Kans op brand op 1 januari tien keer zo groot

Home » Interieur & lifestyle » Kans op brand op 1 januari tien keer zo groot
Klanten van Interpolis kregen de afgelopen jaren tijdens de Kerstdagen maar liefst 400 tot 500 keer te maken met brand in hun woning.

Dat is 2 tot 3 keer zoveel als op een normale dag. Op 1 januari ligt het aantal brandschades dat gemeld wordt zelfs 10 keer hoger dan op een andere dag in het jaar.

Helaas blijkt dat tijdens de feestdagen vaker dan in andere maanden brand ontstaat, veroorzaakt door die dingen die de wintermaanden juist zo sfeervol maken. Zoals feestelijke kerstdecoraties, kaarsjes op tafel, zelf oliebollen bakken, vuurwerk afsteken en lekker de open haard aan.

Brandschade voorkomen

Gelukkig is brandschade te voorkomen en beperken met een aantal simpele
preventiemaatregelen. Zet kaarsen bijvoorbeeld niet boven een verwarming. Zet een spatscherm voor uw openhaard. Blus een vlam in de pan nooit met water. Rol een verlengsnoer helemaal uit tegen oververhitting.

Rob Coolen, directeur Interpolis, vertelt waarom Interpolis Nederland wil wijzen op het nut van preventie: "Denk aan de emotionele schade die je oploopt, als een brand onvervangbare persoonlijke bezittingen verwoest. Fotoalbums van vroeger, of erfstukken van dierbare overledenen, bijvoorbeeld. De schade aan je huis en spullen wordt door je verzekering vergoed, maar daar krijg je de familiefoto's of die bijzondere ring niet mee terug."

Volgens Interpolis is verzekeren dan ook niet de enige oplossing om met risico's

Oorzaken brand

De meest voorkomende oorzaken van brand tijdens Kerst zijn:
  1. Kaarsen
  2. Eten/koken, o.a. vlam in de pan, ongelukken met spiritus bij gourmet en fondue
  3. Kerststukjes
  4. Schoorsteenbrand
  5. Kortsluiting, o.a. in kerstverlichting
Op 1 januari zijn de meeste brandschades gerelateerd aan vuurwerk.

om te gaan. Preventie is een eenvoudige manier om schade te voorkomen en beperken.

Bron: Interpolis, 23 december 2010
Lees meer over dit thema in het dossier: veiligheid