Trends stoelen

Home » Interieur & lifestyle » Trends stoelen
Onze dagelijkse cyclus bestaat in grove lijnen uit eten & drinken, werken, ontspannen en slapen. Deze activiteiten vormen de rode draad in ons bestaan en hebben als overeenkomst dat het zitmeubel een prominente rol speelt.

Je zit op een eetkamerstoel tijdens het eten en drinken, werkt al zittend op een bureaustoel of fauteuil, ontspant en leest een boek in een grote relaxfauteuil en valt stiekem in slaap op de bank, bij de televisie. Ons leven is gestoeld op stoelen!

Nieuw meubilair wordt steeds vaker ontwikkeld vanuit de principes van landschapsarchitectuur: unieke ontwerpen vinden aansluiting bij andere unieke ontwerpen maar vormen samen toch een geheel.

Het creëren van eilandjes van diverse meubelen – de bank met kussens en pouffs, diverse bijzettafels en krukjes – vormt bij het ‘interieurlandschap’ het uitgangspunt.

Met verschil in grootte en hoogte worden  individuele en gezamenlijke plekjes in huis gerealiseerd. Op de grote plofbank lounge je samen, in de relaxfauteuil met hoge rugleuning lounge je afgezonderd, op je eigen eiland.

Elk ‘interieureiland’ heeft een eigen functie: eten & drinken, werken of ontspannen. Meer dan ooit wordt er met deze activiteiten rekening gehouden bij het ontwerp van nieuwe producten. Ontdek welke stoel of bank aansluit bij de persoonlijke smaak én dagelijkse cyclus maar vergeet niet te leven en loungen in stijl!

Selecteer op sterke stoffering!

Bij het kiezen van de juiste stof voor de bank of stoel is het goed om stil te staan bij hoe het zitmeubel wordt gebruikt. De ene stof is nu eenmaal beter bestand tegen ravottende kinderen of harige honden dan de andere.

Het KIM-etiket garandeert dat meubelstoffen voldoen aan de basisnormen voor slijtvastheid en lichtechtheid.

Aan de hand van acht klassen kan voor elke situatie een geschikte meubelstof gekozen worden. Heeft het meubel geen KIM etiket? Informeer dan naar de slijtvastheid en lichtechtheid.

Slijtvastheid

De slijtvastheid wordt aangegeven in toeren Martindale. Voor licht tot normaal gebruik is een waarde tot 20.000 toeren voldoende. Voor intensief woongebruik heeft u meer nodig.

Lichtechtheid

De lichtechtheid is de mate waarin een meubelstof bestand is tegen het verkleuren onder invloed van zon- dag- en kunstlicht. Staat het meubel voor een zonnig raam? Kies dan een stof met een lichtechtheid van 7 of hoger. Voor normaal gebruik is lichtechtheid 4 voldoende.

Eten & drinken

Uitgebreid ontbijten, dineren of borrelen doe je graag zo comfortabel én stijlvol mogelijk: niet op een kruk maar op een stoel, met fijne arm- en rugleuningen en een welgevormd zitje.

Nieuwe eetkamerstoelen zijn gemaakt naar het lichaam, met afgeronde vormen. Populaire materialen zijn blank hout en metaal. In zowel de gebruikte materialen als het productieproces is er speciale aandacht voor duurzaamheid. Dat is niet direct te zien aan de stoel maar geeft een goed gevoel!

Wat wél te zien is, is de terugblik op de jaren vijftig. Nieuwe eetkamerstoelen zijn eenvoudig maar puur van vorm en brengen met hun ronde en retro vormen een ode aan de fabulous fifties.

Een herintroductie van iconen op dit gebied, de stoelen van Charles & Ray Eames, is hierbij de kers op de taart. In de jaren vijftig zochten zij manieren om materialen zo goed mogelijk aan de lichaamsvormen aan te passen, voor optimaal comfort. Nu, zestig jaar later, plukken we daar nog steeds de vruchten van.

Trends

 • Ronde vormen
 • Blank hout en metaal
 • Duurzaam
 • Jaren vijfig

 
Eamus plastic Side Chair van Vitra

Werken

Het aantal thuiswerkers neemt toe. Of je nu thuis zit of op het kantoor: een goede bureaustoel is essentieel.

