Gladiolen

Home » Interieur & lifestyle » Gladiolen
De (na)zomer is hét seizoen voor gladiolen. De bloemen vertolken ‘kracht’. Ze hebben een zwaardvormig uiterlijk, een krachtige symboliek en staan bovendien lekker lang in een vaas.

Twee soorten

Gladiool komt van het Latijnse woord Gladius (zwaard) en verwijst naar het zwaardvormige uiterlijk van de bloem. De bloemen bloeien symmetrisch aan weerszijden van de steel en er zijn wel 150 verschillende cultivars. 

Ze worden verdeeld in twee groepen: de grootbloemige en de kleinbloemige. De grootbloemige gladiool kan een steellengte van 150 centimeter halen, terwijl de kleinbloemige maximaal zo’n 50 centimeter hoog wordt.
Paars boeket met gladiolen Gele gladiolen op een bijzondere vaas

Symboliek

Tijdens gladiatorengevechten in het oude Rome vochten zwaardvechters in een arena letterlijk tot de dood of de gladiolen. De overwinnaar werd na afloop bedolven onder gladiolen. Vandaar de nog steeds bekende uitdrukking: 'De dood of de gladiolen'. 

Sinds de Romeinse tijd symboliseren gladiolen kracht en overwinning. Niet voor niets heet de finish van de Nijmeegse Vierdaagse ‘Via Gladiola’ en krijgen de wandelaars gladiolen overhandigd.
Linker foto: gladiolen kun je goed combineren met andere langstelige bloemen zoals dahlia's.

Rechter foto: maar de sterke gladiolen doen het ook erg goed zonder andere kleuren en bloemen.

Onder: grootbloemige gladiolen kunnen wel anderhalf meter hoog worden.

Stylingtips

Gladiolen zijn uitstekend toepasbaar in zomerse monoboeketten. Juist door hun lengte krijgt een boeket meer allure en een krachtige uitstraling. Mix gladiolen ook eens met andere langstelige bloemen als dahlia’s. Wanneer je bovendien kiest voor een eenvoudige vaas komen de sierlijke bloemvormen extra goed tot hun recht.

Verzorging

Wanneer je ze in de vaas zet, snij je met een scherp mes drie tot vijf centimeter van de stelen af. Verwijder ook het overtollige blad, zodat er geen blad in het water komt te hangen. Zo blijft het water in de vaas helder en kun je extra lang van deze zomerpracht genieten.
Gladiolen in de woonkamer
Lees meer over dit thema in het dossier: bloemen en planten