Hypotheekrenteaftrek bij te koop staande woning

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Hypotheekrenteaftrek bij te koop staande woning
De hypotheekrenteaftrek geldt alleen voor de eigen woning. Dat is logisch, want als je een woning niet voor eigen gebruik hebt maar verhuurt, dan is er sprake van een heel andere situatie. Je hebt de woning dan niet om in te wonen, maar om er inkomsten uit te halen.

Maar wat nu als je een nieuwe woning hebt gekocht, en de oude tegen jouw verwachtingen in nog niet hebt verkocht? Je wilt de te koop staande woning zo snel mogelijk kwijt, maar door de huidige markt kan het langer duren dan verwacht.

In die gevallen wordt ook de te koop staande woning aangemerkt als eigen
woning. In het jaar dat je over gaat naar de nieuwe woning en de twee daaropvolgende jaren kan de hypotheekrente nog gewoon worden afgetrokken. Voorwaarde is wel dat de woning leeg staat en bestemd is voor verkoop.

Verhuren tot de woning verkocht is

Een tijdje dubbele lasten overbruggen gaat vaak nog wel, maar zeker als het allemaal wat langer duurt is het verleidelijk de woning tijdelijk te gaan verhuren.

Zoals hiervoor beschreven wordt de woning niet meer als eigen woning aangemerkt als je hem gaat verhuren. In beginsel kom je dus in niet meer in aanmerking voor
hypotheekrenteaftrek, ook niet als de huurder na korte tijd weer vertrekt.

Gelukkig is de overheid ingesprongen op de situatie op de woningmarkt. Om het de woningverkoper wat makkelijker te maken, valt de woning weer onder de regeling van hypotheekrenteaftrek zodra de huurder is vertrokken.

Tijdens het verhuren ontvangen je geen hypotheekrenteaftrek, maar na de verhuurperiode kun je er dus wel weer van profiteren. Je moet natuurlijk wel aannemelijk kunnen maken dat je steeds de intentie hebt gehad de woning te willen verkopen.
Lees meer over dit thema in het dossier: juridisch