Suzette: Koningin Rommelkont

Home » Blogs: Gewoon opgeschreven » Suzette: Koningin Rommelkont
Suzette Geschreven door:
Suzette,
Maart 2011

Over het algemeen heb ik, zo ver ik weet, nog nooit last gehad van voorjaarschoonmaakwoede.

Ik kan het niet, schoonmaken, ook al doe ik nog zo mijn best. Mijn moeder irriteerde zich er jaren aan en wuifde het vaak honend weg, ”smoesjes, niet zeuren gewoon aan de slag.”

Nu hoor ik haar niet meer want ik heb onlangs geleerd dat ik Koninklijke bloede van mijn oma geërfd heb en kan er dus niks aan doen; ik ben gewoon genetisch belast, en nog wel van beide kanten van de familie.

Mijn oma van vaderskant maakte namelijk overal een rommeltje van. Mijn moeder ruimde, tijdens onze bezoekjes, het minihuisje altijd keurig op. Als oma na haar middagdutje van bed kwam, in Twente kom je van bed en er niet uit, liep ze steevast de keuken in op zoek naar een pakje, zakje, doosje dat ze open kon maken en ergens neer kon leggen.
Vervolgens werd een netjes opgeruimd tijdschrift verplaatst. Dit alles tot grote ergernis van mijn moeder maar voor mij zo herkenbaar!

Oma van mijn moeders kant hoefde helemaal niets te doen in het huishouden. Ze werkte, volgens de verhalen, hard in de bakkerszaak van mijn opa en had voor het huiswerk bediendes en... haar oudste dochter, mijn moeder.

Dat beviel mijn oma reuze goed en ook nadat mijn opa allang de bakkerszaak niet meer had, had mijn oma nog wel hulp in de huishouding. In de laatste jaren van haar leven woonde ze samen met een paar oudtantes die haar het leven heel makkelijk maakten. Met een dekentje in de stoel, lekker eten en drinken en ‘s avonds lekker ingestopt in bed.

Toen wij vorige week bij de oudtantes op bezoek waren werd ik verrast met de ultieme uitleg van mijn schoonmaakhandicap. Volgens de oudtante was mijn oma namelijk een reïncarnatie van een koningin. Mijn moeder viel van verbazing van haar stoel.

Ik heb de rest van de dag met een enorme smile rondgelopen. Het waren dus
gewoon genetisch mankementen, Koninklijk belast en nog wel geërfd van Miss Schoonmaak zelf, mijn moeder!

Natuurlijk geniet ik ook van een heerlijk schoongemaakt huis, vers verschoont bed en een heerlijk geurende badkamer waar de kraan zo n klein sterretje blinkt. Gelukkig ben ik een tof wijf, gek met haar jongens, een enthousiaste aanpakker met eens in de week een hulp.

Mijn moeder heeft het nu moeten opgeven, mijn man is gelukkig als ik gelukkig ben en mijn kinderen weten niet beter. Overigens is het niet zo dat het een enorme puinhoop is hoor, gewoon gezellig rommelig.

Iedereen die het wil horen, en vooral de schoonmaak-vriendinnetjes van mijn moeder, vertel ik tegenwoordig het verhaal van mijn oma’s en meld met trots dat ik eigenlijk Koningin Rommelkont ben.

Als de eerste lente zonnestralen straks door de wolken pieken en al mijn vriendinnen driftig met de voorjaarschoonmaak bezig zijn, bel ik mijn moeder om te zeggen dat Koningin Rommelkont met een kop dampende koffie in de zon zit en haar hartelijk te danken voor haar DNA.