Jaime Hayon

Home » Interieur & lifestyle » Jaime Hayon
De Spaanse kunstenaar-ontwerper Jaime Hayon werd geboren in 1974 te Madrid. Als tiener ging hij helemaal op in de skateboard- en graffitycultuur, waar de kiem werd gelegd voor zijn gedetailleerde, brutaal-maar-grillige voorstellingswereld, die zo herkenbaar is in zijn huidige werk.

Na zijn studie Industrieel Ontwerpen in Madrid en Parijs, ging hij in 1997 naar Fabrica, de door Benetton gestichte Academie voor Design en Communicatie, en werkte daar nauw samen met de legendarische imago-maker en onruststoker Oliverio Toscani.

In korte tijd promoveerde hij van student tot hoofd van hun Design Department, waar hij leiding gaf aan projecten, variërend van winkel-, restaurant- en tentoonstellingsconcepten en design tot grafische kunst.

Speelgoed

Acht jaar later begon Jaime voor zichzelf, eerst met collecties design-speelgoed, keramiek en meubels, en later met interieurontwerp en installaties.
 
Zijn unieke visie was voor het eerst integraal te zien in ‘Mediterranean Digital Baroque’ in de David Gill Gallery in Londen, een opwindende mise en scène, bijna helemaal uitgevoerd in keramiek, gevolgd door ‘Mon Cirque’, dat naar Frankfurt, Barcelona, Parijs en Kuala Lumpur reisde.

Design cultuur

Met deze collecties plaatste Jaime zich in de voorste gelederen van een nieuwe
beweging van creatieven die de grenzen tussen kunst, decoratie en design deed vervagen, en een renaissance van complexe, prachtig gemaakte objecten in de context van de hedendaagse design cultuur bracht.

Jaime werkte zijn visie verder uit in opeenvolgende solotentoonstellingen en shows in de Aram Gallery in Londen en op de Salone del Mobile in Milaan en zijn werk is tentoongesteld in het Vitra Museum in Duitsland, het Design Museum in Londen, de Vivid Gallery in Rotterdam, het Groninger Museum en de Basel Art Fair en trok de aandacht van vooraanstaande kunstverzamelaars.

Handvaardigheid

Jaime’s bewondering voor en kennis van handvaardigheid en zijn oorspronkelijke creativiteit hebben het hem mogelijk gemaakt de grenzen van verschillende media en functies te verleggen.

Dit resulteerde in collecties voor klanten als ArtQuitect (badkamers), b.d. ediciones, Established and Sons en Moooi (huishoudelijke objecten), Metalarte en Swarovski (licht-armaturen), Berhardt Design (textiel), Piper Heidsieck (champagne emmers), Gaia & Gino (vazen) en Bosa Ceramiche (keramische objecten).

Hij bedacht twee belangrijke collecties voor Bisazza. Onlangs nog ontwierp hij de ‘Rencontres’ collectie voor Baccarat; een collectie vazen en lampen, die het beroemde geslepen kristal van het bedrijf opnieuw interpreteerde door elementen van plastic en keramiek toe te voegen.
Info Center Groninger Museum
Groninger Museum, revitalisatie 2010, Info Center, ontwerper Jaime Hayon, fotograaf: Peter Tahl, © Groninger Museum
 

Fantasy

Zijn continue werk als creative consultant voor de de Spaanse porceleinfabrikant Lladró leidde het bedrijf in een nieuwe richting en resulteerde daarnaast in Jaime’s eigen collectie ‘Fantasy’.

Interieurs

Naast zijn beroemde interieurs voor restaurant La Terraza del Casino in Madrid en Camper footwear stores, werkt Jaime momenteel aan interieurs voor toonaangevende hotels, restaurants en retail stores over de hele wereld. Kortgeleden voltooide hij Octium, een juwelierszaak in Koeweit, en de Faberge Salon in Genève, Zwitserland.

Jaime is tegenwoordig gevestigd in London, met kantoren in Barcelona en Treviso (Italië). Over de hele wereld is zijn werk in de meest prestigieuze kunst- en designpublicaties verschenen.

Prijzen

Hij heeft talrijke prijzen gewonnen, waaronder ‘Best Installation’ (Icon Magazine), ‘Breakthrough Creator’ (Wallpaper Magazine) en de Elle Deco International Award 2006. In 2008 was Jaime eregast op de Belgische Interieur Biënnale, de jongste persoon ooit die deze eer te beurt viel.

Meer informatie: www.hayonstudio.com
Info Center Groninger Museum
Groninger Museum, revitalisatie 2010, Info Center, ontwerper Jaime Hayon,
fotograaf: Peter Tahl, © Groninger Museum
Lees meer over deze thema's in de dossiers: Groninger Museumdesigners