Woontrends zomer 2011 | Stad & land

Home » Interieur & lifestyle » Woontrends zomer 2011 | Stad & land
Woontrend: stad & land
We willen meer groen! Meer buiten! Meer eco! Dat vinden we in de nieuwe woonmodetrend Stad & Land.

Niet met een nostalgische maar een moderne blik wordt naar het landleven gekeken.
 

Materialen

Natuurlijke materialen als hout, wol, vilt en touw en ‘boerse’ must haves als de ladder en spijlen stoeltjes worden gecombineerd met modern design.
 

Kleuren

Groen is letterlijk en figuurlijk het sleutelwoord, waarbij grenzen tussen binnen en buiten vervagen en
milieu- en mensvriendelijke producten en kleuren als mos- en grasgroen de boventoon voeren.

Nieuwe naturellen als champagne, zand en kiezel combineren prachtig. Felle kleuraccenten in mosterd geel en oranje laten de zon schijnen in dit stoere maar sophisticated interieur.
 

Simpel maar sterk

Niet drukke patronen maar juist uni’s typeren deze woonmodetrend: ze zorgen voor rust en ruimte.

 
Deze woontrend in jouw huis?
Lees de tips »
Zo is er meer aandacht voor de kracht van kleuren en materialen: het sprankelend groen en geel van textiel, het gladde
notenhout van de bijzettafel, het zachte vergrijsde leer van het daybed en de open structuren van luchtige breisels.

Inspiratie komt zowel van het traditionele landleven als uit de moderne stad. Smaakvol, warm en gezellig maar ontdaan van alle opsmuk, krullen en prullen. Er blijft een simpel maar sterk interieur over: de essentie van woonmodetrend Stad & Land.

De nieuwe landelijkheid is stoer en sober maar sophisticated. 
Woontrend: stad & land Woontrend: stad & land

Mobiel meubilair

Het zomerse interieur anno 2011 wordt gekenmerkt door mobiliteit en flexibiliteit.

Door slim in te richten en op te bergen wordt de ruimte optimaal benut. Zo wordt een plekje als de erker goed gebruikt door een op maat gemaakte opbergbank.

Kleine bijzettafels en krukjes zorgen voor dynamiek: ze zijn simpel en snel verplaatsbaar en zorgen daarmee voor afwisseling.

Nieuw is de multifunctionele salontafel die in hoogte verstelbaar is en qua vorm geïnspireerd is op het inklapbare veldbed.
Het signalement voor eetkamerstoelen is de retro spijlenstoel, de klapstoel en de gestoffeerde kuipstoel. 

Ook buitenmeubilair is populair en flexibel. De verweerde tuinstoel stamt uit een ver verleden. Tegenwoordig zijn er stijlvolle buitenstoelen waar we liever ook binnenshuis mee pronken en andersom: het daybed is weliswaar een comfortabele loungeplek voor binnen maar doet het ook goed op het terras. Het kan! Mix, match, verplaats en verwissel.

Door de natuurlijke materialen, uni’s in frisse kleuren en de afwezigheid van drukke prints, wordt het niet snel teveel in dit modern landelijke interieur.
Woontrend: stad & land
Woontrend: stad & land Woontrend: stad & land

Eerlijk en uniek

De emotionele lading van een zelfgemaakt kussen, schilderij of taart smaakt vaak naar meer: het is uniek, eerlijk en met liefde gemaakt.

We decoreren ons huis daarom steeds vaker met handgemaakte accessoires, kunst van locale kunstenaars en ambachtelijk en verantwoord design. Zoals de van gekookt leer gemaakte vazen van Simon Hasan, waarbij een middeleeuws ambacht weer tot leven wordt gewekt. Of het kunstwerk van Gabriela Davalos met een schildering van een tarwe, dat symbool staat voor het landleven. 
De term ‘social design’ is in opkomst in woonmodeland: de mens achter het ontwerp heeft recht op eerlijk arbeidsomstandigheden. De Vietnamese makers van de handgemaakte sfeerlamp Bird’s Nest (Ay Illuminate) hebben een goed bestaan en de Engelse timmermannen van Another Country krijgen goed loon én een ergonomische werkplek met gezond binnenklimaat. Fair trade voor iedereen!
 

