Zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel

Home » Interieur & lifestyle » Zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel
Ondanks het wegvallen van de subsidies aan huishoudens voor zonnepanelen wekken steeds meer mensen zelf energie op via zonnepanelen op hun dak.

Ook zonder tegemoetkoming van de overheid is dit rendabel. Veel huishoudens willen energieneutraal worden door energie te besparen en door zelf op te wekken.

Installatie

Goede installatie van zonnepanelen is hiervoor een basisvoorwaarde. Met een paar panelen op een dak voorziet een huishouden direct voor een deel in de eigen elektriciteitsbehoefte en verlaagt de energienota.

De gebruiker wordt minder afhankelijk van stroomtarieven en draagt bij aan een schoner milieu. Waar installatie van de zonnepanelen nog als grootste drempel wordt gezien, wijst een grootschalige

Zonnepanelen
landelijke enquête onder klanten van Greenchoice uit dat dat niet nodig is.

Jurjen Algra, marketing manager Greenchoice: ‘Met de prijsdaling voor zonnepanelen van de afgelopen twee jaar is zelf energie opwekken ook rendabel zonder subsidie.

Levensduur

Zonnepanelen gaan namelijk minimaal 25 jaar mee en zijn met de huidige energieprijzen na ongeveer 20 jaar terugverdiend. Als de energieprijzen in de tussentijd verder stijgen, dan wordt het – naast de duurzaamheidsoverweging – ook financieel steeds interessanter.’ 

Greenchoice heeft als doelstelling is dat iedereen minstens net zoveel energie opwekt als verbruikt. Dit mag niet ten koste gaan van het leefcomfort. Greenchoice neemt overtollige energie af en levert energie op de momenten dat er zelf niet wordt opgewekt.

Schoon

Stroom van zonnepanelen is één van de makkelijkste en meest schone vormen van energie. Zodra het systeem is geïnstalleerd, wordt direct schone, gratis zonnestroom opgewekt, gebruikt of aan het energienet toegevoegd. Twaalf zonnepanelen op een dak zijn genoeg

Zonnepanelen

... gaan minimaal 25 jaar mee en zijn na ongeveer 20 jaar terugverdiend
... worden steeds interessanter naarmate de energieprijzen stijgen
... stroom van zonnepanelen is één van de makkelijkste en meest schone vormen van energie
... kunnen zowel op platte als schuine daken worden geïnstalleerd
... twaalf zonnepanelen genereren voldoende energie voor de helft van het gebruik van een huishouden

om de helft van het verbruik van een huishouden op te wekken. Zonnepanelen kunnen zowel op schuine als op platte daken worden geïnstalleerd.

‘Omdat wij zelf geen panelen leveren, houden wij onder klanten met zonnepanelen een klanttevredenheidsonderzoek over de installateurs. Alle installateurs werden door de 900 respondenten uit het hele land zonder uitzondering voldoende tot uitstekend beoordeeld. Dat is belangrijk omdat de installatie vaak als argument wordt gebruikt om geen zonnepanelen te plaatsen.’ aldus Algra.

Voor een overzicht zie http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/met-zon/zonnepanelen-kopen

Goedkopere zonnepanelen door grootscheepse inkoop


Nieuwe initiatieven tonen aan dat zonne-energie ook zonder subsidie economische rendabel kan zijn. Zo kunnen mensen bij het project ZonVast gratis zonnepanelen op hun dak krijgen en heeft de Stichting Wij Willen Zon onlangs in China 50.000 zonnepanelen gekocht tegen een fikse korting.

Daarmee is Wij Willen Zon het grootste project in Europa dat zonder subsidie kan.

Wij Willen Zon vormt een centrale inkooporganisatie waar zich huiseigenaren, bedrijven, boeren en scholen bij hebben aangesloten.

Door meteen voor 10 Megawatt aan zonnepanelen te bestellen, konden bij de producenten in China enorme kortingen tot eenderde van de prijs worden bedongen.

"De Chinezen houden ons goed in de gaten, want wij zijn het nieuwe businessmodel. Wij hebben een steen in de vijver gegooid," stelt voorzitter Marjan Minnesma. Zij is een van de sprekers op de derde Nederlandse conferentie The Solar Future III in het Mediaplaza-complex in Utrecht op 21 april.

Daar zullen topsprekers, managers van grote bedrijven en andere deskundigen diverse projecten op het gebied van zonne-energie belichten. Wij Willen Zon startte haar actie in november en had binnen drie maanden een paar miljoen op de bankrekening. De deelnemende huishoudens, bedrijven en scholen
besparen met de zonnepanelen 106 tot 563 euro per jaar op hun energierekening, en dat 30 jaar lang.

Ook mogen ze volgens de salderingsregeling tot 5000 kWh terugleveren aan het net en dat van hun rekening aftrekken. ,,De panelen gaan dertig tot veertig jaar mee, maar zo verdienen ze de investering bij de huidige prijzen al in elf jaar terug," rekent Minnesma voor.

Toen Nederland zonnepanelen nog subsidieerde was de subsidiepot telkens in een mum van tijd leeg. ,,Dan werden 40.000 mensen teleurgesteld. Doordat wij via centrale inkoop de prijs omlaag kunnen brengen en in de buurt komen van de prijs met subsidie, doen die mensen mee," legt ze uit.

Werkwijze

Bij het project ZonVast installeren energieleverancier Greenchoice, installateur De Zonnefabriek en de Stichting DOEN gratis zonnepanelen op het dak van 500 huishoudens.

Zij betalen daarna twintig jaar lang een vaste lage prijs van 23 cent per kWh elektriciteit. Daarna worden ze zelf eigenaar van de panelen en trekken gratis stroom van hun dak.

Sinds de bekendmaking van het project loopt het storm bij Greenchoice. ,,Het is een gekkenhuis. Als er zoveel

Samengevat

  • Stichting Wij Willen Zon kocht in China 50.000 zonnepanelen tegen fikse korting
  • Besparing € 106 tot € 563 per jaar
  • Levensduur zonnepanelen is 30 tot 40 jaar
  • Bij huidige energieprijzen is de investering na 11 jaar terugverdient

belangstelling is, kunnen we dit verder over het land uitbreiden," zegt directeur Richard van Pelt. Zijn collega en oprichter van Greenchoice Rob van Rees zal het project toelichten tijdens de conferentie.

Volgens Van Pelt neemt Nederland een unieke positie in Europa in, dankzij zijn salderingsregeling. Daarmee kan het concurreren met de feed-in tariffs in omliggende landen.
Volgens Peter van Vliet van coöperatieve vereniging De Zonvogel, ook spreker tijdens The Solar Future III, moet die salderingsregeling dan niet alleen voor zonnepanelen op het eigen dak gelden. Liggen ze op een ander dak, dan betaalt het energiebedrijf maar 7 cent per kWh. De Zonvogel heeft grote collectieve projecten in voorbereiding, maar mede door die gebrekkige wetgeving nog niet kunnen uitvoeren.

Meer informatie: www.thesolarfuture.nl
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid