Tips makelaar kiezen

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Tips makelaar kiezen
Veel huizenverkopers kiezen voor de makelaar die het dichtst bij zit. Maar is dat wel zo verstandig?
 
De makelaar speelt een grote rol bij de verkoop van je huis en het biedt dus de aanbeveling eens goed rond te kijken. We geven je hier een aantal tips en zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een makelaar.

Woningpresentatie

Je wilt natuurlijk dat jouw woning optimaal gepresenteert wordt. Een uitgebreide en professionele woningpresentatie van de huidige woningen van de makelaar geven een goede inschatting van hoe hij jouw woning zal gaan presenteren op zijn website, in de etalage en op het internet.

Vindbaarheid op het internet

Veel mensen oriënteren zich tegenwoordig op het internet. Een goede vindbaarheid is dus belangrijk. Google en Funda spelen daarbij een hoofdrol. Je kunt eenvoudig checken hoe de huidige woningen van de makelaar vindbaar zijn op het internet.

Zichtbaarheid in de regio

Hoe worden de huidige woningen van de makelaar onder de aandacht gebracht in de regio? Dit kan bijvoorbeeld in woningkrantjes en meer algemene nieuwsbladen. Ook duidelijke Te Koop-posters en/of –borden zijn essentieel.

Realistisch

Een makelaar dient grondig onderzoek te doen voordat hij, natuurlijk in samenspraak met de verkopers, een verkoopprijs vaststelt. Deze prijs dient realistisch te zijn. Wanneer een makelaar bij jou langs komt om een verkoopprijs vast te stellen, kun je hier op letten.

Verkoopplan

Een huis is waarschijnlijk de grootste aanschaf in een mensenleven, een gedegen verkoopplan is dus zeker niet overbodig.

Tips:

  1. Neem eens een kijkje op de site van de makelaar. Is het woningaanbod er duidelijk, professioneel en verzorgd op gepresenteerd?
  2. Zoek uit of de makelaar gecertificeerd is. Dit is tegenwoordig niet meer verplicht, maar geeft je toch een bepaalde zekerheid betreffende de kwaliteit van de makelaar. En ben je niet tevreden, dan kun je terecht bij de organisatie waar de makelaar bij aangesloten is. Belangrijke brancheorganisaties:
        •    NVM
        •    VBO
        •    Vastgoed Pro
  3. Vraag rond bij vrienden en familie. Wat zijn de ervaringen van hen?  

Vraag de makelaar op welke wijze hij het huis onder de aandacht wil brengen van potentiële kopers. Geeft zijn plan vertrouwen en is het toegespitst op jouw specifieke huis?

Actief

Een goede makelaar stelt zich actief op als het gaat om de verkoop van het huis. Regelmatig contact met de verkopers is ook wanneer het huis al een tijdje te koop staat van belang. Een tegengesteld effect heeft pusherig gedrag. Niet zelden hebben makelaars de neiging druk uit te oefenen op zowel de kopers als de verkopers.

Klik

Een goede 'klik' is ten slotte ook essentieel. Heb je het gevoel dat de makelaar en jij niet door één deur kunnen? Dan ben je vrij om over te stappen op een andere makelaar. Hoewel veel makelaars dan een overstapbedrag in rekening brengen, mogen ze dit niet altijd. Niet alle brancheorganisaties staan dit namelijk toe. Het is zeker de moeite waard dit even te checken. Gemaakte advertentiekosten staan hier overigens los van.
Lees meer over dit thema in het dossier: makelaars