Kiki van Eijck over kleur

Home » Interieur & lifestyle » Kiki van Eijck over kleur
Kleur speelt een essentiële rol in het werk van designer Kiki van Eijck. Tijdens een lezing op de woonbeurs vertelt ze over het kleurgebruik in haar ontwerpen.

Kiki werd zo'n tien jaar geleden bekend met de vrolijke, door Moooi in de collectie opgenomen 'Kiki carpet special'.

"Ik heb het tapijt ook zelf in mijn huis liggen. Ook al is je huis helemaal wit, het tapijt geeft genoeg kleur."

Poppenhuizen

Het Kiki carpet is, eigenlijk niet eens zo heel verwonderlijk, geïnspireerd op poppenhuizen.

"19e Eeuwse poppenhuizen intrigeren me erg. Het interessante eraan is dat de verhoudingen totaal uit balans zijn. Vooral textielen zijn uit proportie. Als je dat vergroot naar de normale wereld, zie je dat er een ontzettend dikke draad gebruikt moet worden.

Door met contrasterende kleuren te werken, krijg je een mooi geheel. Het groen was nodig om het geheel op te peppen."

Uitstraling

De soft teapot wordt alleen in wit en groen geproduceerd.

"Als ze rood of blauw geweest zouden zijn, zou dat goedkoop overkomen. Groen heeft een rustige uitstraling, het is een stijlvolle kleur."

Soft teapot
Soft teapot
Kiki carpet special
Kiki carpet special

Geen kleur

Bij het ontwerpen van de Bottled lamps gebruikte Kiki geen kleuren.

"Op de lampen is de iconografie van keukenbenodigdheden uit de middeleeuwen gegraveerd. De lampen zijn niet gekleurd, maar het glas is transparant versus niet-transparant. De iconografie wordt op de muur geprojecteerd door het licht dat door de transparante delen heen schijnt. Kleur zou alleen maar afleiding geven en het spel tussen transparant en niet-transparant teniet doen."

Mengen

Kiki bedenkt haar kleuren zelf.

"Ik kies zelden een kleur die al in het assortiment zit. Voor de opleiding moesten we alle 150 kleuren van de kleurencirkel van Johannes van Itten tekenen. Toen snapten we niet waarom we dat nachtenlang moesten doen, maar nu ben ik er erg dankbaar voor. Als ik een kleur in mijn hoofd heb, kan ik het zo mengen."

Atelier

In het atelier van Kiki overheersen wit, licht en transparantie.

"Alles in mijn studio is wit. Ik wil mijn omgeving op een blank canvas zien, dan kan ik rustig nadenken."

Kleuren van de wereld

Haar inspiratie haalt Kiki overal vandaan en komt niet uit één specifieke bron. Het komt aangewaaid als ze een van haar jaarlijkse verre reizen maakt, maar kan ook uit alledaagse voorwerpen komen.

"In Nederland worden blauw en wit het meest verkocht. In bijvoorbeeld Italië worden veel frivolere kleuren gebruikt. In India en Mexico zie je ontzettend veel kleur, zelfs gebouwen hebben er in felle kleuren."

Ambassadrice voor kleur

Kiki is ambassadrice van het wereldwijde project van Flexa, ‘Let’s Color’. Ze is ervan overtuigd dat kleur een toegevoegde waarde heeft voor het leven van mensen. Samen met anderen die het project steunen, zorgt ze ervoor dat een aantal troosteloze gebouwen vrolijke kleuren krijgen.

"Onze omgeving wordt teveel bepaald door saaie, grijze betonnen gebouwen. Mis jij op een bepaalde plek kleur in je stad, stuur dan een mailtje naar Flexa en wellicht wordt het opgefleurt!"
Kiki van Eijck

Over Kiki van Eijck

Met haar sterke, herkenbare ontwerpen bestormt Kiki van Eijck de wereld. Ze publiceerde inmiddels in onder meer Elle Wonen, Harpers Bazaar en Vogue en werkte voor Swarovski, Moooi en Ahrend.

Meer informatie:
www.kikiworld.nl
Lees meer over deze thema's in de dossiers: kleurdesigners