Bij de vele uren die we voor het beeldscherm doorbrengen is een goede zithouding belangrijk. Geen houten klapstoel maar een comfortabele en ergonomische (bureau)stoel.

Dat ergonomisch ook erg mooi kan zijn blijkt uit de nieuwe (bureau)stoelen en fauteuils. Ze zijn geheel gestoffeerd, met hoge arm- en rugleuning en met extra zitkussen.

Opvallend is dat fabrikanten en ontwerpers ook voor stoelen en banken steeds vaker het boxspring-principe hanteren: een dubbel ‘matras’ voor extra zitcomfort.

Wieltjes onder de werkstoel zijn praktisch en hoeven tegenwoordig niets af te doen aan de schoonheid. De geijkte bureaustoel maakt plaats voor prachtige werkfauteuils op wieltjes. 

Trends

 • Ergonomie
 • Geheel gestoffeerd
 • Dubbel 'matras'
 • Wieltjes
Lotus M op wielen

Ontspannen

Na hard werken volgt hard ontspannen. Met een goed boek of magazine en een kop thee of glas wijn kruip je nog even, voor het diner, in je favoriete fauteuil of chaise longue.

Even een moment voor jezelf. Nieuwe fauteuils en banken beschikken over hoge leuningen, soms zelfs in XXL uitvoering. Als een soort muur scheiden ze je af van de rest van de wereld. Erg knus maar ook erg robuust en opvallend.

De meer verfijnde fauteuils hebben een slank profiel, ranke pootjes en herinterpreteren de klassieke vormen van de jaren vijftig.

Fauteuils en banken kunnen vaak in elke gewenste stof en kleur gekozen worden. Zo pas je elk meubelstuk aan aan het eigen interieurlandschap. 

Trends

 • Hoge leunningen
 • Robuust
 • Jaren vijftig
 • Elke gewenste kleur
Sofa Ligne Roset

Slapen

Na het diner plof je neer op de bank. Nieuwe banken lenen zich – met grote zittingen, dubbele kussens en hoge leuningen – namelijk uitstekend voor ploffen, luieren en loungen. Extra kussens maken de plofsensatie compleet.

De nieuwe banken zijn groot! Zowel in de hoogte en breedte als omtrek.
Ruziën om dat lekkere plekje op de bank behoort dus tot de verleden tijd: iedereen heeft zijn eigen plek.

Letterlijk, want sommige nieuwe banken hebben rugleuningen die bestaan uit verschillende delen die individueel van elkaar te verstellen zijn. Zo kun je samen met het gezin, met vrienden of gezellig met z’n tweeën luieren, met extra aandacht voor individueel comfort. 

Trends

 • Grote banken
 • Veel kussens
 • Individueel verstelbare rugleuningen
Plura van Rolf Benz

Stoel: De Eames Plastic Side Chair is in 1950 ontworpen voor de Low Cost Furniture Design-wedstrijd van het Museum of Modern Art in New York en was de eerste industrieel vervaardigde stoel van kunststof.
Bureaustoel: Lotus heeft er een nieuwe variant bij gekregen; Lotus M. Deze stoel een open onderstel waardoor de stoel luchtiger oogt. Nieuw is het onderstel met wielen.
Sofa: Voor Ligne Roset ontwierp Inga Sempé de Sofa Ruché: een comfortabele sofa bestaande uit een gewatteerd matras op een houten onderstel. Deze sofa won de award voor ‘Best Detail’ op de beurs in Keulen. De herinterpretatie van klassieke vormen uit jaren vijftig is zichtbaar in de gecapitonneerde uitvoering.
Bank: Of je nu rechtop wilt zitten, luieren of slapen, de multifunctionele bank Plura zet je in elke gewenste positie. Dat is mogelijk dankzij het afneembare zij-element, de draaibare zitting en de traploos naar achteren en boven toe verstelbare rugleuning.

Bron: Perscentrum Wonen
Lees meer over deze thema's in de dossiers: interieurtrendsmeubelen