Nederlandse ontwerpers zijn hot

Home » Interieur & lifestyle » Nederlandse ontwerpers zijn hot
Natuurlijk zijn we een klein landje, maar internationaal scoren we hoge ogen op het gebied van meubelvormgeving. Designiconen zoals Marcel Wanders, Hella Jongerius, Tord Boontje en Richard Hutten worden (ook) in het buitenland op handen gedragen.

Daarnaast heeft Nederland een sterke meubeltraditie die tot ver in de vorige eeuw terug gaat. Denk aan de designklassiekers van Gerrit Rietveld, de achterpootloze buisstoel van Mart Stam, of van recentere datum de Lotek-lamp van Benno Premsela en de Kubusbank van Jan des Bouvrie.

Dutch Design: wit kleurt van blits blauw

Wit laat vormen optimaal uitkomen. Het is daarom de ideale kleur voor (design)meubels die qua vormgeving iets extra’s hebben. En een conceptuele, avant-gardistische fauteuil zoals de wit lederen Flotar van Leolux, hééft dat. Ook de strakke lijnen van de podiumkast Fibonacci van Bree’s New World, met klep en lade over de volle breedte, krijgen in wit alle aandacht.

Daarbij combineert wit moeiteloos met élke andere kleur; bijvoorbeeld met de nieuwe trendkleur blauw, verkrijgbaar in heel veel mooie kleurschakeringen. Van fris turkoois tot pittig koningsblauw, van zacht hemelsblauw tot diep indigo. Sommige Dutch designers zijn hun tijd vér vooruit. Zo oogt de ludieke Egg Chair (1968) van Peter Ghyczy na ruim 40 jaar nog altijd futuristisch. Leuk voor binnen én buiten.
Dutch Design: blauw & wit
Huiselijk hout met ravissant rood

Huiselijk hout met ravissant rood

Warm hout in combinatie met vurig rood is een vlammende combinatie. Dit betreft het hele roodgamma; van lichtroze tot diep purper. De harmonie zit ‘m dan in de kleur; veel minder in de stijl. Sterker nog: klassiek en design kunnen prima in één interieur gecombineerd worden, als de kleuren maar bij elkaar matchen.

Neem bijvoorbeeld de klassiek belijnde massief eikenhouten Wood Me Chair van De Vorm. Een heel simpel en nuchter Hollands ontwerp. Op en top design daarentegen is de roze Tulipani stoel van Roderick Vos voor Linteloo. Ook in de accessoires zien we zowel eigentijds design, veelal met een ambachtelijke look, als accessoires uit ‘de oude doos’, zoals een stenen gemberpot en koperen schaal. 

Pure rust

Veel Nederlanders houden van een ingetogen, naturel woonbeeld. Beiges, zachte crème- en zandtinten combineren als vanzelf tot een harmonieus geheel, waar een serene rust van uit gaat. Sober in ton-sûr-ton, maar allesbehalve saai! Helder wit frist het geheel op.

Een enkel houten (bijzet)tafeltje zorgt voor een robuuste touch. Niet gelikt gelakt, maar juist onbehandeld en stoer. De piramidevormige Side Block van VanDijk kan op verschillende manieren worden neergezet en komt zowel in de woon- als slaapkamer van pas.
Pure rust
Kekke kleuren & strakke symmetrie

Kekke kleuren & strakke symetrie

Kiezen voor kleuren is altijd spannend. In woonwinkels vinden we de nieuwste trendkleuren zoals paars, geel en groen. Energieke kleuren die onderling verrassend goed te combineren zijn, indien ze allemaal eenzelfde ‘zwaarte’ hebben. Dan is het dus niet zo dat er één gekleurd item uitspringt, maar dat het hele interieur qua kleur in balans is.

Kies daarbij wel het liefst voor één vormentaal; strak geometrisch of juist rond en organisch, zoals het groene bijzettafeltje Bubbles van De Vorm. Anders wordt het mogelijk te druk. 

Eerste foto: Egg Chair, www.ghyczy.com; kast ‘Open Store’, blauwe fauteuil ‘Sit Down’, www.arco.nl; witte salontafel ‘Flint’, www.montis.nl; witte fauteuil Flotar van Leolux via www.riant-stoutenbeek.nl; grijs bijzettafeltje ‘Shift’, www.pode.nl; lamp Twolight, www.eikelenboom.nl; dressoir ‘Fibonacci 200-LK’, www.breesnewworld.nl; drop, www.venco.nl; plant en pot, www.tuincentrum-jaarsveld.nl.

Tweede foto: Eetkamertafel ‘D90’,info@ganzeboom.com; roze eetkamerstoel ’Tulipani’, www.linteloo.nl; rode eetkamerstoel ‘Wood Me Chair’, www.devorm.nl; roomdivider en side block, www.vandijk-meubelen.nl; lamp Glow van Marc de Groot, www.eikelenboom.nl; houten kubusjes ‘Kobus’, www.pilat.nl; behang collectie Pip, www.eijffinger.nl; servies van Pip, www.pipstudio.com; potten en planten, www.tuincentrum-jaarsveld.nl.

Derde foto: Boxspring, www.lavital.nl en www.natural-beds.nl; dekbedovetrek ‘Chesterfield’, www.auping.nl; kussens op bed ‘ RHF’, www.healthfoam.nl; bank ‘Laguna’, www.dynamicdesign.nl; Side Block en salontafel, www.vandijk-meubelen.nl; lamp Lotek van Tord Boontje, www.eikelenboom.nl; fauteuil ’Low Chair’, www.pastoe.com; plaids op bed, www.wollendekens.nl; plant en pot, www.tuincentrum-jaarsveld.nl.

Vierde foto: Kasten ‘Symbiose’, www.lefmeubeldesign.nl; bank ‘Upside Down’ en groen bijzettafeltje ‘ Bubbles’, www.devorm.nl; geel poefje ‘Pause’ en geel bijzettafeltje, www.pode.nl; salontafel ‘Klem’, www.kluskens.nl; plant, pot en bloemen, www.tuincentrum-jaarsveld.nl.

Bron: Perscentrum Wonen

Lees meer over dit thema in het dossier: designers