Kleine lettertjes hypotheken duidelijk uitgelegd

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Kleine lettertjes hypotheken duidelijk uitgelegd
Veel huizenkopers kijken alleen naar de maandlasten en de rente als ze een hypotheek afsluiten. Dat is niet verstandig, want ongunstige voorwaarden van een hypotheek kunnen duizenden euro’s kosten.
 
Door niet alleen rente maar ook voorwaarden in zijn afweging te betrekken, kan de koper veel bewuster de juiste hypotheek kiezen.

Eigen Huis Hypotheekwijzer

Voor veel consumenten zijn de ‘kleine lettertjes’ van een hypotheek moeilijk te begrijpen. Vereniging Eigen Huis introduceert de Eigen Huis HypotheekWijzer, waarin per hypotheek helder wordt uitgelegd wat de financiële gevolgen van de hypotheekvoorwaarden kunnen zijn.
Verhuisboetes bijvoorbeeld, waarbij het niet meenemen van de hypotheek naar een ander huis duizenden euro’s kost. Of een korte offerteduur van de hypotheek, waarbij een nieuwe offerte moet worden aangevraagd als de overdracht van het huis langer duurt of de bouw van de nieuwbouwwoning wordt uitgesteld.

Duidelijkheid en eenvoud

De HypotheekWijzer van Vereniging Eigen Huis verklaart de verschillende voorwaarden van hypotheken duidelijk en eenvoudig. Met waarschuwingstekens wordt aangegeven als een bepaalde voorwaarde veel geld kan kosten, terwijl er vaak ook vergelijkbare hypotheken bestaan zonder dat nadeel.

Om het overzichtelijk te houden worden alleen de voorwaarden uitgelegd en
vergeleken die voor de consument een wezenlijk financieel verschil kunnen maken. 

De HypotheekWijzer geeft geen waardeoordeel over een bepaalde hypotheek of voorwaarde. Wat slecht is voor de een, is soms juist goed voor de ander.

Op dit moment zijn voor bijna alle gangbare aflossingsvrije en spaarhypotheken die op dit moment verkocht worden HypotheekWijzers gemaakt. Overige hypotheekvormen worden op korte termijn toegevoegd.

Bron: Vereniging Eigen Huis, 15 januari 2010
Lees meer over dit thema in het dossier: financieel