plaats functionele verlichting langs paden en zet sfeerverlichting in bij bomen, planten of bij je zithoek voor een gezellig effect.

Verlichtingstips:

  • Gebruik zonne-energie: Energiezuinig én makkelijk te installeren.
  • Plaats spots langs paden en de oprit voor een moderne uitstraling.
  • Hang sfeervolle lantaarns op rond het terras voor een knusse sfeer in de avond.

8. Onderhoud: hoeveel tijd wil je besteden?

Het is leuk om een mooie tuin aan te leggen, maar hoeveel tijd wil je eigenlijk kwijt zijn aan het onderhoud? Sommige tuinen vragen wekelijks aandacht, terwijl andere bijna onderhoudsvrij zijn. Denk hier van tevoren goed over na. Wil je lekker bezig zijn met snoeien, maaien en wieden, of geef je liever de voorkeur aan een onderhoudsarme tuin?

Onderhoudsvriendelijke tips:

  • Kies voor onderhoudsarme planten zoals siergrassen en vaste planten.
  • Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.
  • Overweeg een robotmaaier als je gras hebt en geen zin hebt om wekelijks te maaien.

Ga aan de slag en geniet straks van jouw nieuwe tuin

Een nieuwe tuin aanleggen is een leuk project waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Begin met een goed plan, kies een stijl die bij je past, en maak slimme keuzes met materialen en beplanting. Door goed na te denken over zon, water en onderhoud, leg je de basis voor een prachtige tuin waar je met volle teugen van kunt genieten. Succes met de aanleg van jouw droomtuin!Mocht het je na het lezen van dit artikel een beetje duizelen over alle zaken waar je over moet nadenken? Weet dan dat je ook je tuin kunt laten aanleggen. Tuinaanleg uitbesteden komt door het vele werk relatief vaak voor. Benader een paar hoveniersbedrijven en vergelijk de offertes om tot het beste aanbod te komen.

admin
the authoradmin

Geef een reactie