Tweede huis in BrazilŽ

Home » Woonnieuws » Tweede huis in BrazilŽ
Brazilië is sinds een jaar of tien een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders.

Precies in diezelfde periode is het land onder aanvoering van een populaire volkspartij aan een heuse internationale economische opmars begonnen, waar Nederlandse vakantiegangers van het eerste uur ongekend van hebben kunnen profiteren.

Economie

Enerzijds gaat het zeker de laatste zeven jaar economisch zo goed me het land dat de Brazilianen zelf meer zijn gaan verdienen, waardoor de vraag naar onroerend goed is gestegen en dus ook de huizenprijzen, die de afgelopen tien jaar zo goed als verdubbeld zijn.

Wisselkoers

Voor hen speelt de wisselkoers van de reais, de Braziliaanse munt nauwelijks een rol, maar voor buitenlanders met euro’s op zak des te meer. Die munt stond rond 2003 op een koers van bijna 4 ten opzichte van de euro, 3,89 om precies te zijn.

Nu daarentegen is de munt dermate in waarde gestegen ten opzichte van die euro dat je er nog net iets meer dan 2 voor krijgt.

Rechtstreekse vlucht

Met name in het tropische noordoosten van het enorme land hebben talloze Nederlanders hiervan geprofiteerd, mede dankzij de goede verbindingen dankzij een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol.

Eén van de initiatiefnemers van die vlucht, reisorganisator Ad van der Molen van FlyBrazil heeft het allemaal zien gebeuren. ,,Mensen hebben in Brazilië echt een dubbelslag geslagen als ze rond 2003 een leuk vakantiehuis hadden gekocht.

Het is een simpele rekensom. Je kon in die tijd voor pakweg 100.000 reais al een
Tweede huis in Brazilië
Foto: Second Home International
prachtig appartement kopen met uitzicht op zee. Omgerekend was dat toen dus een dikke 25.000 euro. Vanwege de enorme koersstijging van de munt is 100.000 reais nu echter bijna 50.000 euro.

Dat is dus een verdubbeling van je investering, waar je feitelijk niets voor hebt hoeven doen, behalve genieten van je huis in een prachtige tropische omgeving in een heerlijk land dat alle moderne faciliteiten biedt''.

Hoger inkomen Brazilianen

"Daarnaast steeg de huizenprijs dankzij de enorme economische groei en het verhoogde inkomen van de Brazilianen zelf, voor wie dit soort appartementen tegenwoordig ook bereikbaar zijn.

Datzelfde appartement waar ik net over sprak, heb ik door een Nederlander verkocht zien worden aan een Braziliaan voor maar liefst ruim 200.000 reais, momenteel zo’n 100.000 euro.

Met andere woorden: ook nog een verdubbeling van de waarde van de woning in slechts acht jaar tijd.
Die meneer heeft dus jarenlang prachtige vakanties gevierd, huuropbrengsten gehad en uiteindelijk na verkoop en de omwisseling van de reais naar euro, bijna 75.000 euro in zijn zak gestoken. Er zijn jaren bij dat ik het niet verdien", lacht de reisorganisator.

Ipanema

"Ik ben al kaal, maar anders had ik de haren alsnog uit mijn hoofd getrokken", zegt Jan Willem van den Horn van Zuid-Amerika Exclusief, een andere reisorganisator die met name gespecialiseerd is in vakanties richting Rio de Janeiro.

Toen wij rond 2003 begonnen met de verkoop van Braziliaanse vakanties wilde ik eigenlijk ook een onderkomen kopen om een beetje vastigheid ter plaatse te hebben.

Ik stuitte toen op een prachtig appartement in de wijk Ipanema. Het moest toen rond de 500.000 reais kosten, ofwel 125.000 euro. Let wel: iets meer dan een ton voor een appartement aan één van ’s werelds beroemdste stranden''.

''Door drukke werkzaamheden en eerlijk gezegd ook een beetje laksheid, is het er toen niet van gekomen en daar kreeg ik onlangs heel veel spijt van toen ik hoorde dat het opnieuw verkocht was. Het ging weg voor bijna 900.000 reais, omgerekend 450.000 euro.

Van zo’n gemiste kans, draait je maag wel even om kan ik je vertellen. Maar goed, het is niet anders en ik blijf gewoon optimistisch in de hoop dat ik ooit nog zo’n kans krijg die ik dan wel benut."

Meer informatie?

Bezoek Second Home International »
Lees meer over dit thema in het dossier: buitenland