Woontrends zomer 2011 | Oost & west

Home » Interieur & lifestyle » Woontrends zomer 2011 | Oost & west
Oost meets west in dit interieur
De culturen, de ambachten en de mystiek uit het Verre Oosten boeien ons westerlingen al eeuwenlang.

Tenslotte leerden we van de Chinezen hoe we Delfts Blauw moesten maken, ligt de oorsprong van de Italiaanse pasta daar en zouden we zonder de Japanners hoogstwaarschijnlijk geen sushi hebben gekend.

Opnieuw is nu het Verre Oosten actueel in de nieuwste interieurtrends. Indigo blauw, origami-achtige vormen, symmetrie en orde zijn belangrijk dit voorjaar!

Azie staat centraal

In de geschiedenis kwamen er ook op het gebied van interieur steeds weer invloeden uit Aziatische landen aan de orde. 

 
Deze woontrend in jouw huis?
Lees de tips »
In de Gouden eeuw bijvoorbeeld, importeerde men porseleinen vazen en lacquerware meubelen uit Azië. Ook de rijstpapieren bollampen en het tapijt uit biezentegels, die in de jaren zestig in vrijwel elke Hollandse starterswoning te vinden waren, zijn een voorbeeld van deze invloed.

De Japans-Amerikaanse ontwerper Isamu Noguchi heeft in de jaren vijftig beroemde ontwerpen gemaakt, waarin de Westerse en Japanse cultuur samenkwamen. Zijn Akari lampen uit rijstpapier en zijn organisch vormgegeven meubels zijn beroemd en decennia later nog steeds succesvol.

Opnieuw is nu het Verre Oosten actueel in de nieuwste interieurtrends, vooral in vormen, kleuren en patronen.

Kleur

Het diepdonkere Indigo blauw is hot! We zien de kleur terug in de nieuwe interieurcollecties en daardoor ook in het moderne interieur. In Aziatische landen wordt indigo al eeuwenlang als kleurstof gebruikt.
Prachtig Delfts blauw was al in en zien we ook terug in deze trend
Een bloesemtak geeft een Aziatisch accent

Motieven

Vooral in stoffencollecties wordt de kleur nu veel toegepast, waarbij ook ikatmotieven en batiks erg belangrijk zijn.

Meubels

De vorm van meubilair lijkt geïnspireerd op origami-vouwwerk. We zien bijvoorbeeld meubels met scherpe vouwen en facet-structuren. Daarnaast is het contrast tussen glanzend en mat belangrijk: hoogglans meubelen, die doen denken aan lakwerk, combineren goed met matte oppervlakken met een keramiek-achtige huid.

Materialen

In combinatie met de kleuren indigo blauw, zwart, wit en rood, gestileerde bloempatronen en materialen als bamboe en donkere houtsoorten is de Oosterse sfeer een feit.

Symmetrie en orde

De specifieke esthetiek die voortkomt uit de symmetrie en orde in met name de traditionele Japanse interieurs, is van invloed op de Westerse vormgeving van dit moment. De wellness industrie heeft wat dit betreft bijzonder veel inspiratie opgedaan in Japan.

Materialen

Denk aan het gebruik van natuurlijke materialen als bamboe, hout, steen en water, het laag bij de grond loungen met lage tafels, krukjes, zitkussens, pouffes, plat geweven matten en het gebruik van panelen of room dividers in het interieur.

Ook het gebruik van wierook en huisparfums, het thee-ritueel en het bijbehorende fijne porselein; het past allemaal in de sfeer van Oosterse inspiratie. Lichte meubelen – zowel qua gewicht als silhouet en structuur – zorgen voor een ‘licht’ interieur dat rust uitstraalt.
Neutrale tinten en rode accenten zijn typisch Aziatisch
Gouden en naturelle accenten geven een oosterse sfeer Maar ook roze doet het erg goed in het oosterse interieur De verfijnde vormgeving van het Verre Oosten is terug te vinden op talloze terreinen: van nieuwe meubels en stoffen tot lampen en accessoires.

Dit resulteert in een Oosterse sfeer die niet alleen mooi is maar ook vredig en ‘zen’! 

Oost & west in 5 stappen

1. Kleuren
Blauw – vooral indigo blauw – is een hot item gecombineerd met zwart en wit, in de nieuwe interieurstoffen én bij woonmodetrend Oost & West. Deze sterke basis krijgt met oudroze, fel- en wijnrood een warm accent.

2. Materialen
Designers bedenken tal van nieuwe toepassingen voor natuurlijke materialen als hout en bamboe, belangrijke materialen bij deze woonsfeer. Maar ook in kunststof zijn er meubels die met hun exotische vormen een Oosterse sfeer benadrukken.

3. Vormen
Bijzondere silhouetten zorgen voor een licht Oosters element. Scherpe vouwen en hoeken combineren het beste met ronde en ovale vormen als tegenhanger; samen zijn ze in balans. Verder zijn luchtige meubelen – zowel qua gewicht als vorm – kenmerkend, met open structuren.
4. Accessoires
Subtiele verwijzingen (indigo blauw, symmetrie) en specifieke decoraties (bloesems, theeservies) geven het interieur een Oosters karakter. Accessoires als porseleinen vazen, Delfts Blauw en Japanse objecten als lampionnen, oosterse theepotten, stoffering met Aziatische patronen (batik, ikat en bloesem) en laquerware (= gelakte) objecten maken deze woonsfeer compleet.

5. Textiel
Matten, plat geweven tapijt en vloerkussens maken van woonmodetrend Oost & West een relaxte woonsfeer, waarbij textiel de ontspanning dient. Op grote kussens en matten kan je lekker laag bij de grond loungen.

We zien batik- en ikat-dessins terug op meubelstoffering en gordijnen, en motieven die verwijzen naar de beschilderingen van Chinees en Japans porselein. Ikat dessins krijgen een vrije vertaling o.a. door middel van digitale prints.

Fotografie: Dennis Brandsma
Styling, tekst & productie: Marianne van Dodewaard
Assistent: Brechtje van den Wall Bake
Met dank aan: Perscentrum Wonen
Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl

Verkoopinformatie

Eerste foto: De lichtgewicht Spoon Table (met inklapbare poten) van Antonio Citterio voor Kartell, via www.bubbleclubamsterdam.nl. Stoelen met houten frame en leren kuip (1978) van Angelo Mangiarotti, opnieuw uitgebracht in nieuwe AgapeCasa collectie, via www.designlabels.nl. Lamp Umut uit rotan strips van www.ayilluminate.com. Dienblad uit ecologisch notenhout van Frigerio via www.zenit.nl. Gebloemde interieurstof Orchidea van Rubelli (100% katoen) via www.frozenfountain.nl. Geweven visgraat tapijt Clarence van www.bomat.be via Van Doorn Agenturen, T 06-53 830 364. Serviesgoed en hoge vaas via www.ptmd.nl. Blauw vaasje via www.Ikea.com.
Tweede foto: Linnen interieurstof de Arita Porcelain uit de La Plage – Riviera collectie van Ralph Lauren via www.wva.nl. Traditionele Japanse theepot uit gietijzer via www.simonlevelt.nl. Kandelaar en vaasje met driehoekjes motief, recht vaasje met bloemdessin (rechts achter) en bovenste bord rechts via www.polspotten.nl. Traditionele Chinese vaas via A.A. Knoop: T 06-52 40 51 90. Andere serviesgoed via www.homeshopgoodliving.nl. Houten plateau via www.ptmd.nl.
Derde foto: Salontafel Meniscus uit zwart gelakt glas met daarop witte draaibare kunststof ‘doos’ van Pearson Lloyd voor Tacchini via www.byotten.nl. Porseleinen theepot en witte vaas Lightscape van Ruth Gervich voor Nymphenburg via www.frozenfountain.nl. Zwarte vaas en Chinees keramiek krukje via www.ptmd.nl. Scheidingswand Lightfacet van Mireille Meijs (Design Academy Eindhoven) via www.zenit.nl. Gevlochten biezen vloerkussen Poffer via www.ayilluminate.com. Wollen kussen van Mae Engelgeer via www.frozenfountain.nl. Geweven visgraat tapijt Clarence van www.bomat.be via Van Doorn Agenturen, T 06-53 830 364. Papieren lopertje (eigenlijk een gordijnpaneel) van www.ikea.com. Roze kop en schotel van Limoges porselein zijn vintage.
Vierde foto: Hoekdeel van de sofa Bend van Patricia Urquiola voor B&B Italia, patchwork bal van SEVV voor Moroso en latjes poef Bubo Bubo van Samuel Chan voor Mossi: alles via www.covanderhorst.nl. Salontafel uit losse eikenhouten balken via www.design020.nl. Bamboe lamp Urchin van www.ayilluminate.com. Paardenhoofd van keramiek uit de Han periode, kalligrafiepenselen en groene bronzen vaas, alles Chinees via A.A. Knoop T 06-52 40 51 90. Roze rubberen vaas van Hella Jongerius; van Floris Hovers een krukje met touw omwikkeld en kussen uit gestreept fluweel via www.frozenfountain.nl. Rode vaas, glazen vitrine en bamboe bekertje via www.polspotten.nl. Bamboe carpet Orient 560, ook verkrijgbaar als tegels of kamerbreed via www.cunera.nl. Behang Atomic van Sanderson & Sons via www.sanderson-uk.com.
Vijfde foto: Lamp Seed Pod uit eikenhouten schakels met led-verlichting van www.ayilluminate.com. Kunststof eetkamerstoel uit de Rift serie van Patricia Urquiola voor Moroso via Luirink Agenturen, T 0252-622722. Behang Atomic van Sandenson via www.sanderson-uk.com. Houten plateau via www.ptmd.nl. Japans theepotje via www.japansewinkeltje.nl. Op de voorgrond de mand Blow Up uit bamboestokjes, van de gebroeders Campana voor Alessi via www.frozenfountain.nl. Papieren lopertje/gordijnpaneel van www.ikea.com.
Zesde foto: Zijden stof India van Élitis via www.loggerewilpower.com. Stoeltje Camilla Club met leren kuip van Alberto Basaglia en Natalia Rota Nodari voor YDF via www.byotten.nl. Kunststof poef Ibayak en glazen schemerlamp met drijfhout Kiinau van Bleu Nature via www.duran.nl. Zwarte piedestal, roze vaas en roze kussen via www.polspotten.nl. Theepot van Bredemeijer via www.simonlevelt.nl. Houten Japanse slippers via www.japansewinkeltje.nl. Blauw/roze kussen, stof Élitis via www.frozenfountain.nl. Papieren carpet Cedre 9401 via www.cunera.nl.
Lees meer over dit thema in het dossier: interieurtrends