Tulpen

Home » Interieur & lifestyle » Tulpen
Van januari tot en met eind april is het tulpentijd. De vrolijkste bloem van Nederland is dan weer volop verkrijgbaar in haast alle kleuren en vormen.

Van een zogenaamde winterdip kan geen sprake zijn… tulpen maken blij!

Vrolijkste bloem van Nederland

Het is bekend dat bloemen vrolijk maken, maar dit geldt in extra sterke mate voor tulpen. Volgens bloemisten komt dit vooral door het ijzersterke voorjaarsimago van de bloem. Onderzoek van het Productschap Tuinbouw heeft daarnaast aangetoond dat de tulp extra positieve associaties heeft: kleurrijk, vrolijk, typisch Hollands en niet duur. De vrolijkste bloem van Nederland dus!

Verrassende show

Tulpen brengen elke vaas in een feeststemming. Dat vrolijke effect wordt extra versterkt doordat tulpen, in tegenstelling tot andere bloemen, doorgroeien in de vaas. De bloemen ogen daarom nooit statisch of stijfjes. Knalroze, dieppaarse, vuurrode of fluoriserend gele tulpen stelen de show.

Soorten

Behalve een rijk kleurenpalet is de tulp ook verkrijgbaar in veel verschillende soorten zoals de bekende Hollandse tulp, de grillige parkiettulp, de stijlvolle leliebloemige of de imposante dubbelbloemige tulp. Mix kleuren en soorten naar eigen smaak en creëer een spectaculair lentefeestje in de vaas. Als cadeau gooit een bos vrolijke, gemengde tulpen hoge ogen!
Tulpen maken blij!

Tulpentijd

Met de Nationale Tulpendag (elke derde zaterdag van januari) wordt het tulpenseizoen, dat tot eind april loopt, officieel geopend. Het evenement is een initiatief van de Nederlandse tulpenkwekers en Bloemenbureau Holland.

Nederland is de grootste tulpenproducent ter wereld. Tijdens tulpentijd worden er op de Nederlandse bloemenveilingen zo’n 1,7 miljard stuks verkocht die naar meer dan 100 landen geëxporteerd worden. Na Nederlanders zijn Fransen, Duitsers en Britten het meest gek op tulpen.
Tulpen

Oerhollands

Hoewel de tulp van oorsprong uit Turkije komt, wordt de tulp toch als oer-Hollands beschouwd.

Onze fleurige nationale trots groeit uit een bloembol en bijna iedereen ter wereld wordt blij van Hollandse tulpen. Tijdens de tulpentijd (januari tot en met april) worden er op de Nederlandse bloemenveilingen zo’n 1,7 miljard stuks verkocht die naar meer dan 100 landen geëxporteerd worden.

Na Nederlanders zijn Fransen, Duitsers en Britten het meest gek op tulpen.

DIY: Creatief met tulpen »
Tulpen maken blij! Tulpen maken blij!
Tulp Tulp
Tulp

Tips verzorging tulpen

  • Gebruik koud water en voeg voeding toe. Er is ook speciale tulpenvoeding te koop.
  • Snij de stelen schuin af en zet ze in een schone vaas. In de dagen erna alleen opletten of er genoeg water in de vaas blijft. Bijvullen met schoon water is voldoende.
  • Tulpen houden van een ‘koele’ omgeving. Zet daarom tulpen bij voorkeur niet op een zonnige plek of vlakbij de verwarming.
  • Zet tulpen in een ruime vaas. Bloemen en stelen houden ervan om wat ruimte te hebben.
Lees meer over deze thema's in de dossiers: woonkamerbloemen en planten