Onderzoek: de ideale keuken

Home » Interieur & lifestyle » Onderzoek: de ideale keuken
Aan de lezers van het Duitse magazine House & More werd gevraagd wat zij graag zien in de keuken.

Hier lees je de verrassende uitkomsten.

Deelnemers

De ongeveer 12.000 deelnemers aan de enquête waren tussen de 30 en 49 jaar, wonen in een eigen huis van gemiddeld 134 vierkante meter groot en hebben een keuken van gemiddeld 16 vierkante meter.

Open keuken

Terwijl de keukenindustrie en woonbladen de open keuken promoten, geeft 56 procent van de ondervraagden de voorkeur aan een afgesloten ruimte.

Bovendien geeft slechts 53 procent van de deelnemers aan de enquête de voorkeur aan een keuken met eettafel, terwijl 47 procent liever een ‘pure’ keuken hebben.

Stijl en inrichting

Als het gaat om de inrichting stijl zijn de meningen duidelijk verdeeld in twee kampen. 48 procent van de ondervraagden omschrijft de eigen smaak als tijdloos en traditioneel, terwijl ongeveer 43 procent de eigen stijl als modern en design georiënteerd schrijft. Slechts 9 procent gaat voor de rustiek ingerichte keuken.

Kleur

De antwoorden waren minder duidelijk wanneer de consument werden gevraagd om hun favoriete kleur in de keuken. De meeste respondenten - 28 procent - zouden kiezen voor wit.

Met bijna 25 procent komen keukens in pastelkleuren op een goede tweede. 21 procent zou kiezen voor bruine tinten, felle kleuren kwamen op de vierde plaats. Tijdloos zwart eindigde onderaan met op ongeveer 1,5 procent.

Kastjes en deuren

De beslissing over de uitstraling van de keuken kasten en deuren was veel minder dubbelzinnig. De meerderheid was voorstander van monochrome kasten, bij voorkeur in een hoogglans look.

11 procent wil een houtnerfpatroon en bijna 20 procent zou een echte houten keuken willen. Minder populair in de keuken is glas.

Werkblad

In termen van werkbladen hebben eindgebruikers ook een consensus bereikt: hier is de trend is duidelijk in de richting van graniet en natuursteen.

Met 13,8 procent is massief hout bijna hetzelfde even populair als standaard producten (14,6 procent). 6,6 procent zou kiezen voor minerale stoffen en composiet materialen, terwijl tegels, glas en roestvrij staal een ondergeschikte rol werkbladen spelen.

Apparaten

De droom keuken bevat een gemiddelde van vier elektrische apparaten: een fornuis met een oven, een afzuigkap, een vaatwasser en natuurlijk een koelkast. Meer dan 75 procent zou ook een magnetron geïnstalleerd willen hebben, terwijl slechts 33 procent van de ondervraagden een steamer wil.

Laag geïnstalleerd zijn duidelijk op hun retour, 80 procent van de ondervraagden zou dit apparaat willen installeren op een hogere positie.

Meer dan de helft van de deelnemers aan de enquête zouden kiezen voor voorzieningen, zoals zelfreinigende systemen; 57 procent de voorkeur aan een inductiekookplaat en 48,5 procent een glaskeramische model.

Afzuigkappen en afwasmachines moet zo stil mogelijk te opereren. Geïntegreerde of geïnstalleerde oplossingen zijn ook populair. Slechts 29 procent zou een vrijstaande koelkast overwegen. Koelkasten moeten bovendien niet hoger zijn dan 160 cm.

In termen van kleurstelling overheerst de RVS-look overheerst duidelijk met bijna 85 procent. Witte, bruine en zwarte apparaten zijn door zeer weinig consumenten gewenst.

Energiebesparing

Energiebesparende eigenschappen zijn erg populair in huishoudelijke apparaten. Wat betreft koelkasten en vaatwassers geven de ondervraagden de voorkeur aan producten met energie klasse A + + +.

Verlichting

Halogeenverlichting die direct geïnstalleerd is op de motorkap is erg populair.

Droomkeuken

Op basis van de onderzoeksresultaten ontwierpen LivingKitchen en House and More de hierboven afgebeelde droomkeuken van 2011.

Vijf belangrijkste wensen van de consument:
  1. Veel plaats voor glazen, servies, bestek, etc.
  2. Inbouwapparatuur met RVS-front
  3. Kwalitatief goede materialen
  4. Stroom- en waterbesparend
  5. Hooggeplaatste en zelfreinigende oven

Budget

Het antwoord op de vraag "Hoeveel zou je maximaal besteden aan een nieuwe ingebouwde keuken inclusief apparatuur?" geeft duidelijk weer hoezeer de keuken wordt gewaardeerd in verhouding tot de rest van het huishouden.

32 procent bereid zou zijn om tot 15.000 euro te besteden aan de droomkeuken, 33,6 procent heeft een begroting tot maximaal 10.000 euro en tien procent zou zelfs meer uitgeven dan 15.000 euro. Slechts 24 procent heeft een budget van minder dan 8.000 euro.

Samenvatting

De belangrijkste resultaten op een rij: bij de keuze van een keuken, is de kwaliteit de belangrijkste factor. Meer dan 90 procent van de ondervraagden heeft aangegeven dat zij hier bijzondere aandacht aan besteden.

De meeste mensen nemen ook criteria zoals energie-efficiëntie, gemakkelijk te reinigen oppervlakken en veel bergruimte in aanmerking bij de planning van hun keuken.

75 procent van de respondenten neemt werkprocessen in beschouwing, terwijl de ergonomie en comfort worden gewaardeerd met 53 en 51 procent.

In vergelijking, het keukenontwerp speelt een nogal marginale rol: slechts 47 procent geeft aan dat het een bepalende factor is bij de aankoop. Aan de andere kant, 63 procent gaat voor een aantrekkelijke prijs.

Bron: LivingKitchen

Gratis keukenboek

Gratis keukenboek

Op zoek naar een nieuwe keuken? Inspiratie en tips vind je in het keukenboek van Bruynzeel Keukens. Bestel 'm nu gratis! »

Lees meer over dit thema in het dossier: keuken