Maarten Baas

Home » Interieur & lifestyle » Maarten Baas
De Nederlandse ontwerper Maarten Baas werd geboren op 19 februari 1978 in Arnsberg, Duitsland, maar verhuisde in 1979 naar Nederland, waar hij opgroeide. Na zijn eindexamen in 1995, begon hij met zijn studie aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven.

Baas ontwierp de Knuckle, kandelaar, welke nog tijdens zijn studie in productie genomen werd door Pols’ Potten. In 2000 studeerde hij enkele maanden aan de Politecnico di Milano, in Milaan.

Smoke serie

In juni 2002 studeerde hij af van de Design Academy Eindhoven met twee concepten, waaronder de inmiddels algemeen bekende Smoke serie, waarbij Baas meubilair verbrandde en de verkoolde skeletten met een coating behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden.

Smoke Chandelier van Maarten Baas
Smoke Chandelier van Maarten Baas
Te koop bij: Flinders.nl


Drie van deze Smoke producten werden in de collectie opgenomen van Marcel Wanders’ internationale design label Moooi, die het in 2003 tijdens de Salone del Mobile Lanceerde, waar het met groot succes werd ontvangen.

Deze sensatie kreeg een jaar later een vervolg met een solo show bij Moss gallery in New York, waar de Smoke serie werd uitgebreid met design klassiekers uit de 20e eeuw, waaronder werk van Rietveld, Eames, Gaudi en Sottsass.

Al snel werd de Smoke collectie door musea, critici, verzamelaars en het design publiek gezien als een iconische collectie van modern design en Smoke is inmiddels opgenomen in verschillende permanente collecties van toonaangevende musea over de hele wereld (o.a. Victoria & Albert Museum, Groninger Museum, en het Montreal Museum of Fine Arts).

Oprichting Studio Baas & Den Helder

In 2005 begon Baas zijn samenwerking met Bas den Herder, welke nu verantwoordelijk is voor de productie en ontwikkeling van vrijwel alle ontwerpen van Maarten Baas.

De oprichting van Studio Baas & Den Herder, maakte het mogelijk om Maartens’ unieke, handgemaakte stukken verder uit te werken en op grotere schaal te produceren.

De samenwerking zorgt er ook voor, dat Baas aan nog ambitieuzere projecten
voor hotels, restaurants, galeries, musea en particulieren van over de hele wereld kan werken.

Experimenten

Maarten benadert het ontwerpen zonder voorkennis van, of interesse in vooraf opgelegde beperkingen en vindt zijn drijfveer in het aangaan van nieuwe experimenten.

Deze benaderingsmethode werd verder uitgediept voor zijn presentatie tijdens de Salone del Mobile 2005, waar hij zijn ‘Treasure Furniture’, ‘Hey, chair, be a Bookshelf!’, en ‘Flatpack Furniture’ presenteerde, welke wederom vol verwachting en met luid gejuich werden ontvangen en inmiddels zijn opgenomen in diverse collecties (o.a het Los Angeles Museum for Modern Art, de FNAC en het Indianapolis Museum of Art).

In datzelfde jaar werkte Maarten samen met Ian Schragers’ design team aan het nieuwe Gramercy Park Hotel. Baas leverde diverse speciaal vervaardigde Smoke stukken voor de kamers en lobby van het hotel.

Clay Furniture

Tijdens de Salone del Mobile 2006 presenteerde Maarten Clay Furniture, wat meteen gezien werd als de logische opvolger van Smoke en uiteindelijk een van de meest opvallende projecten was, die getoond werden tijdens het evenement.

In hetzelfde jaar presenteerde het Design Museum in Londen 18 stukken van de Clay collectie. Behalve het Design Museum, toonden ook andere musea hun interesse en werd Clay opgenomen in collecties van o.a. het Röhsska Museet Göteborg, het Groninger Museum en het Montreal Museum of Fine Arts.

Spraakmakend

Baas vervolgde zijn werk door ook in de daarop volgende jaren spraakmakende collecties te lanceren tijdens de Salone del Mobile, zoals Sculpt in 2007.

Een jaar later, in 2008 was zijn rauwe, authentieke presentatie met een selectie van oude en nieuw werk, de meest besproken expositie van Milaan. Hier werd o.a. de Plastic Chair in Wood (opgenomen in collectie Die Neue Sammlung – The International Design Museum Munich, Duitsland) getoond die later dat jaar onderdeel was van de solo tentoonstelling The Shanghai Riddle met Contrasts Gallery, Shanghai.

Tevens werden in Milaan de prototypes van de controversiële, Limited Edition serie The Chankley Bore getoond bij het label Established & Sons. In oktober
Mendini Restaurant
Groninger Museum, Mendini Restaurant, ontwerper: Maarten Baas, fotograaf: Marten de Leeuw, © Groninger Museum

werd de serie in Londen gepresenteerd tijdens de Frieze Art Fair.

Moooi

In 2009 ontwierp Baas, voor het eerst sinds zijn samenwerking met Moooi in 2003, ongelimiteerde producten voor andere labels.

Voor het nieuwe, Italiaanse label Skitsch, ontwikkelde hij het cartoonesk vormgegeven, porseleinen servies The Haphazard Harmony. En voor het Britse Established & Sons de eetkamerstoel Standard Unique, een stoel die zodanig is geconstrueerd dat elk geproduceerd stuk een unieke stoel oplevert.

Real Time

Het baanbrekende concept Real Time (2009), bracht een nieuwe dimensie in Baas’ werk. Door acteurs te filmen die, gedurende 12 uur, elke minuut handmatig de tijd aangeven, kunnen deze films functioneren als klok. Het werk werd direct aangekocht door het Rijksmuseum en nog in hetzelfde jaar door o.a. het Philip Johnson Glass House en het Zuiderzeemuseum, waarmee een nauwe samenwerking ontstond.

Real Time is een kenmerkend voorbeeld van het werk van Maarten Baas, dat zich niet makkelijk laat categoriseren. Terwijl velen discussiëren over, of dit werk kunst of design is, houdt Baas zich zelf niet bezig met deze vraag, maar enkel met zijn werk, waarmee hij in zeer korte tijd een unieke positie heeft verworven.

Brad Pitt

Met privé opdrachten voor o.a. Adam Lindemann, Brad Pitt, Fabio Novembre, Ian Schrager, Li Edelkoort, Michael Ovitz, en John McEnroe, samenwerkingen met bedrijven zoals Morgane Hotel Group en Dom Ruinart, galeries zoals Galleria Rossana Orlandi (Milaan), Cibone (Tokyo), Moss (NY) en allerlei musea.

Eind 2009 werd Baas, als veruit de jongste ontwerper ooit, tijdens Design Miami/ bekroond met de Designer of the Year Award.

Maarten Baas leeft en werkt op een boerderij op het platteland nabij ’s Hertogenbosch.

Meer informatie: www.maartenbaas.com
Mendini Restaurant
Groninger Museum, Mendini Restaurant, ontwerper Maarten Baas,
fotograaf: Peter Tahl, © Groninger Museum
Lees meer over deze thema's in de dossiers: designersGroninger Museum