Wit in het interieur

Home » Interieur & lifestyle » Wit in het interieur
Op een sneeuwwitte kerst hopen we alweer een paar jaar, helderwitte interieurs zien we de laatste tijd echter des te meer.

Jan des Bouvrie is al jaren overtuigd van de charme van wit; zanger Gordon ging onlangs overstag en op de woonbeurzen voert wit duidelijk de boventoon. Deze winter is wit niet meer weg te denken uit het interieur. Het is een veelzijdige ‘kleur’ waarmee je de woonkamer eenvoudig lichter én ruimer laat lijken.

Witter dan wit

Wit vind je in vele prachtige nuances als porselein, katoen, kalk, krijt, parel, sneeuw, poeder, dons, papier, room, whitewash, zeeschelp, bloesem, marmer, melk, antiek, linnen en oud kant. Gebruik verschillende witgradaties en -texturen voor muren, meubels en accessoires. Daarmee creëer je diepte.

Het waarom van wit volgens binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie.

‘Een witte ruimte laat veel meer ruimte voor kleur van mensen, kunst en andere zaken. Het gaan niet om het wit, maar om het licht. Wit geeft een heel prettige uitstraling.’

Zwart op wit

Wit is de perfecte basis en met de vele verschillende tinten zijn er oneindige variatiemogelijkheden voor een spannend interieur.

Wil je toch graag wat kleur in je interieur? Combineer wit dan met zachte roze schakeringen voor een romantische look. Zwart en grijs geven een chique uitstraling en wanneer je wit combineert met subtiele bruin- en groentinten is het resultaat heel natuurlijk en rustgevend.

Warm wit

Door zachte materialen zoals pluche, nepbont, langharige vachten en wol te kiezen, krijgt het interieur een warme uitstraling. Zitmeubelen, gordijnen, vloerkleden en een overdadige hoeveelheid kussentjes en plaids lenen zich voortreffelijk voor zachte stoffen.

Strak en ruw

Daarnaast zie je wit veel terug in strakke materialen zoals glanzend gelakte, greeploze keukenkastjes en riante bankstellen met een poef van wit leer. Ook ruwe materialen zoals steigerhout en beton zien we vaak in een witte variant, veelal gecombineerd met bijvoorbeeld geborsteld staal of hout in de meest pure vorm.
 
Eric Kuster
Foto: Rahi Rezvani

Eric Kuster, ´s lands meest glamoureuze interieurontwerper, werkt graag met wit.

‘Wit symboliseert een nieuw begin, het heeft een heel positieve uitstraling. Mensen hebben daar nu behoefte aan. De afgelopen jaren waren vooral donkere kleuren de trend, wit is daar een tegenhanger van.’

Wit een koude kleur? Volgens Eric Kuster hoeft dat zeker niet zo te zijn: ‘Wit kan ook heel warm zijn, bijvoorbeeld met lekker veel witte kussentjes en plaids.’

Vijf keer wit:

Met het veelzijdige wit kun je allerlei stijlen creëren. We zetten er ter inspiratie vijf voor je naast elkaar.
Wit interieur: puur (foto: Woonbeurs Amsterdam) Wit interieur: romantisch Wit interieur: klassiek
Puur » Romantisch » Klassiek »
Wit interieur: strak Wit interieur: weelde
Strak » Warm »
Lees meer over deze thema's in de dossiers: kleurdesigners