Zonneboiler

Home » Interieur & lifestyle » Zonneboiler
Een zonneboiler bespaart bijna de helft van de energie(kosten) voor warm water. Water verwarmen met zonne-energie voorkomt dus veel CO2-uitstoot.

Aangezien zonlicht niet op raakt, en bij gebruik van de zonneboiler dus nauwelijks CO2 vrijkomt, zijn zonneboilers duurzaam. In dit artikel gaan we in op hoe een zonneboiler werkt, de soorten zonneboilers en de kosten van zonneboilers.

Werking

Een zonneboiler is een zonnecollector waarin de elektromagnetische straling van de zon wordt op efficiënte wijze omgezet in warmte. Dit gebeurt zo efficiënt, dat zelfs wanneer in de winter de zon maar een paar uur schijnt, de boiler voldoende warm water kan produceren voor het dagelijkse gebruik.
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op en werkt optimaal wanneer deze met een hellingshoek van ongeveer 45 graden op het zuiden gericht geplaatst is.

Omdat de productie en het gebruik van het warme water niet gelijktijdig plaatsvindt, wordt het opgeslagen in een voorraadvat. Als het water niet warm genoeg is, vindt er naverwarming door bijvoorbeeld de CV-ketel, geiser of warmtepomp plaats.

Soorten

Er zijn vier soorten zonneboilers:
• zonneboilercombi
• standaard zonneboiler
• cv-zonneboiler
• compactzonneboiler

De verschillen zitten vooral in de inhoud van de boiler, en in de naverwarmer die past bij de installatie. De naverwarmer is de ketel die geschikt is om bij te warmen als de zon onvoldoende warmte oplevert, of als er veel warm water nodig is.

Of een zonneboiler voor jouw huishouden een slimme keuze is, hangt af van het aantal personen in huis, hoeveel warm water er dagelijks wordt gebruikt en de
beschikbare ruimte voor een voorraadvat. Natuurlijk moet ook het dak van de woning geschikt zijn voor een zonnecollector.

Kosten

Met een zonneboiler bespaar je flink op de energiekosten, maar uitgaande van enkel de huidige energieprijzen, duurt het zeker de hele levensduur (twintig jaar) om de aanschafkosten via de energiebesparing terug te verdienen.

De landelijke subsidieregeling Subsidieregeling Duurzame warmte maakt aanschaf wat aantrekkelijker.

Zonneboiler

Bronnen en meer informatie:
Milieu Centraal »
Wikipedia »

Tips

• Wil je zo veel mogelijk gebruik maken van zonnewarmte? Stap dan 's avonds na een heldere dag onder de douche of in bad. Dan heb je weinig tot geen energiekosten voor naverwarming met het warmwatertoestel.

• Het is gunstig om een zonneboiler te combineren met een hot-fill wasmachine. Zo maak je meer gebruik van door de zon verwarmd water.
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid