Hoge stookkosten in 2010

Home » Woonnieuws » Hoge stookkosten in 2010
Geschrokken van de energierekening over 2010? Of in bange afwachting? Bereid u maar voor, want het was een duur stookjaar.

Vorig jaar was het aan begin en einde langdurig steenkoud. Dat kost voor de gemiddelde rijtjeswoning ruim 130 euro meer aan gas, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering zijn we inmiddels gewend aan langdurige periodes met eigenlijk té zacht winterweer. Daarom valt de rekening door de kou extra tegen.

Iemand in een flatwoning merkt wat minder van de kou. De woning is vaak ingesloten door andere en minder groot. Toch kost 2010 voor een flat bijna 70 euro extra aan verwarming.

Een bewoner van een vrijstaand huis was in 2010 ruim 220 euro meer kwijt. Een gemiddeld twee-onder-een-kap huis gaat ruim 150 euro meer aan gas betalen.

Warme Truiendag

Om het milieu te sparen pleit de Warme Truiendag morgen voor het aantrekken van een trui om minder hard te hoeven stoken.

Bewust stoken is één oplossing, maar nog beter is het om je hele huis een trui aan te trekken. Naar schatting één miljoen koopwoningen heeft een spouwmuur waar nog geen isolatie in zit.

Isoleren loont

Er bestaan nog altijd woningen zonder dubbel glas, in slaapkamers bijvoorbeeld en ook ontbreekt nog geregeld dak- en vooral vloerisolatie.

Isoleren loont, is goed voor het milieu en de energierekening komt minder hard aan in een huis met goede isolatie. Mensen in deze woningen hebben zo'n veertig procent minder stookkosten. Zo'n huis geeft bovendien meer comfort en er komt minder geluid binnen.

In echt warme perioden blijft een goed geïsoleerd en geventileerd huis koeler.
Hoge stookkosten in 2010

Extra stookkosten

  • flat: € 70,-
  • woning: € 130,-
  • twee-onder-een-kap: € 120,-
  • vrijstaande woning: € 220,-

Lage btw tot 1 juli

Het laten isoleren van een huis kan tot 1 juli nog onder het lage btw-tarief van 6 % op het arbeidsloon. Die winst heeft u dan in 2011 vast binnen.

Bron: Milieu Centraal, 3 februari 2011
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid