Permanent wonen in een recreatiewoning

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Permanent wonen in een recreatiewoning
Het hele jaar door vakantiegevoel in een leuk huisje met een ruime tuin en midden in de natuur. Waar krijg je dit nog betaalbaar voor elkaar?

Het wonen in een recreatiewoning biedt veel voordelen. Van de kleine 100.000 recreatiewoningen zijn er zo’n 16.000 permanent bewoont. Sinds 2003 is het echter verboden permanent in een recreatiewoning te wonen.

Hieronder zullen we een aantal veelgestelde vragen over de permanente bewoning van een recreatiewoning beantwoorden.


Waarom is permanent wonen in een recreatiewoning verboden?

De bouwtechnische eisen en bestemmingsvoorschriften zijn voor recreatiewoningen minder zwaar dan die voor reguliere woningen. Daarnaast wil de overheid recreatiegebied voor iedereen
toegankelijk houden. Wanneer permanente bewoning toegestaan zou worden, zouden de prijzen van recreatiewoningen gaan stijgen.


Wat als je voor 2003 al in een recreatiewoning woonde?

Voor de meeste bewoners is er inmiddels een oplossing gevonden. Voor de resterende groep wordt er een wet ontwikkeld die gemeenten verplicht om ontheffing te verlenen aan langdurig gedoogde onrechtmatige bewoners van recreatiewoningen.


Wat kan de gemeente doen?

In essentie kan de gemeente drie dingen doen wanneer er permanent in recreatiewoningen gewoond wordt:

• Het bestemmingsplan wijzigen. De bestemming van een of meerdere woningen wordt dan omgezet van ‘recreëren’ naar ‘wonen’;
• Een persoonsgebonden beschikking afgeven. De huidige bewoner mag in de recreatiewoning blijven wonen. De beschikking is persoonsgebonden en geldt dus niet voor een eventuele nieuwe bewoner;

• Het verbod handhaven. De gemeente kan procedures in gang zetten die zullen leiden tot een gebruik conform de recreatieve bestemming.


Hoe weet ik of een woning permanent mag bewonen?

In het bestemmingsplan van de gemeente staat of permanente bewoning toegestaan is. Dit plan kun je opvragen bij de gemeente waar de woning staat.Bronnen en meer informatie:
Postbus 51 »
VROM »
Lees meer over deze thema's in de dossiers: makelaarsjuridisch