Interieurtrend: beestenboel kitsch of kunstzinnig

Home » Interieur & lifestyle » Interieurtrend: beestenboel kitsch of kunstzinnig
“De natuur” is een belangrijke en steeds terugkerende bron van inspiratie in ‘interieurland’ maar accenten verschuiven daarbij steeds weer.

Dit jaar vormt het dierenrijk een belangrijk thema. Zagen we vorig jaar veel tweedimensionale dieren (vooral vogels en vissen) in prints op behang en stoffen, dit jaar signaleren we ze vooral driedimensionaal (ook zonder bril).

Zo zijn goudkleurige XXL insecten ludieke objecten voor in huis, dienen honden en vogels van aardewerk als lampenvoet en zien we een ‘bearskin’, gemaakt van rubber: niet zacht en functioneel, wel opvallend en hip!

Vogels (de uil!), vissen en insecten zien we terug in decoratieve accessoires en in prints op stoffen en behang. Het zijn vooral grote ‘wilde’ dieren zoals leeuwen, ijsberen, apen en zebra’s die het hoofdpodium toebedeeld krijgen.

De beestenboel die we dit jaar zien is soms een tikkeltje kitsch en kunstzinnig; wat surrealistisch maar wél stylish verantwoord in 2011!
Trend 2011: dieren als voet
Abigail Ahern brengt met haar collectie een ode aan Alice in Wonderland: “If I had a world of my own, everything would be nonsense”. Haar nieuwe collectie, met onder andere deze wonderlijke lampen, illustreert deze gedachte. www.atelierabigailahern.com
Trend: dierenprints De nieuwe stoffen- en kussencollectie van Iosis toont het dierenrijk in volle glorie. Niet alleen kleurrijke vissen (NaxosNimos) maar ook zebra’s en antilope’s (Sokonala) en beren (Sacha). www.iosis.frDe Nederlandse ontwerper Eelko Moorer nam Playmobil – identiteitsloze, gestereotypeerde plastic poppetjes – als uitgangspunt bij het ontwerp van zijn rubberen Bearskin. Moorer wijst de gangbare ‘zachtheid’ van het tapijt af, door te kiezen voor rubber als materiaal. Het kleed wordt met de hand gemaakt en is verkrijgbaar in wit, zwart en bruin. www.eelkomoorer.com
Trend: dierenprints

Signalement: Saskia ten Cate & Monique van der Reijden
Tekst: Priscilla de Putter
Perscentrum Wonen
Lees meer over dit thema in het dossier: interieurtrends