Verlichting

De sfeerverlichting in nieuwe collecties is lichtgewicht en makkelijk verplaatsbaar: lampionnen van papier, lampen van gevlochten hout, touw of bamboe en lampen van metaaldraad.
Woontrend: stad & land
Woontrend: stad & land
Woontrend: stad & land
Voor het lichtplan gelden ook nieuwe regels. Zo is maximaal daglicht in huis een voorwaarde. Maak gebruik van grote raampartijen, erkers en dakramen en creëer zelf licht met transparante blinds, lichte gordijnen en witte horizontale lamellen en shutters.

Kleine (retro) lampjes zorgen voor de juiste sfeer: van bureaulamp tot staande lamp. Bij voorkeur hangt er meer dan één lamp boven de eettafel en, let op, niet op dezelfde hoogte en niet op één lijn!
 

Uitgelicht: de fauteuil

Was de bank tot voorheen het pronkstuk in de zitkamer? Die tijd is voorbij!
Het is de nieuwe generatie fauteuils die de show steelt.

Prachtige exemplaren – zoals de verfijnde damesfauteuil zonder armleuningen – geven de kamer een nieuwe stijlimpuls. De uitgesproken vorm, aparte bekleding en comfortabele zit maken van deze meubelen functionele kunstwerkjes.

Ze overstijgen de zitkamer want deze fauteuils doen het ook goed als object in de slaapkamer of als centrale middelpunt van (nieuw!) de ‘stilhoek’: een leeshoek zonder computer, tv of audio. Zodat je in alle rust kunt ‘zijn’.

Stad & Land in 5 stappen

 1. Kleuren & materialen
  Kies voor een mix van lichte houten meubelen en veel textiel. Stoer leer combineer je met zachte ‘matte’ stoffen in groentinten, zomers geel en naturellen. Wit is de basis maar geef één muur juist een andere kleur: bijvoorbeeld in champagne of leger- of grasgroen!
 2. Accessoires
  Met krukjes, poefjes en – nieuw – de ladder, ontstaat dynamiek. Grote kamerbomen, takken, tropische planten en veldboeketten brengen het landelijke interieur tot leven.
 3. Verlichting
  Experimenteer met sfeerlicht en zoek naar een verzameling van verschillende lampen: oud & nieuw, groot en klein, hightech en handgemaakt.
 4. Vloer
  Op de vloer zijn landelijke tegels, houten vloerdelen, natuurlijk kurk of look-a-likes in linoleum geschikt. Kleden met streepdessin in zomers kleuren en gevlochten matten zijn hip voor binnen én buiten.
 5. Textiel
  Verzamel kussens in allerlei vormen en maten: fel of naturel, gebreid, gevlochten of gehaakt. De bank mag er weer vol mee liggen. Is breien jouw nieuwe yoga? Brei dan een vrolijk ‘jasje’ voor een vaas, theepot, lamp of zelfs de poot van een tafel of de tak van een boom. Wild breien noemen ze dat! Als je daar zelf geen tijd voor hebt, kies dan voor breisels van Nederlandse ontwerpers als Ineke Visser van HeinsHome. 
Woontrend: stad & land 

Fotografie: Sophia van den Hoek
Styling & productie: Monique van der Reijden
Productie assistent: Joyce de Haas
Tekst: Monique van der Reijden & Priscilla de Putter
Met dank aan: Dutch Style Company
Perscentrum Wonen

