Waardebepaling of taxatierapport?

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Waardebepaling of taxatierapport?
Wellicht heb je je wel eens afgevraagd wat de waarde van je huis nu zou zijn. Of misschien vroeg de bank om een taxatierapport. Of was het nou een waardeverklaring die men wilde hebben? Hoe zit het nou precies en wat kan men van jou verlangen?

In dit artikel vertelt Eugénie Nierstrasz van Makelaardij Giethoorn over de waardebepaling, het taxatierapport en een nieuw taxatiekeurmerk.
 

Waardebepaling

In de eerste plaats de waardebepaling, vaak aangeboden als “gratis waardebepaling”. In het algemeen gesproken is dit een loze kreet want iedereen kan en mag een waarde ergens voor bepalen zonder dat daar direct consequenties aan vastzitten.
In de makelaardij wordt een waardebepaling van een makelaar op prijs gesteld als je enig inzicht in de verkoopwaarde van de woning wilt hebben of bijvoorbeeld wilt vaststellen of een hogere hypotheekaanvraag kans van slagen heeft.

Laat je een VBO-makelaar een waardebepaling doen, dan krijg je een goed en onderbouwd (mondeling) advies over de waarde van een woning.

Taxatierapport

Heel wat anders is een taxatierapport, een op schrift gestelde en goed onderbouwde verklaring van een gecertificeerde makelaar of taxateur over de waarde van een pand.

Het rapport vermeldt niet alleen de huidige waarde van een pand maar ook de
belangrijkste eigenschappen, de omgevingsfactoren en de bronnen die de taxateur heeft geraadpleegd.

Bij de opname van het pand en bij gemeente, kadaster of in eigen archief heeft
Eugénie Nierstrasz:
"Het maken van een taxatierapport
behelst meer dan 'even door de
woning hollen'."

de taxateur nog veel meer gegevens gevonden en genoteerd. Tevens heeft hij een waarde berekend, eventueel referentiepanden bezocht of navraag gedaan bij andere instanties.

Kortom, uit een veelheid aan gegevens, trekt de taxateur/makelaar tenslotte een conclusie, schrijft die op en ondertekent het rapport. Het maken van een taxatierapport behelst dus meer dan “even door de woning hollen”.

Het is duidelijk dat, afhankelijk van de grootte (denk aan het aantal bijgebouwen!) en de situatie (denk aan recht van overpad en dergelijke) van het pand de taxateur flink wat uurtjes kwijt is. Een taxatierapport is dan ook niet gratis!
In sommige gevallen volstaat een waardeverklaring, dat wil zeggen een op schrift gestelde verklaring over de waarde van een pand door een gecertificeerde makelaar of taxateur. Omdat de verklaring veel korter is en minder werk vraagt dan het taxatierapport, is hij ook goedkoper.

NWWI: nieuw taxatiekeurmerk

Onlangs is, onder andere op initiatief van de VBO, het NWWI opgericht. Naar aanleiding van vastgestelde fraude, veel te hoge rekeningen voor de consument (maar waar de taxateur niets van zag aangezien het merendeel in de zakken van tussenpersonen verdween) en grote verschillen in rapporten hebben betrokken partijen het Nederlands Woning Waarde Instituut opgericht waarmee wordt beoogd een keurmerk in te
stellen voor taxatierapporten.

Het is dus goed mogelijk dat jouw bank of pensioenfonds (de geldverstrekker) vraagt naar een taxatierapport met het NWWI-keurmerk. Je bent dan verplicht een NWWI-taxateur in te schakelen waarmee je verzekerd bent van een goed rapport dat de geldverstrekker zal accepteren.

De VBO-makelaar is je graag van dienst!Lees ook:
Uitgebreide uitleg taxatie »
Lees meer over dit thema in het dossier: makelaars