Tips keuken ontwerpen

Home » Interieur & lifestyle » Tips keuken ontwerpen
Het ontwerp is de basis van de keuken. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden.

Wat je veel ziet zijn bijvoorbeeld kastenwanden en natuurlijk het kookeiland, dat gelijk een barretje is. Bovenkasten zien we juist veel minder.

Al die mogelijkheden bieden voor het ontwerp een uitdaging. Het is belangrijk van tevoren goed hierover na te denken. We geven je tips.

Ruimte

Begin met het opmeten van de ruimte. Meet sowieso de breedte en lengte van de keuken. Is de keuken niet rechthoekig, meet dan alle afzonderlijke muren en teken ze op het ruitjespapier. Hiervoor kun je dit ruitjespapier gebruiken.

Kijk waar de deuren en ramen zitten en teken ze op de juiste plek in. Vergeet niet de schaal, de hoogte van de ramen en ruimte en afmetingen van elektrische apparaten te noteren. Maak eventueel extra aantekeningen op de achterzijde.

Opstelling

De meest voorkomende keukenindeling is nog steeds de L-vorm, een ruimtelijke vorm die in veel huizen realiseerbaar is.

Een luxe variatie hierop is de U-vorm. Vereiste is nu wel dat er drie muren zijn die aan elkaar grenzen. Bij deze opstelling kun je variëren in hoogtes door bijvoorbeeld aan één zijde aan een zijde een kastenwant te plaatsen.

Heb je wat minder ruimte, dan is de rechte keuken heel geschikt.

De grootste trend is natuurlijk het gezellige kookeiland. Wil je deze laatste, maar heb je niet zo’n grote keuken, plaats dan een rechte keuken en een kookeiland die je ook als eet- of ontbijttafel gebruikt. 

Zones

Welke opstelling je ook kiest, het is altijd van belang dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Stel jezelf daarom vragen zoals hoeveel mensen staan er dagelijks in de keuken, kook je samen of alleen en welke spullen en apparaten heb je echt nodig? Vergeet niet dat een keuken vaak ook een sociale functie heeft.
De keuken bestaan in essentie uit vier zones:
 • Koken: in de keuken ben je in de eerste plaats om te koken, deze functie neemt dan ook een centrale rol in. In deze zone bevinden zich de kookplaat, oven, magnetron en afzuigkap. Ook is het handig de pannen in de buurt te hebben
 • Voorbereiden: hier wordt de maaltijd voorbereid, naast een ruim werkblad zijn bijvoorbeeld de messenset, snijplanken en kruiden binnen handbereik
 • Schoonmaken: hier is natuurlijk de spoelbak gepositioneerd, maar ook de afvalemmer en schoonmaakproducten zijn hier nodig
 • Opbergen: deze zone bestaat uit twee functies,namelijk het opbergen van levensmiddelen en het opbergen van het bestek en servies.
Met kleuren kun je de verschillende zones aangeven op de plattegrond.

De verschillende zones hebben onderlinge samenhang. Het is bijvoorbeeld handig dat tijdens de voorbereiding de prullenbak dichtbij staat.

Nog een aantal tips:
 • Plaats de voorbereidingszone tussen de kookzone en de schoonmaakzone
 • Voor de voorbereidingszone houdt je minimaal zo’n 60 centimeter vrij
 • Houd naast de spoelbak zowel links als rechts een ruimte vrij voor enerzijds de vuile vaat en anderzijds de schone vaat
 • Zet in gedachten alle lades open en kijk dan of er nog voldoende ruimte is
 • Een la in de hoek is af te raden, er is een kans dat u de la niet goed kan openen
 • Zorg voor minimaal een meter afstand tussen de keukenkastjes en de eettafel
 • Kies een hoogte van het werkblad die bij uw lengte past
Wil je een kookeiland, houdt er dan rekening mee waar je losse apparaten zoals een waterkoker en een koffiezetapparaat wilt laten. Op het aanrecht geeft dit al snel een rommelig aanzicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een heetwaterkraan en voor een ingebouwde koffiezetmachine.

Ten slotte

Houdt van tevoren rekening met de afvoer en met de leidingen. De leidingen kun je mooi in de grond wegwerken, of je kunt met een verhoging werken.

Andere punten waar je tegenaan loopt, zijn bijvoorbeeld stopcontacten, werklicht en niet te vergeten de afzuigkap. Er is veel mogelijk zolang je er maar goed over nadenkt en je goed laat adviseren.

Samenvatting

 1. Meet de ruimte op en teken een plattegrond
 2. Bepaal de opstelling
 3. Bepaal de plaats van de vier zones

Vrolijke keukens van Dada Molteni
L-keuken van Dada Molteni

Complete keuken van Philip Starck
Rechte keuken van Philippe Starck

Gestroomlijnde keuken van Snaidero
Kookeiland van Snaidero

Kleine keuken

Je zult goed naar de ruimte moeten kijken maar ook in een ruimte van minder dan 15 m2 kun je al best veel kwijt.

Door een tegen de wand een rij kasten te plaatsen kan op een kleine oppervlakte evengoed alle apparatuur weggewerkt worden zoals een koelkast, magnetron, stoomoven en een vaatwasser.

Een extra eetgelegenheid creëer je met een opklaptafeltje, een tafeltje die je in de hoek kan schuiven of aanrechtblad waar je krukken onder plaatst.

Verlichting onder de kastjes laten de keuken groter lijken. (Mat)glazen keukenkastjes zijn minder massief.Gratis keukenboek

Gratis keukenboek

Op zoek naar een nieuwe keuken? Inspiratie en tips vind je in het keukenboek van Bruynzeel Keukens. Bestel 'm nu gratis! »

Lees meer over dit thema in het dossier: keuken