Interview: Van hot naar her met Paulette

Home » Interieur & lifestyle » Interview: Van hot naar her met Paulette
'Een leuk, apart item kan
net dat beetje extra geven.'
 
Foto: Roland J. Reinders
Eigenaresse van een curiosawinkel, styliste van onder meer restaurants, moeder van vier kinderen en tussendoor ook nog even winnares van het Net 5 programma Topstylist, met als prijs een bijna fulltime baan bij het blad VT Wonen.

Het lijkt haast een wonder dat bezige bij Paulette Iliohan een gaatje heeft kunnen vinden in haar agenda voor een interview met VBO Wonen &zo.

Net klaar met haar eerste fotoproductie voor VT Wonen ontmoet ik haar op een zonnige vrijdagochtend in haar winkel in het centrum van Groningen. Nadat het hout voor haar open haard bezorgd is, is er tijd voor een interview. Alhoewel, de voorbeeldtegels voor de fotoproductie en de leenauto moeten eigenlijk nog worden weggebracht...
Complete verandering
In de leenauto, onderweg naar de tegelleverancier, vraag ik Paulette of haar leven veranderd is sinds ze Topstylist heeft gewonnen.

Paulette: 'Ja, compleet. Zeker in het begin dat ik bij VT Wonen werkte, was het voor mij hectisch en erg wennen. De eerste paar weken heb ik meegekeken met de andere stylisten. Toen ben ik echt van hot naar her gevlogen. Maar het was heel leerzaam. Ik heb veel gezien en veel nieuwe mensen leren kennen.

Deze week heb ik mijn eerste echte fotoproductie gedaan, voor vier verschillende ‘Hoe en Wat’ items in het juninummer. Het regelen van zo’n fotoproductie brengt veel met zich mee. Eerst maken we een goed plan, vervolgens moeten de materialen, locatie, fotograaf

et cetera geregeld worden en tot slot bouwen we alles op voor de fotoshoot. Een fotoproductie is heel anders dan de stylingprojecten waar ik tot nu toe mee bezig ben geweest. Je bouwt iets helemaal op voor een momntopname.'

Levenservaring

Een paar maanden geleden alweer, won Paulette Topstylist. Zelf denkt ze dat dat te danken is aan haar stressbestendigheid.

'In mijn leven, met mijn vier kinderen, is het altijd al druk. Ik kan heel snel schakelen en ik denk dat mijn leeftijd en mijn levenservaring een grote rol hebben gespeeld. En - erg belangrijk - ik denk altijd in oplossingen.

Verder ben ik heel sociaal, wat van belang is omdat je tijdens het programma
(maar ook nu voor VT Wonen), vaak spullen van bedrijven moet lenen.

Bij de samenwerking met de anderen komt dit zeker van pas! Natuurlijk ben ik ook creatief, maar dat was iedereen bij Topstylist eigenlijk wel.'

Sprookje

Het leven van Paulette lijkt wel een sprookje. Toen ze met een vriend op reis was, werd ze ontdekt als fotomodel en woonde en werkte ze in de modesteden Madrid, Parijs, Milaan en Tokio. 

Zo’n zeven jaar later ging ze terug naar Groningen en kocht midden in de stad een prachtig pand waar ze haar winkeltje Cosas begon. Ze wilde altijd al graag een onderneming maar twijfelde tussen mode en interieur.
'Ik zag een gat in de markt. Zeker in die tijd was er nog geen aanbieder van bijzondere oude en antieke spulletjes. Ik wilde een winkel die toegankelijker was dan de antiquair. Klanten vonden de spullen erg leuk en zo ben ik in verschillende stylingprojecten gerold.'


Curiosa in de winkel van Paulette

Theepot

In haar jaren in het buitenland heeft Paulette veel gezien op stylinggebied. 

'Spanje is goed in meubelstoffen en in het creëren van een landelijke sfeer. De mensen daar zijn heel toegankelijk; je kunt er echt vrienden maken. Japanners zijn vooral gericht op hightech. Ze hebben kleine huizen en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de inrichting.

Milaan is erg vooruitstrevend. Maar ook Nederland staat zeer hoog aangeschreven op interieurgebied. Op de interieurbeurs in Milaan is Nederland prominent aanwezig. We hebben heel goede ontwerpers en stylisten. Nederlandse ontwerpers hebben veel lef, ze durven met vernieuwende dingen te komen.

Vorig jaar zag ik op de beurs bijvoorbeeld een enorme theepot, gemaakt door Studio Job die gebruikt werd als decoratief item.'

Net dat beetje extra

Haar eigen stijl omschrijft Paulette als heel divers. 'Ik denk ook dat dat mijn kracht is als stylist.

In mijn huis heb ik een mix van stijlen. De combinatie van oude en nieuwe spullen
vind ik erg leuk. En ik hou van een grapje in het interieur. Een leuk, apart item kan net dat  beetje extra geven.'

Ze laat zich inspireren door stylisten als Monique des Bouvrie. 'Zij is een echte zelfmade woman en beschikt over het Fingerspitzengefühl. Verder kijk ik veel in de bladen, zoals de Italiaanse Elle Wonen. Buitenlandse bladen zijn interessant en ik koop ze dan ook regelmatig.
Paulette:
"Nederland staat zeer hoog
aangeschreven op interieurgebied."

Daarnaast doe ik veel ideeën op in winkels, en zelfs op straat kunnen de kleinste dingen leiden tot een creatieve ingeving. Door een foto in een blad ben ik op dit moment geïnspireerd door gaas. Ik ben van alles aan het uitproberen, nu ben ik zelfs bezig met een hond. Misschien wordt het wel een item in VT Wonen!'


Gigantisch beeld

Inmiddels in de gerepareerde, eigen auto van Paulette komen we aan bij haar huis. Vanuit de grote keuken die vol staat met een keur aan kopjes, schoteltjes en schalen is een gigantisch beeld in de woonkamer zichtbaar.
'Op die aankoop ben ik het meest trots. Het is een neo-classistisch beeld dat ik ooit in Duitsland op de kop heb getikt.

Het ontzettend zware object is in stukken hierheen vervoerd en ik heb het zelf gerestaureerd. Het mag nooit meer weg!'


Droom

Met een prachtig huis en kinderen, een mooie winkel en een felbegeerde baan bij VT Wonen lijkt er weinig meer te dromen over voor Paulette.

Toch is er nog genoeg wat ze nog graag eens zou willen doen.
'Jacob van Ringen is een bevriend architect, af en toe werk ik met hem samen. Wat hij maakt is echt prachtig. Ik zou heel graag eens een project van begin tot eind met hem meedraaien om het exterieur en het interieur één te kunnen laten zijn.'Lees meer over dit thema in het dossier: designers