Onderzoek tweede huis in het buitenland

Home » Woonnieuws » Onderzoek tweede huis in het buitenland

onderzoek voorjaar 2011

Het bezit van een tweede huis maakt Nederlanders gelukkiger en gezonder. Negen van de tien eigenaren van een tweede woning zien dit onderkomen als een toevluchtsoord en ontlenen daar een fijn gevoel aan.

Dat is wel duidelijk na een onderzoek onder ruim 1.000 tweede huizenbezitters en potentiële kopers.

Geen spijt

Een grote meerderheid van 90% heeft geen spijt ooit aan een tweede huis te zijn begonnen. Slechts 7% zou het kopen van een tweede huis afraden.

De enquête is uitgevoerd door de beursorganisatie van Second Home International in samenwerking met NRIT Onderzoek (Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme), het advies- en onderzoeksbureau met als specialisme toerisme, recreatie en vrijetijdsbesteding.

De eerstvolgende editie van Second Home International staat op de agenda van vrijdag 18 tot en met zondag 21 maart 2011 in de Jaarbeurs Utrecht.

Prijs

Het gemiddeld bedrag dat kopers van een tweede huis willen investeren is 210.000 euro; een stijging ten opzichte van vorig jaar (195.000 euro).

Deze conclusie volgt uit de evaluatie onder bezoekers van de internationale onroerendgoed beurs Second Home International 2010, van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Land doorslaggevend

Het land waar vakanties worden doorgebracht geeft vaak de doorslag voor de locatie van een tweede woning; zo’n 70% van de bezitters noemt dit zelfs het meest bepalend. Niet verwonderlijk dus dat het tweede huis primair wordt benut voor de eigen vakanties (75%).

Dit is ook de belangrijkste reden voor potentiële kopers (55%) om op zoek te gaan naar een tweede stek.

Populaire landen

Eigenaren
 1. Frankrijk
 2. Nederland
 3. Spanje
 4. Turkije
 5. Italië
Potentiële kopers
 1. Spanje
 2. Frankrijk
 3. Nederland
 4. Italië
 5. Oostenrijk/
  Zwitserland
De top 5 van populaire landen bij eigenaren zijn respectievelijk Frankrijk, Nederland, Spanje, Turkije en Italië. Bij de potentiële kopers zijn achtereenvolgens Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië en Oostenrijk/Zwitserland favoriet.

De tweede huizen bezitter is op zoek naar een toevluchtsoord om te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Een tweede huis is een heerlijke plek om je terug te trekken, vindt 89%. De eigenaren zijn minder gehaast (80%) en voelen zich gezonder dankzij hun tweede woning (56%).

Rust, groen en natuur

Rust, groen en natuur zijn erg belangrijk, hetgeen in mindere mate geldt voor de eerste woning. Ook scoort het tweede huis hoger bij de gewenste recreatieve voorzieningen en privacy.

In Nederland noemt 64% een optrekje in landschappelijk gebied als grootste wens en bij de eigenaren in het buitenland is dat 73%.
 

Vrijstaand

Vanwege de behoefte aan rust is een vrijstaand huis veruit het meest gezocht. Inmiddels heeft meer dan de helft van de kopers deze droom kunnen verwezenlijken. In Nederland is 60% van de tweede huizen vrijstaand, in het buitenland zelfs 65%.

Gelukkig

Het eigendom van een tweede woning resulteert bij velen (74%) in een gelukkig gevoel. Een vergelijkbaar percentage (73%) ziet als groot voordeel van hun bezit dat zij hiermee het beste van twee werelden kunnen combineren.

De helft van de eigenaren gaat er sinds zij een tweede woning hebben veel vaker tussenuit en zou daar het liefst nog meer van willen genieten. Ongeveer 62% neemt nu ook eerder de tijd voor zichzelf.

Geen blok aan het been

In tegenstelling tot de gangbare opinie is een tweede huis geen blok aan het been. Toch ondernemen liefst 79% van de eigenaren ook nog steeds vakanties naar andere bestemmingen.

Ongeveer de helft van deze groep doet dit wel minder vaak, omdat zij al veel plezier aan hun tweede huis beleven (86%) en komen hier bovendien meer tot rust dan tijdens een andere vakantie (65%).

Daarnaast hoeven zij niet te vrezen voor onaangename verrassingen vanwege slechte accommodaties. Een andere vakantie ondernemen kan altijd nog, is een veelgehoorde redenering.

