Starterslening

Let op: de overheid heeft deze regeling medio 2010 stopgezet
Wil je voor het eerst een woning kopen, maar zijn de woonlasten te hoog voor jouw inkomen? Wellicht kom je in aanmerking voor een Starterslening.

Een Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat je kunt lenen bij de bank volgens de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De Starterslening kent een rentevastperiode van 15 jaar en de looptijd is maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing voor de Starterslening.
Afhankelijk van het inkomen dat je na deze drie jaar hebt, ga je een bepaald bedrag aan rente en aflossing betalen.


Verschillende voorwaarden per gemeente

De Starterslening wordt verstrekt door de gemeente. Per gemeente verschillende de voorwaarden voor de Starterslening, bij de betreffende gemeente kun je vragen of je in aanmerking komt.

Over het algemeen geldt dat de woning  niet duurder mag zijn dan € 150.000,- tot € 200.000,-. Inclusief alle bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris-
en makelaarskosten mag het totaal sowieso niet boven de grens van de Nationale Hypotheek Garantie komen. Vaak wordt er verschil gemaakt tussen bestaande bouw en nieuwe te bouwen woningen.

Daarnaast betreft de Starterslening vaak maximaal 20% van de totale kosten.
Kom je in aanmerking voor de lening, dan kun je bij de gemeente een aanvraagformulier invullen.

Bron: SVn
Lees meer over dit thema in het dossier: financieel