Buitenlands vastgoed alternatief voor sparen

Home » Woonnieuws » Buitenlands vastgoed alternatief voor sparen
In toenemende mate wenden investeerders zich tot vastgoed. De oorzaak is een gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen. Spaarcenten worden van de bank gehaald en geïnvesteerd in een buitenlandse woning, wat momenteel meer zekerheden lijkt te bieden.

In het licht van banken die kapitaalinjecties van de overheid nodig hebben of zelfs 'omvallen' waardoor spaartegoeden in één klap verdwijnen wordt vastgoed als investering steeds aantrekkelijker.

De laatste paar maanden is het soort 'koper' van buitenlands vastgoed veranderd. Was het voorheen iemand die op zoek is naar een tweede woning waar hij naar toe kan gaan om de vakanties door te brengen of om er permanent te wonen, is het nu iemand met een gevulde
bankrekening die het geld niet meer op een bankrekening wil laten staan maar 'veilig' wil investeren in vastgoed. Er doet zich een verschuiving voor van levensgenieters naar investeerders.


Buitenkansen

Marc van Staveren, van MNM Costa Blanca, verklaart deze verschuiving door te wijzen op een gebrek aan vertrouwen. "Wij zien heel duidelijk dat mensen niet langer hun geld op een bankrekening willen laten staan. De rente is bijzonder laag en dankzij de vermogensbelasting is het rendement nagenoeg nihil.

Daar komt bij dat er de laatste tijd nogal wat problemen met banken zijn geweest. De ING had een kapitaalinjectie nodig, de staat werd grootaandeelhouder van de ABNAMRO en recentelijk is de DSB bank zelfs helemaal verdwenen. Veel mensen
vragen zich af of hun spaargeld nog wel veilig is. Het vertrouwen in de banken is weg.

Daar staat tegenover dat de prijzen van onroerend goed in Spanje op een dieptepunt beland zijn. Er zijn volop buitenkansen, er staat onroerend goed tegen zeer aantrekkelijke prijzen te koop. Dit beweegt mensen ertoe om in plaats van het geld op de bank te laten staan te investeren in vastgoed.

Aan de Costa Blanca krijgen wij mensen die een behoorlijk budget beschikbaar hebben en dat willen investeren in onroerend goed. Ze willen daar een paar maanden per jaar gebruik van maken en de rest van het jaar verhuren ze het of maken vrienden en familie er gebruik van."

Bron: Mondi, 4 november 2009
Lees meer over deze thema's in de dossiers: trendsbuitenland