Verkoopinformatie

Eerste foto: Daybed ‘Mellow’ en donker houten bijzettafeltje ‘Bondt’ van Zeitraum via www.eye4design.eu. Fauteuil ‘Eugene’ van E15 via www.formatdesign.nl. Twee blank houten bijzettafeltjes ‘Monocle’ en ‘Kids’ van www.anothercountry.com. Zwart metalen bijzettafeltje ‘TOR’ van www.montis.nl. Lamp Jieldé van www.depotrotterdam.nl. Poef ‘Pigeon’ van www.gelderlandgroep.com. Geel en groen gehaakt kussen en fles met gehaakte ‘jas’ van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Witte gehaakte kussens en plaid van www.rivieramaison.com. Langwerpig kussen en fel groene kussens van www.0900-design.nl. Geel kussen met ster en groene vaas met tak van www.zomersbloemen.nl. Kleed ‘Bridge’ van Woodnotes via Styling and More agenturen, 06-22958318.
Tweede foto: Tafel van www.roelverhulst.nl. Groene fauteuil ‘Lotus’ van www.montis.nl. Groene spijlenstoel ‘Hee Dining’ van Hay via www.0900-design.nl. Zwart spijlenstoeltje ‘Surpil’ van DCW via www.degeusagenturen.nl. Gehaakte vaasmand en jas voor glas, theepot en vaas van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Lamp Jieldé via www.depotrotterdam.nl. Glazen bord van www.zomersbloemen.nl. Lampen van Merci in Parijs, www.merci-merci.com. Groen Recoloured tapijt van Marc Janssen tapijten via www.tapijten.nl.
Derde foto: Blankhouten bijzettafeltje ‘Kids’ van www.anothercountry.com. Donker houten bijzettafeltje ‘Bondt’ van Zeitraum via www.eye4design.eu. Gehaakte kussens van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Groene kussens via www.0900-design.nl. Lederen vazen van Simon Hasan. Wit gehaakt kussen met knopen via www.rivieramaison.com. Koperen schaaltje en groen glaasje zijn privé bezit.
Vierde foto: Gehaakte vaasmand van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Lamp Jieldé via www.depotrotterdam.nl. Glazen bord via www.zomersbloemen.nl. Kastje is privé bezit.
Vijfde foto: Tafel van www.roelverhulst.nl. Gehaakte jas voor glas, theepot en vaas van Ineke Visser via www.heinshome.nl Spuitfles is privé bezit.
Zesde foto: Lamp ‘Birds Nest’ van www.ayilluminate.com. Salontafel ‘7680’ van Scholten & Baijings voor www.gelderlandgoep.com. Gehaakt kussen, jas voor vaas en kopje van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Groen kussen (onder) van www.zomersbloemen.nl. Groen Recoloured tapijt van Marc Janssen tapijten via www.tapijten.nl. Groene vaas van www.zomersbloemen.nl. Behang Galerie de Tableux uit de collectie ‘Un Bisou’ van www.eijffinger.com.
Zevende foto: Fauteuil ‘Clara’ van Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722. Tafeltje TOR van www.montis.nl. Kunstwerk met tarwe door Gabriela Davalos. Groene vaas van www.zomersbloemen.nl. Gehaakte vaasmand van Ineke Visser via www.heinshome.nl. Lamp Jieldé via www.depotrotterdam.nl.
Achtste foto: Stof ‘Azuro’ van Kinnasand via www.beskafabrics.nl. Poef ‘Pigeon’ van www.gelderlandgoep.com. Rieten poef van Return to Sender via www.hema.nl. Glazen bordje via www.zomersbloemen.nl. Trap, plaid en kachel zijn privé bezit.
Negende foto: Behang ‘Galerie de Tableux’ uit de collectie ‘Un Bisou’ van www.eijffinger.com. Vaasjes omwikkeld met wol van Ineke Visser via www.heinshome.nl.
Tiende foto: Fauteuil ‘Clara’ van Moroso via Luirink agenturen, 0252-622722. Kleed ‘Avenua’ van Woodnotes via Styling and More agenturen, 06-22958318. Sidetable en tafeltjes van www.anothercountry.com. Lampje ‘Gras N205’ via www.degeusagenturen.nl. Rieten schaal van Return To Sender via www.hema.nl. Lampen aan ladder van conceptstore Merci in Parijs, www.merci-merci.com. Trap en plaids zijn privé bezit.
Elfde foto: teuil ‘Eugene’ van E15 via www.formatdesign.nl. Poef ‘Pigeon’ van www.gelderlandgroep.com. Blank houten bijzettafeltjes ‘Monocle’ van www.anothercountry.com. Donker houten bijzettafeltje ‘Bondt’ van Zeitraum via www.eye4design.eu.
Lees meer over dit thema in het dossier: interieurtrends