Narcis

Home » Interieur & lifestyle » Narcis
Als narcissen bloeien, is het voorjaar begonnen. Vanaf maart brengen ze een kleurig accent in de vaak nog saaie tuin.

Plant deze voorjaarsbloeiers in oktober of november en na de winter komen ze als vanzelf tot bloei. Vanaf dat moment kan de lente echt beginnen!

Soorten en kleuren

Er zijn ongeveer 35 verschillende soorten narcissen. De populaire lentebloeier is tegenwoordig verkrijgbaar met grote en kleine trompetjes. Er zijn zelfs dubbelbloemige narcissen. Ook qua kleuren is er een grote verscheidenheid; ze zijn er bijvoorbeeld in het roze, oranje, rood en wit. Gele narcissen zijn echter het meest bekend. Door hun felle kleur vallen ze meteen op in de vaak nog kale voorjaarstuin.

Meerderjarig

Narcissen zijn ideale bollen omdat ze verwilderen. Dit betekent dat ze ieder voorjaar opnieuw tot bloei komen. Bovendien kunnen ze behalve in borders ook in potten of langs een vijver of sloot worden geplant.

Planten

De vuistregel voor het planten van narcissen (en andere bloembollen) is: twee keer zo diep als de bol hoog is. De beste planttijd is oktober en november. Gedurende de wintermaanden wortelen de bloembollen en ze bloeien zodra de lente in zicht is. Plant de bollen in meerdere groepjes in de tuin, want een toef narcissen zorgt voor een vrolijk accent in de voorjaarstuin.
Narcis planten

Geschiedenis: de tragische legende

De trompetjes van narcissen kijken naar beneden. Volgens de legende komt dit echter niet voort uit bescheidenheid… Het verhaal gaat dat de aantrekkelijke jongeman Narcissus eeuwig jong en knap wilde blijven. Om dat te bereiken, mocht hij zichzelf niet zien. Narcissus is ongevoelig voor de liefde van een vrouw tot groot ongenoegen van de vele door hem afgewezen vrouwen. Zij vragen de god Nemesis om wraak. Deze neemt Narcissus mee naar een vijver en laat hem zijn spiegelbeeld zien. Hij wordt spontaan verliefd op zichzelf en buigt zo ver naar voren dat hij in het water valt en verdrinkt. Als mensen hem gaan zoeken, vinden ze alleen een bijzonder aantrekkelijke, gele bloem. Vanaf dat moment wordt die bloem narcis genoemd.
Narcis planten Narcis planten

Lentebloeier van het jaar 2011

Van bloeiende narcissen krijg je spontaan lentekriebels. Deze supersterke lentebloeiers brengen vanaf januari huis en tuin in een mum van tijd in voorjaarsfeer.

Van alle soorten bol op pot is narcis ‘Jetfire’ is uitgeroepen tot Lentebloeier van het Jaar. Uit de lange, dunne bladeren met een helder groene kleur komen zonnige, vrolijke gele bloemen te voorschijn met het voor de Jetfire kenmerkende oranje trompetje.

Vrolijk en divers

Interieur- en tuindeskundigen zijn het volledig eens: narcis ‘Jetfire’ is de onbetwiste Lentebloeier van het Jaar 2011. Hoe gewoontjes de narcis ook lijkt, de vrolijke lente-uitstraling van het bolgewasje is onweerstaanbaar.

De jury roemt daarnaast de lange bloei en de vele toepassingsmogelijkheden van de narcis. De lentebloeier kan met hetzelfde gemak behalve in huis ook buiten in de tuin of op het terras worden neergezet en met andere lentebloeiers worden gecombineerd.

Soorten

De narcis is één van de populairste lentebloeiers op pot. Er zijn diverse soorten met heel specifieke kenmerken, maar de bekendste soorten zijn wit en geel.

Een echte aanrader is de narcis ‘Bridal Crown’. Deze crème-witte voorjaarsbloem is dubbelbloemig en geurt heerlijk zoet. Narcis ‘Jetfire’ is met zijn oranje trompetje ook heel speciaal.

Verzorging

Alle narcissen zijn echter oersterk en bloeien extra lang. Je hoeft ze bovendien geen plantenvoeding te geven; watergeven volstaat. Ze houden alleen wel van een vaas voor zichzelf. Zet daarom geen andere snijbloemen in de vaas.

Wanneer de narcissen in de potjes zijn uitgebloeid, plant de bollen dan voor een tweede leven (zonder kweekpotje) in de tuin op een lichte, zonnige plek.

Geef ze nog even de tijd geeft om helemaal af te sterven voor je het loof eraf knipt, want dan komen ze namelijk elk voorjaar vanzelf weer in bloei.

Uiteraard kun je de narcis ‘Jetfire’ ook direct na aankoop buiten op het terras zetten of in de tuin planten. Daar bloeien ze nog langer dan in huis omdat de gemiddelde temperatuur buiten aanzienlijk lager is dan binnen.  

Kijk voor meer informatie op www.bloembollencentrum.nl
Verschillende soorten narcissen

Vrolijke narcissen
Lees meer over deze thema's in de dossiers: lentebloemen en planten