De woning als oudedagsvoorziening

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » De woning als oudedagsvoorziening
De gevleugelde uitspraak ‘Een eigen woning is het beste pensioen’ heeft ook in deze tijd zijn waarde niet verloren. Voor veel mensen is de waardestijging van een huis een belangrijk argument om de stap van huren naar kopen te maken.

We vroegen Jan Gerrit Hof van de Friesland Bank naar de mogelijkheden wanneer het eenmaal tijd geworden is om het opgebouwde vermogen aan te wenden.


Verkopen en huren

Het ligt voor de hand om de woning te verkopen en de opbrengst te gebruiken als aanvulling op het pensioen. Maar zeker wanneer je ergens al jaren woont en gehecht bent aan het huis met zijn herinneringen, is dit een grote stap. Bovendien mis je bij de verkoop van je woning toekomstige waardestijgingen.

Volgens Jan Gerrit Hof is het verkopen van de woning gelukkig in veel gevallen niet nodig. ‘Vaak woont men in een huis dat de afgelopen jaren sterk in waarde is gestegen, waardoor er veel overwaarde opgebouwd is. Waarom zou je niet de overwaarde opnemen en gebruiken voor
het levensonderhoud in plaats van te verhuizen naar een huurwoning en ook dan de overwaarde op te eten?’


Krediethypotheek

Onder bepaalde voorwaarden kan de overwaarde van de woning worden opgenomen in de vorm van een krediethypotheek.

Jan Gerrit Hof: ‘De krediethypotheek is een hypotheekvorm waarbij je, afhankelijk van de overwaarde van het huis, een bepaald bedrag naar behoefte kunt opnemen. Het is een soort rekening-courant met een vastgestelde maximum kredietlimiet met als onderpand de eigen woning.

Voordeel van deze hypotheekvorm is dat je alleen geld opneemt dat je nodig hebt en dat je dus ook alleen rente betaalt over het bedrag dat is opgenomen. Mogelijk nadeel is echter de variabele rente. Hierdoor is er onzekerheid over de hoogte van de toekomstige rentebetalingen.’


Vaste hypotheek

Een andere mogelijkheid is de vaste hypotheek. Jan Gerrit Hof: ‘In dit geval neem je een bepaald hypotheekbedrag
op, dat je op een spaar- of depositorekening (of eventueel een beleggingsrekening) stort. De benodigde bedragen kunnen hiervan in termijnen worden opgenomen naar eigen behoefte.

Voordeel van deze hypotheekvorm is de mogelijkheid om de rente vast te zetten voor een langere periode. Je weet dan precies wat de toekomstige verplichtingen zijn. Nadeel is echter dat je meteen rente over het gehele hypotheekbedrag betaalt in plaats van alleen over het gedeelte dat direct benodigd is. Je ontvangt uiteraard ook rente op het spaartegoed, deze is echter vaak lager dan de te betalen hypotheekrente.

Voor beide hypotheekvormen geldt overigens dat de rente niet aftrekbaar is omdat hij voor consumptieve doeleinden wordt gebruikt.’

De woning als oudedagsvoorziening
Lees meer over dit thema in het dossier: financieel