Engelse cottage tuin creeren

Home » Interieur & lifestyle » Engelse cottage tuin creeren
Net de nieuwste Cathy Kelly uit en helemaal in de mood voor een romantische Engelse tuin? We geven je tips.

Een Engelse cottage tuin oogt als een overdadige mix van kleuren, soorten, hoogtes en zoete geuren, altijd bloeiende bloemen en natuurlijke materialen. Toch is deze chaos meer gestructureerd dan je denkt.

Volg onderstaande richtlijnen en jouw tuin wordt omgetoverd tot een echte cottage tuin.


Een goed begin is het halve werk

De tuin dient voldoende zonuren te hebben en een goede basisgrond. Is de grond te zanderig of te kleiachtig, voeg dan potgrond toe.
Een goede afwatering is essentieel, planten gaan rotten als hun wortels in stilstaand water staan.

Leg vervolgens een kronkelpaadje van kinderkopjes aan zodat je zonder

Rozen
modderschoenen het huis kunt bereiken. Verf de schutting of het schuurtje romantisch wit en plaats her en der prieeltjes. Een zitje met romantische Engelse stoeltjes of een typische bank mag niet ontbreken.

Planten en bloemen

In de cottage tuin zien we geen moderne planten maar enkel ouderwetse, gezellige rassen.

Perfect in deze tuin zijn Leeuwebekjes, zij planten zichzelf voort. Petunia’s ruiken heerlijk en bloeien continu. Madeliefjes blijven schattig en combineren mooi met de zoet geur en paarse bloemen van de Heliotroop. Ook de Nachtschade heeft fraaie, sterk geurende bloemen. Andere aanraders zijn Duizendschonen, Goudsbloemen, Korenbloemen, Margrieten en Papavers.


Rozen

Absolute musthaves zijn rozen. Stokrozen, rozenstruiken, klimrozen, rode rozen, roze rozen en witte rozen. De cottage tuin kan niet zonder. Plaats ze tegen de schutting en laat ze rond de prieeltjes kronkelen.


Kruiden

Reserveer een apart plekje voor de kruiden. Aanraders zijn lavendel, tijm, rozemarijn en eigenlijk alles dat lekker is om in de keuken te gebruiken. Het staat heel romantische en is nog handig ook!
Cottage tuin


Heesters en bomen

De wat grotere struiken en bomen geven houvast in de tuin. Seringen en kleine fruitbomen maken het geheel af.

Plaats

In de overvloedige cottage tuin is geen ruimte voor kale grond. Zorg dat elk plekje bezet is. Voorkom dat de planten in geordende rijtjes staan, de cottage tuin is een natuurlijke tuin.

Verder zijn er eigenlijk geen regels, alles kan en mag. Je kunt ervoor kiezen de grotere planten aan de rand te plaatsen zodat je alles goed kunt zien.

Wist je dat…

… cottage tuinen oorspronkelijk kleine tuinen waren met voornamelijk voedsel en kruiden? De tuin had vooral een praktisch nut, de bloemen werden er uit decoratief oogpunt tussen geplaatst. In de loop der tijd zijn de bloemen de overhand gaan vormen omdat men minder afhankelijk werd van de eigen voedselvoorziening.

Meer over de tuin:

Tuintrends 2011 Smullen uit eigen tuin! Test: welk tuintype ben ik? 
Tips goedkoop tuinieren
Tuintrends 2011 » Smullen uit eigen tuin »  Test: welk tuintype ben ik? Tips goedkoop tuinieren
Tips voor de luie tuinier Engels cottage tuin creëren Huis te koop? Doe de tuin! Trend: koken in de buitenlucht
Tips voor de luie tuinier Engels cottage tuin creëren Huis te koop? Doe de tuin! Trend: koken in de buitenlucht
Lees meer over dit thema in het dossier: tuin