Abstracte kunst, overzicht stromingen

Home » Interieur & lifestyle » Abstracte kunst, overzicht stromingen
Abstracte kunst doet het vanwege het indirecte karakter goed in de woonkamer. Hoewel er in meer of mindere mate een bepaalde voorstelling is, voeren de kleuren en vormen de boventoon.

In de abstracte kunst zijn er verschillende stromingen. Hier worden de belangrijkste richtingen toegelicht.


Impressionisme

Toen fotografie een rol ging spelen, verviel een belangrijke functie van schilderijen. Niet verwonderlijk dat de kunst rond deze periode steeds abstracter is geworden.

Eind negentiende eeuw werd de verfijnde werkwijze van de traditionele kunst losgelaten. Middels snelle streken die vrij ruw en dik op het doek staan wordt een momentopname van de werkelijkheid weergegeven.

Monet, Populieren in het zonlicht, 1887
Monet, populieren in het zonlicht, 1887
 
Het prettige aan deze stroming is dat er vaak geen achterliggende boodschap is. Het is enkel mooi. Belangrijke vertegenwoordigers zijn Manet, Monet en Cézanne.


Symbolisme

Wel een diepere betekenis hebben de schilderijen uit het Symbolisme, een stroming die rond de eeuwwisseling vanuit Frankrijk furore maakte.

Klimt, Judith I, 1901
Klimt, Judith I, 1901
De stroming kenmerkt zich door emotie, geheimzinnigheid en spiritualisme. Binnen de beweging waren kunstenaars als Munch, Klimt, Picasso en Toorop actief.


Jugendstil

Werkelijk fantastisch zijn de sierlijke vormen van de Jugendstil, in Nederland ook wel de slaoliestijl genoemd.

Zowel in schilderijen als in de architectuur zien de gracieus gestileerde planten en bloemen terug.
 
Mucha, Moët & Chandon White Star, 1899
Mucha, Moët & Chandon White Star, 1899

Belangrijke kunstenaars waren Jan Toorop (van de beroemde slaolieaffiche), Gaudí (die de prachtigste, fantasievolle gebouwen ontwierp) en Tiffany (je weet wel, van die lampen).


Expressionisme

In de eerste helft van de twintigste eeuw doet het Expressionisme zijn intrede.

De stroming waarbij gevoelens, ervaringen en het onderbewuste de boventoon voeren is een tegenhanger van het Impressionisme, waar de werkelijkheid centraal staat.

Munch, De Schreeuw, 1910
Munch, De Schreeuw, 1910
Vincent van Gogh kan als voorloper worden gezien, De Schreeuw van Munch is wellicht het bekendste schilderij.

Kubisme

Zeer geschikt voor in de woonkamer zijn collageachtige schilderijen uit het Kubisme. Het verwarrende perspectief, de verschillende standpunten en de tot kubussen, kegels en bollen gereduceerde werkelijkheid leiden veelal tot prachtige stillevens.

Picasso, Braque en Gris zijn belangrijke vertegenwoordigers.

Gris, Portret van Picasso, 1912
Gris, Portret van Picasso, 1912

Surrealisme

Hoewel het Surrealisme in de jaren twintig en dertig zijn hoogtepunt kende, is de stroming nog steeds populair onder kunstenaars.

Vertegenwoordigers als Dalí, Magritte, Miró en Klee laten middels onverwachte, verrassende en soms ook schokkerende droombeelden hun fantasie de vrije loop.


Neo-Plasticisme

Deze vooral door Nederlanders gemanifesteerde stroming, ontstond rondom het tijdschrift de Stijl. Kunstenaars als Mondriaan en Van Doesburg wilde de kunst zuiveren van de elementen die daar volgens hen niet thuishoorden.

Van Doesburg, Contra-Compositie V, 1924
Van Doesburg, Contra-Compositie V, 1924

Meer over  kunst:

Made by Me: zelf kunst maken Tips kunst kopen Abstracte kunst, overzicht stromingen  
Made by Me: zelf kunst maken Tips kunst kopen Abstracte kunst, overzicht stromingen  
Sculpturen en andere driedimensionale kunst Jeannette Quakkelaar: kunst waar je blij van wordt Frans Epping: kunst als communicatiemiddel  
Sculpturen en andere driedimensionale kunst Jeannette Quakkelaar: kunst waar je blij van wordt Frans Epping: kunst als communicatiemiddel  
Lees meer over dit thema in het dossier: kunst