Driekwart Nederlanders onderschat kans op brand

Home » Woonnieuws » Driekwart Nederlanders onderschat kans op brand
Een recente steekproef van de Brandwonden Stichting toont aan dat 74% van de Nederlanders de kans onderschat dat er in de eigen woning brand uitbreekt.

Hoewel het merendeel van de ondervraagden wel zegt veel te kunnen doen om de brandveiligheid thuis te verbeteren, blijft het opvallend dat men over het algemeen nog onvoldoende maatregelen neemt om brand te voorkomen, brand te melden en veilig te kunnen vluchten bij brand. De Brandweer komt daarom vanaf 1 oktober met de kritische vraag: 'Wat doe JIJ bij brand?'. Gevolgd door de oproep: Daar moet je NU over nadenken. Ricardo Weewer, plaatsvervangend commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland
en adviseur van de Brandpreventieweken, verbaast zich niet over de uitkomst van de steekproef. 'Mensen hebben over het algemeen het gevoel: brand overkomt mij toch niet. Helaas is het brandveiligheidsbewustzijn dus nog steeds onvoldoende ontwikkeld.

Daardoor nemen mensen minder eigen verantwoordelijkheid om daadwerkelijk maatregelen te nemen om brand te voorkomen, brand te ontdekken en snel te kunnen vluchten.

Simpel gezegd: te weinig veiligheidsbewustzijn blokkeert het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. Daar gaan we door acties in de Brandpreventieweken verandering in brengen.'

Verstikkende ervaring

De aftrap van de Brandpreventieweken vindt plaats op 1 oktober in Noord Limburg in de Gemeente Horst aan de Maas Op de grote regionale beurs 'Hiltho' zal de lokale brandweercommandant samen met de duizendste bezoeker van de beurs als eerste een rookcontainer ingaan.

In deze nagebouwde woonkamer kan worden ervaren hoe donker en verstikkend een huisbrand kan zijn. Iedereen die dat meemaakt, snapt direct het belang van het nemen van brandveilige maatregelen.


Doe een korte brandveiligheidstest  op www.watdoejijbijbrand.nl »
Lees meer over dit thema in het dossier: veiligheid