Lente in de tuin

Home » Interieur & lifestyle » Lente in de tuin
Een kale tuin of leeg terras in het vroege voorjaar biedt niet de leukste aanblik. Gelukkig is er een snelle manier om huis en tuin in lentesferen te brengen.

Narcissen, tulpen en hyacinten en vele andere lentebloeiers zijn kant en klaar verkrijgbaar om de lente in te luiden. Zet ze vanaf februari in bakken op het balkon of (dak)terras of plant ze direct in de tuin. Het is een fluitje van een cent en je ziet, ruikt en voelt de lente direct!

Zien, voelen en ruiken

Na een lange winterperiode verlangen we naar een fleurige lente. De meeste tuinen zien er dan echter grauw en saai uit.

Met kant-en-klare, bloeiende bloembollen breng je vanaf februari direct kleur in de tuin, op het balkon of (dak)terras. Ze prikkelen bovendien de zintuigen…

Vrolijke lentebloeiers zijn een plezier om naar te kijken en bezorgen je het optimale lentegevoel. Ook je neus draait overuren met bijvoorbeeld geurende narcissen of hyacinten!

Geen winterblues maar een vrolijk voorjaarsconcert met een kakofonie aan kleur.


Lentebloemen
Lentebloemen

Bloembollenkwekers hebben het afgelopen najaar bloembollen geplant en opgekweekt in potjes.

Bij tuincentrum of bloemist staan deze bolletjes-op-pot in knop klaar om bij je thuis direct te gaan bloeien. Zo geniet je vanaf februari al van vrolijke lentebloeiers!

Het planten

Met kant-en-klare lentebodes breng je in een handomdraai kleur in en om het huis. Het planten in de tuin is niet moeilijk: verwijder het kweekpotje, maak een gaatje in de grond en stop de bloeiende bollen erin.

Ook het beplanten van bakken voor op balkon of (dak)terras is eenvoudig.
Lentebloemen


Zelfmaakidee
Lentemetamorfose in drie stappen!


Vul een bak met aarde (onderin wat scherven of hydrokorrels) en plant de ‘voorgetrokken’ lentebloeiers zonder kweekpotje.

Onderhoud

Het onderhoud is minimaal: geef alleen water in geval van droogte. Door de frisse buitentemperatuur is de bloeitijd extra lang.
Lentebloemen

Lentemetamorfose in drie stappen

Ben je uitgekeken op je grauwe, winterse terras of balkon? Creëer in drie stappen een lenteterras!

Zodra je daar naar kijkt, krijgt je humeur een positieve boost en heb je meteen een heerlijke plek om buiten te zitten in het eerste lentezonnetje. Alleen met een kop thee of gezellig met je gezin of vrienden. Dat is puur genieten!

Lentestyling hoeft niet veel tijd te kosten want in drie eenvoudige stappen ben je klaar.

Stap 1 Naar tuincentrum of bloemist

Breng allereerst een bezoekje aan het tuincentrum of bloemist en kies jouw favoriete lentebloeiers.

Met bloeiende bollen als narcissen, hyacinten en tulpen creëer je in een handomdraai een vrolijke voorjaarssfeer op je balkon of terras.

Stap 2 Bloeiende bolletjes planten

Verzamel een aantal potten of balkonbakken en vul ze met de bloeiende bolletjes (wel eerst het kwekerspotje verwijderen).

Stap 3 Plaatsen in de tuin

Geef ze vervolgens een plekje op het balkon of terras en het grote genieten kan beginnen.
Lentetuin tulpen Lentetuin narcissen
Of je nu kiest voor narcissen, hyacinten, krokussen of andere bollen-op-pot, je ziet iets bijzonders gebeuren: je balkon of terras komt tot leven.
Lentetuin blauwe druifjes Lentetuin hyacinten
Uiteraard kun je met de vrolijke lentebloeiers ook snel en eenvoudig een saai, kaal plekje in de tuin wegwerken, door ze gewoon in de border te planten.

Voel je al lentekriebels? Maak er gebruik van en creëer in een handomdraai een frisse lentesfeer op je balkon of terras.

De benodigde ingrediënten: de mooiste lentebloeiers, een verzameling potjes of blikjes en goede zin. Of begin gewoon, dan word je vanzelf vrolijk!

Stylingtips

Typische voorjaarsbloeiers, zoals Madelief, Sleutelbloem en Viooltje, laten zich makkelijk onderling combineren. Kies voor één of twee kleuren als je van rust en eenvoud houdt. Mag het knallen? Omring je dan met een boerenbonte mix.

Niets is te gek! Voor een extra persoonlijk tintje kun je de lentebloeiers planten in potten (of blikjes) die je hebt versierd met een stukje stof, touw of lint.

Madelief: lieve lente

De Madelief (Bellis) is een makkelijke plant voor je balkon of terras; ze houdt alleen niet van teveel water. De witte, roze of rode bloemetjes hebben een lieflijke uitstraling en laten zich makkelijk combineren met andere planten. Leuk detail: de bloemen van de Madelief sluiten zich als de zon ondergaat.

Sleutelbloem: ‘vergeten’ voorjaarsbloeier

Wit, geel, roze, rood, blauw, paars... met een geel hartje. De Sleutelbloem (Primula) is een kleurrijke ‘vergeten’ plant die het herontdekken waard is.

Ga ook eens op zoek naar een tweekleurige Sleutelbloem – zo mooi! De Sleutelbloem krijgt graag regelmatig een slokje water. Zie je uitgebloeide bloemen of gele blaadjes? Haal die er dan even uit.
Kleur in de tuin
Lente in de tuin

Viooltje: nog meer kleur

Het Viooltje is bij uitstek geschikt voor supersnelle lentestyling. Deze vrolijke lentebloeier is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, zoals roze, blauw, geel en oranje. Vergeet ook de meerkleurige soorten niet. Veel zorg heeft het Viooltje niet nodig. Geef de plant regelmatig water en af en toe wat plantenvoeding. Als je de uitgebloeide bloemetjes weghaalt, blijven er tot in de zomer nieuwe verschijnen.

Meer informatie en inspiratie vind je op www.ikenmijnplant.nl
Kleur in de tuin
Lees meer over deze thema's in de dossiers: lentetuin