Uitleg spaarlamp

Home » Interieur & lifestyle » Uitleg spaarlamp
Stukje bij beetje verschijnen ze in de winkelschappen: lampenverpakkingen met een keur aan nieuwe gegevens.

Lampen die zuinig zijn met energie - spaarlampen, led-lampen en in mindere mate halogeenlampen - hebben heel andere eigenschappen dan een onzuinige gloeilamp.

Alleen letten op het aantal Watt en de soort fitting was voldoende voor de aankoop van een gloeilamp. Maar dat is voorbij.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet voor u een aantal begrippen op een rij.

Lichtsterkte

Het kiezen van een zuinige lamp begint bij letten op het aantal lumen. Meer lumen is meer licht.

Kleurtemperatuur

Als tweede is de kleurtemperatuur af te lezen in Kelvin, die aangeeft hoe 'warm' of 'koel' het licht is. Meer Kelvin is killer licht. Hoe lager dit getal, hoe warmer het licht. In Nederland is warm-wit (2.700 Kelvin) gebruikelijk. Dit is de kleurtemperatuur van een gloeilamp van 60 Watt.

Duurzaamheid

Bij spaarlampen en - in mindere mate bij led-lampen is het aantal keren dat een lamp aan en uit kan voor hij stuk gaat een belangrijk gegeven. Lampen die op dit vlak niet zoveel kunnen hebben, zijn niet geschikt voor een plek in huis waar u veel in- en uitschakelt.


Energielabel

Op veel lampenverpakkingen vindt u ook een energielabel. Een lamp met energieklasse A of B is een zuinige keuze.

Was dit het? Nee, er zijn nog meer eigenschappen die bij gloeilampen vanzelfsprekend zijn, maar bij zuinige lampen sterk kunnen verschillen.
Spaarlamp

Spaarlamp versus gloeilamp

Overstappen van spaarlampen op gloeilampen loont. Engergieaanbieding.com geeft aan dat ongeveer 15% van het complete energieverbruik van een huishouden wordt veroorzaakt door verlichting. Best een groot aandeel dus! En daar kun je flink op besparen als je gloeilampen vervangt door spaarlampen. Een gloeilamp verbruikt namelijk maar liefst vijf keer zoveel energie als een spaarlamp. Het kost je slechts een zaterdagje; en vervolgens bespaar je tientallen euro’s per jaar.

Maar is het weggooien van werkende gloeilampen geen onnodige belasting van het milieu? Zeker niet, het tegenovergestelde is waar: de winst die behaald wordt met een spaarlamp compenseert deze milieubelasting ruimschoots.

Heb je nog gloeilampen hangen? Dan raden wij aan die gauw te vervangen!
Lees ook hierover op EnergieAanbieding.com  Energie aanbiedingen op EnergieAanbieding.com

Branduren

Zo kunt u op zoek naar het aantal branduren van een lamp.

Dimmen

En naar een waarschuwing dat de lamp niet is te dimmen, of alleen met speciale dimmers. Soms ontbreekt deze waarschuwing nog op de verpakking. Wanneer u zuinige verlichting koopt zonder op de eigenschappen te letten kan de aankoop uitlopen op een miskleun.

Meer informatie

Europese regels verplichten naast de vermelding van gegevens op de verpakking ook een openbaar toegankelijke site met nog meer informatie. Meer informatie gaat bijvoorbeeld over hoe te handelen als een lamp breekt waar kwik in zit. Waarschijnlijk duurt het nog even voordat alle fabrikanten een dergelijke site op orde hebben.

Op www.milieucentraal.nl/verlichting staan alle eigenschappen van zuinig licht uitgelegd.
Lees meer over dit thema in het dossier: verlichting