Lelie

Home » Interieur & lifestyle » Lelie
De betekenisvolle lelie, oftewel de koningin onder de bloemen, heeft een rijke geschiedenis.

Heb je iets goed te maken? Dan is een lelie op zijn plaats!

Geschiedenis

Al in de tijd van de Grieken en Romeinen hadden lelies een bijzondere betekenis. Een bruid werd getooid met een kroon van lelies om haar geluk en vruchtbaarheid toe te wensen.

In de Middeleeuwen kreeg de lelie een andere betekenis: die van de vrede. Weer wat later werden daar een veelvuldigheid van betekenissen aan toegevoegd, onder meer: trouw, zuiverheid, puurheid, onschuld en natuurlijk liefde. Ook in rouwboeketten zien we regelmatig lelies, uit het symbool van onvoorwaardelijke liefde.

Soorten

De bekenste soort is de Longiflorum. Maar er zijn meer dan honderd verschillende lelies: met geur, zonder geur, effen, gestippeld, met stuifmeel, zonder stuifmeel (handig!) en in allerlei kleuren. Oriëntaalse en Aziatische kwekers introduceren bovendien voortdurend nieuwe variëteiten.

Verzorging

Lelies zijn sterke snijbloemen die makkelijk anderhalve week kunnen bloeien. Snij de stelen schuin af en verwijder de onderste bladeren zodat deze niet in het water komen.

Zet de bloem bij voorkeur op een lichte plek, uit de felle zon. De lelie heeft graag vochtige potaarde en een omgevingstemperatuur van 15 tot 20 graden Celsius.

In de zomermaanden staat de lelie ook graag op balkon of terras. Uitgebloeide bloemen afknippen zorgt ervoor dat de andere bloemen langer mooi blijven.

Wanneer je regelmatig het water in de vaas regelmatig ververst, blijven de lelies nog langer mooi.

Kijk voor meer informatie, inspiratie en bloemisten op www.mooiwatbloemendoen.nl
 
Lelie: romantisch
Liefde
Lelie: verzoening
Verzoening
Lelie: puurheid
Puurheid
Lelie: troost
Troost
Tip: Per ongeluk stuifmeel op je kleren? Het is zeer eenvoudig met plakband te verwijderen.
Lees meer over dit thema in het dossier: bloemen en planten