Rookmelders: van levensbelang

Home » Interieur & lifestyle » Rookmelders: van levensbelang
Waar rook is, is vuur. Daarom is het installeren van een rookmelder ontzettend belangrijk. De rookmelder waarschuwt je op het moment dat je zelf de brand nog niet opgemerkt hebt en geeft je zo de gelegenheid maatregelen te nemen.

Zeker ’s nachts is een rookmelder essentieel. Als je slaapt, ruik je namelijk niks. Je wordt dus niet wakker van de rooklucht. Als je de giftige rook inademt, kun je al binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid raken.

Beste plek om een rookmelder op te hangen

Het beste hang je rookmelders op in de gang of in de ruimte tussen de keuken en de woonkamer. Zorg ervoor dat je er één hebt opgehangen op elke verdieping in huis. Hang ze altijd aan het plafond en meer dan 50 centimeter van de zijmuur en hoeken van een vertrek.

Wanneer je de rookmelder in de keuken, badkamer, garage, bij een ventilator, boven de verwarming of op een tochtige plek hangt, is de kans groot op vals alarm.
Op deze laatst genoemde plekken komt er bovendien veel stof op de rookmelder waardoor hij kapot kan gaan.

Onderhoud rookmelder

Wanneer de rookmelder goed wordt onderhouden, gaat hij ongeveer tien jaar mee. Om er zeker van te zijn dat de rookmelder werkt, is het verstandig regelmatig te testen. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Zorg er ook voor dat je de rookmelder stofvrij houdt.

Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn sinds kort ook rookmelders t koop waarvan de batterij tien jaar meegaat.


Rookmelder kopen

Een rookmelder kun je al kopen voor € 5,- en ze zijn verkrijgbaar bij vrijwel alle bouwmarkten. Bovendien zijn ze verkrijgbaar bij ijzerwarenwinkels, huishoudzaken, elektra-installateurs, alarmbedrijven en via internet.

Let er bij aanschaf op dat de rookmelder voorzien is van het Goedmerk en
Rookmelder

eventueel het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit laatste keurmerk heb je nodig voor het verkrijgen van een PKVW certificaat voor jouw woning.

Een rookmelder is eenvoudig zelf te installeren.

Meer informatie over rookmelders en brandveiligheid vind je op de website van de Brandweer.
Lees meer over dit thema in het dossier: veiligheid