Landelijke online veiling versnelt huizenverkoop

Home » Woonnieuws » Landelijke online veiling versnelt huizenverkoop
Het is duidelijk dat de verkoop van woningen op dit moment niet vanzelf gaat. Er is nu echter een interessante aanvulling op de reguliere verkoop: een online onderhandeling van de woning.

Organisator Hans Koekkoek van de Nationale Biedingsdagen legt uit hoe het werkt en wat de voordelen van deze unieke verkoopmethode zijn. "Het is een uitbreiding op de dienstverlening van de makelaar. Via een beveiligd online onderhandelingssysteem (WoningbijOpbod(R)) worden huizen binnen één uur verkocht aan de hoogste bieder.

Eerlijk, transparant en voor de koper heel voordelig! Het gehele digitale proces geschiedt onder toezicht van een notaris. Zo kan er later nooit discussie ontstaan
over de wijze waarop de onderhandeling heeft plaatsgevonden".


Inzetprijs en gunprijs

Hoe werkt het online onderhandelen in de praktijk? Onno van Roomen van WoningbijOpbod(R): '"Heel eenvoudig. Kopers melden zich bij de makelaar en gaan de woning bezichtigen. Ze krijgen vervolgens een inlogcode om deel te nemen een op een vast tijdstip geplande online onderhandeling. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Er wordt geboden in rondes vanaf een inzetprijs, die een stuk lager ligt dan de vraagprijs. Is de gunprijs (de minimale verkoopprijs die is vastgesteld door de verkoper) bereikt of wordt deze overschreden, dan is de woning verkocht!
Het recht van voorbehoud van financiering en de drie dagen bedenktijd blijven bovendien van toepassing.


Snel tot zaken komen

"Het is een nieuwe onderscheidende manier van verkopen: je begint met een lage inzetprijs, maar het uiteindelijke resultaat is hetzelfde; kopers krijgen een mooie kans om in de huidige markt voor een scherp prijs hun droomwoning aan te schaffen," aldus Koekkoek. De makelaars die al via deze weg verkopen melden dat 50-60% van de objecten voor het online moment al worden verkocht omdat bieders eerder tot zaken willen komen.

Bron: Woningbijopbod.nl (APS), 5 november 2009
Lees meer over dit thema in het dossier: trends