Energielabel voor woningen

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Energielabel voor woningen
Vanaf 1 januari 2008 ben je in principe verplicht om bij verkoop van een woning een energielabel aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. Dit geldt voor alle woningen die ouder zijn dan 10 jaar.

Wanneer verkoper en koper dit niet nodig vinden, kunnen zij echter samen van het label afzien zonder gevolgen. Er zijn nog geen sancties ingesteld op het niet hebben van een energielabel.

De overheid hoopt, door woningeigenaren bewust te maken van het energiegebruik van hun woning, dat er meer energiebesparende maatregelen nemen genomen zullen worden

Energiezuinigheid

Het energielabel (officieel energieprestatiecertificaat) geeft inzicht in hoe energiezuinig een gebouw is en in hoeverre er mogelijkheden zijn om deze te verbeteren. Net als bij koelkasten en wasmachines wordt er gewerkt met een systeem van A tot en met G.

De gebouwen met de minste verbetermogelijkheden krijgen de letter
A op het label. Is het gebouw iets beter te verbeteren, krijgt het een B, enz.
De gebouwen met de meeste mogelijkheden tot verbetern worden gelabeld met een G. Een energielabel is tien jaar geldig.

Anders dan bij de het bij woningen om een relatieve waardering. Gelijksoortige woningen worden met elkaar vergeleken op het gebied van isolatie en energiebehoefte.

Vernieuwd energielabel

Vanaf 1 januari 2010 is een vernieuwd label beschikbaar in plaats van het huidige label.

De lay-out wordt verbeterd, het primaire energiegebruik wordt gesplitst in elektriciteit, gas en/of warmte, de bepalingsmethodiek wordt geactualiseerd, de opnamemethodiek wordt verbeterd en ook de invoersoftware wordt verbeterd. Ook komt er per 1 januari 2010 een nieuw klachtenloket.

Op 5 oktober 2009 heeft minister van der Laan het verbeterde label gepresenteerd. Tot 1 januari 2010 hebben energielabeladviseurs, makelaars, notarissen, installateurs en aannemers de tijd om hun dienstverlening aan te passen. Ook het label voor utiliteitsgebouwen wordt per 1 januari 2010 vernieuwd.

Nieuw energielabel


Afgegeven labels behouden hun rechtsgeldigheid. Eigenaren kunnen kostenloos een supplement volgens de nieuwe lay-out ontvangen. Via een internetapplicatie kan men dit aanvragen. Dit supplement bevat dezelfde informatie als het vernieuwde energielabel.

Bewustwording

Het energielabel is ingevoerd via een Europese richtlijn, de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Het energielabel moet gebouweigenaren bewust maken van de energie die het gebouw verbruikt. De overheid hoopt dat dit ertoe leidt dat gebouweigenaren, waaronder eigenwoningbezitters, energiebesparende maatregelen nemen.


Lees ook
:
Vernieuwd energielabel »

Energieverbruik

In welke energielabelklasse een woning valt, is afhankelijk van de zogeheten energetische kwaliteit van de woning. Op basis van de gebouweigenschappen, gebouwgebonden installaties en een gestandaardiseerd gebruikersgedrag wordt een zogeheten energie-index berekend.

Hoe dichter de indexwaarde bij '0' ligt, hoe zuiniger de woning. Woningen in de klassen A of B zijn de meest energiezuinige woningen. Kopers van woningen in energielabelklassen E tot en met G kunnen daarentegen nog veel energiebesparende maatregelen aanbrengen. Voorbeelden zijn de toepassing van dubbel glas, isolatie van buitenmuren of de aanschaf van een hoogrendementsketel.
 
Lees meer over dit thema in het dossier: energielabel