Tips inbraak voorkomen

Home » Interieur & lifestyle » Tips inbraak voorkomen
Als jij lekker op vakantie bent, worden inbrekers actief. Volg onderstaande simpele aanwijzingen en voorkom hiermee een inbraak!

Inbraak voorkomen

Do’s

 1. Heel logisch: sluit je huis goed af. Doe niet alleen de deuren maar ook de ramen op slot.
 2. Berg laptops, iPods en andere dure zaken goed op, liefst achter slot en grendel. Leg ze nooit in het zicht!
 3. Noteer gegevens zoals het typenummer van waardevolle spullen. Zo is de kans dat je ze terug krijgt wanneer de dief is opgepakt groter. Met een speciale stift kun je jouw eigendommen bovendien onzichtbaar kenmerken.
 4. Goed hang- en sluitwerk is essentieel. Plaats anti-inbraakstrips op de voordeur om het zogenoemde ‘flipperen’ te voorkomen.
 5. Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet. Het lijkt misschien wat overdreven, maar een tijdschakelaar op de verlichting is helemaal zo gek nog niet. Stapels post in het zicht en de planten uit de vensterbank zijn de klassieke kenmerken van een huis waar men niet thuis is.

Don’ts

 1. Vertel niet op sociale netwerken zoals Twitter, Hyves of Facebook dat je op vakantie gaat.
 2. Leg de sleutel niet onder de mat, op het richeltje boven de deur of onder de bloempot. Dit zijn de eerste plekken waar een inbreker zoekt! Geef liever een sleutel aan de buren of je ouders die de visjes en de plantjes verzorgen.
 1. Veel mensen leggen hun sleutels in de keukenla. Inbrekers die via bijvoorbeeld het raam op de eerste verdieping of het dakraam binnen zijn gekomen, kunnen ze snel vinden en via de voor- of achterdeur de gestolen waar eenvoudig meenemen. Leg de sleutels dus niet in de keukenla maar op een originelere plek.
 2. Ladders, containers en gereedschap maken het de inbreker makkelijk. Laat ze nooit in de tuin liggen, maar berg ze goed op. Bij voorkeur in een schuur die op slot kan.
 3. Een touwtje achter de brievenbus is uit den boze, ook wanneer je niet op vakantie bent.
 4. Leg je waardevolle spullen niet op de geijkte plekken: tussen de lakens in de linnenkast of in de vriezer. Op deze plaatsen kijkt de dief als eerste. Een kluisje is een beter idee.
Lees meer over dit thema in het dossier: veiligheid