Samengevat

 • Gemiddeld wil men € 210.000 investeren (vorig jaar € 195.000)
 • Land belangrijkste factor bij keuze
 • Voornaamste reden van de aanschaf zijn de eigen vakanties
 • 89% vind het tweede huis een heerlijke plek om je terug te trekken
 • 80% van de eigenaren voelt zich minder gehaast
 • 56% voelt zich gezonder dankzij de tweede woning
 • 74% voelt zich gelukkig door de tweede woning
 • 73% vind het een groot voordeel dat het beste van twee werelden gecombineerd kan worden
 • 50% gaat er vaker tussenuit sinds de aankoop
 • 79% onderneemt ook andere vakanties
 • 88% vind de aankoop financieel aantrekkelijk

Spijt van de aankoop

Geen spijt 90%
Spijt 7%
Overig 3%

Aantrekkelijke markt • Veel aanbod
 • Gunstige prijzen
 • Spaargeld levert nu niet veel op
 • Weinig vertrouwen in aandelen

Financieel aantrekkelijk

De grootste groep tweede huizen bezitters (88%) vindt de aankoop van een tweede huis op dit moment financieel aantrekkelijk, voor de plannenmakers ligt dit percentage zelfs nog iets hoger (89%).

Andere belangrijke voordelen die eigenaren noemen, zijn de extra inkomsten voortvloeiend uit verhuur (51%) en waardeverhoging (30%). Zij zien het tweede huis behalve voor recreatie ook als een goed beleggingsobject.

Aantrekkelijke markt

Veelgehoorde reacties waarom kopen aantrekkelijk is: veel aanbod, gunstige prijzen, spaargeld levert toch niet veel op en weinig vertrouwen in het beleggen in aandelen.

De veronderstelling dat altijd wel geklust moet worden in en rond het tweede huis kan naar het rijk der fabelen worden verwezen, oordeelt 71% van de geënquêteerden.

onderzoek najaar 2010

Het gemiddeld bedrag dat kopers van een tweede huis willen investeren is 210.000 euro; een stijging ten opzichte van vorig jaar (195.000 euro).

Deze conclusie volgt uit de evaluatie onder bezoekers van de internationale onroerendgoed beurs Second Home International 2010, van vrijdag 15 tot en met zondag 17 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Oostenrijk

De toegenomen belangstelling voor Oostenrijk en Zwitserland is mede te danken aan het beursthema.

Populaire landen

1. Frankrijk 32%
2. Oostenrijk 26%
3. Zwitserland 26%
4. Spanje 26%
5. Italië 17%
6. Nederland 17%
7. Duitsland 13%
Franz Lackner, directeur van de Oostenrijkse onderneming Lackner Project: ,,Nederland is een hele stabiele markt voor Oostenrijks onroerend goed en daarom komen wij jaar in jaar uit naar Utrecht. Niet allen om puur te verkopen, maar zeker ook om informatie te verstrekken.

De situatie in Oostenrijk kan voor tweede huizenbezitters nogal gecompliceerd zijn, dus is een goede voorbereiding en vooral goede begeleiding erg belangrijk. Je mag als buitenlander niet altijd en overal zo maar wat kopen en provincies en gemeenten hebben ook allerlei eigen regels en verplichtingen over het gebruik van een tweede huis.

Het is goed om je daarvan op de hoogte te stellen. Dat weten Nederlanders en daarom komen ze naar deze beurs en wij dus ook’’.


Reden aanschaf

Eigen vakanties 56%
Mogelijkheden voor verhuur 33%
Belegging 29%

Locatievoorkeuren

Huis bij het water 40%
Bergachtig gebied 26%
Landelijke omgeving 24%

Spanje blijft populair

Ed ter Beek van het Spaanse TM Grupo Immobilario: ,,Spanje blijft populair, dat heb ik wel gemerkt. We hebben veel aanloop van potentiële kopers en mensen die zich aan het oriënteren zijn.

Heel verstandig want dit is echt de tijd om in Spanje wat te kopen. De prijzen zijn gedaald dus kun je profiteren van waardevermeerdering. Ik wil wel een kanttekening plaatsen. Spanje is goedkoop, maar niet zo goedkoop als sommigen denken. Desalniettemin is het een interessant land voor een tweede huis, met bovendien goede verhuurmogelijkheden.

Ik denk dat ongeveer de helft van al onze klanten een vakantiehuis wil aanschaffen om het ook te kunnen verhuren. De andere helft koopt echt voor zichzelf, met als uiteindelijke doel om in de toekomst permanent in Spanje onder de zon te gaan wonen’’.
Lees meer over deze thema's in de dossiers: cijfersbuitenland