Interview Studio Job en Maarten Baas

Home » Interieur & lifestyle » Interview Studio Job en Maarten Baas
"Die ruimte van, hoe heet hij ook alweer, Job of zo, die vind jij toch ook duidelijk de minst mooie?" vraagt designer Maarten Baas aan mij.

Job Smeets van Studio Job zit naast hem en werpt een quasigeïrriteerde blik toe. ‘Zijn’ ruimte in het Groninger Museum is inmiddels tot Job Lounge omgedoopt en een museumstuk an sich.

Studio Job: Job Lounge

We nemen er een kijkje. De prachtige entree van de lounge met perfect gepoetste spiegels en een glimmende, koperen fontein leidt via de vloer met een in eiken ingelegd doolhof naar de restauranttafeltjes omringd door plastic kasteelstoeltjes geproduceerd door Moooi, geprinte gordijnen en glas-in-loodramen. Een erg strak geheel. Toch vereist de lounge een tweede blik.

Met lampen in de vorm van borsten (of, zo je wilt, gevulde condooms), een bar met ingegraveerde kinderskeletten en tafellakens met subtiel ingeweven prikkeldraad is de Job Lounge namelijk niet een ruimte waarin je direct honger krijgt. Toch is de zaal bedoeld voor onder meer recepties. Is dat niet een tikkeltje luguber?

Job: "Het leven is niet altijd leuk. De dood hoort er gewoon bij, ook wij zullen
al snel voorouderen zijn. Het oorspronkelijke ontwerp was met Holocaust-achtige elementen zelfs nog meer confronterend."

Job schuift nog even de buitenproportioneel grote kandelaars naar het midden van de tafeltjes, met alle oortjes naar links. Kan hij zijn ontwerpen wel los laten? Job: "Tja, daar worstel ik al mijn hele leven mee. Het moet precies zijn zoals ik het bedacht heb. Details zijn erg belangrijk voor mij."

Maarten Baas: Mendini Restaurant

Terug naar Maarten Baas. Al tijdens zijn opleiding werd hij wereldberoemd met zijn controversiële verbrande stoelen en sindsdien werkte hij onder meer voor Brat Pitt, John McEnroe en het Victoria and Albert Museum.

Ook Maarten Baas ontwierp een ruimte in het gerevitaliseerde Groninger Museum, namelijk het naar de architect van het museum vernoemde Mendini Restaurant. In het oog springen de gekleide stoelen, lampen en spiegel die zo uit Pingu ontsnapt zouden kunnen zijn.

Maarten: "Die zijn allemaal met de hand gemaakt. Ze verschillen hierdoor van elkaar en zijn stuk voor stuk uniek." Hij liet zich bij het ontwerpen inspireren door
Mendini Restaurant
Groninger Museum, Mendini Restaurant, ontwerper: Maarten Baas, fotograaf: Marten de Leeuw, © Groninger Museum
 

zijn Clay collectie. De meubels uit de Clay serie hebben een metalen skelet en zijn gemaakt van industriële klei. Speciaal voor het Groninger Museum ontwierp Maarten Baas een aantal nieuwe modellen. Er is zelfs een kinderstoel gekleid!
Fontein Job Lounge

Fontein

De fontein in de entree bestaat uit een enorme, druppelende kraan boven een grote emmer.

Job: "Voor deze kraan liet ik mij inspireren door een Roosvicee-reclame uit de jaren ’80. Een meisje fietst met haar korte beentjes wat vermoeid naast haar moeder. Dan komen ze bij een, voor het meisje,

Groninger Museum, revitalisatie 2010
Job Lounge, fontein in gegoten brons, ontwerper Studio Job, fotograaf: Peter Tahl, © Groninger Museum
heel grote pomp. Het meisje pompt moeiteloos water voor haar glaasje Roosvicee."


Bekijk het filmpje
Bekijk het filmpje!
Lees meer over deze thema's in de dossiers: Groninger Museumdesigners