Woning kopen - belangrijke tips

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Woning kopen - belangrijke tips
De knoop is doorgehakt, je wilt voor het eerst een woning kopen! Een huis kopen is spannend, leuk en… ingrijpend.

Eenmaal gekocht, zit je er een hele tijd aan vast. We geven je een aantal nuttige tips.

Budget

Om te kunnen bepalen welke woningen in aanmerking komen, is het eerst van belang het budget te bepalen.

Ga met een hypotheekadviseur om tafel en bespreek welke hypotheek het meest geschikt is. Bedenk goed welk deel van je inkomen je aan de woning wilt besteden en wat je over wilt houden voor de normale uitgaven en de luxe-uitgaven als vakanties.

Woonwensen

Je hebt vast al een idee van de woning die
je wilt gaan kopen. Concretiseer dit idee en breng prioriteiten aan in de woonwensen.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn of je nieuwbouw wilt of bestaande bouw, waar de woning moet staan, of je vrijstaand wil wonen, hoeveel slaapkamers je wilt, of je een tuin, ligbad, vrijstaande douche, open of gesloten keuken en/of een open haard wilt.

Houd je van nieuwere woningen, of spreken jaren ’30 huizen je aan? Wil je een kant-en-klare woning, of houd je van klussen?

Vergeet ook de omgeving niet. Aspecten als de buurt, scholen, openbaar vervoer en winkels zijn kunnen nu of in de toekomst erg belangrijk zijn.

Maak onderscheid tussen ‘musthaves’ en aspecten die eventueel geskipt kunnen worden.

Zoeken

Neem ruim de tijd om je te oriënteren op de woningmarkt. Dit kan in eerste instantie op sites als www.vbo.nl, www.funda.nl, www.jaap.nl en www.dimo.nl.

Ook de etalages van makelaars geven een goed idee van het aanbod in de regio en er liggen regelmatig makelaarskrantjes tussen de reclame.

Schroom niet om een makelaarskantoor binnen te gaan met eventuele vragen, daar zijn ze voor.
Naast het zelfstandig zoeken, is het mogelijk een aankoopmakelaar in te schakelen. Hoewel dit vrij duur is, verdien je de kosten vaak wel terug doordat een makelaar de regio en het woningaanbod erg goed kent, emotioneel niet betrokken is en ervaring heeft in het onderhandelen over de prijs.

Bezichtigen

Heb je een aantal woningen gevonden dat je aanstaat? Dan is het tijd om de woningen ook van binnen te gaan bekijken. Via de makelaar kun je een bezichtiging regelen.

Bekijk de woning tijdens de bezichtiging goed en stel veel vragen. Een verkoper heeft een informatieplicht en een koper heeft een onderzoeksplicht. Het is aan beide partijen dat alle relevante informatie uit gewisseld wordt.

Vraag in het bijzonder naar bouwkundige aspecten en eventuele bijzondere lasten en beperkingen, zoals erfdienstbaarheden, die op het perceel rusten.

Probeer tijdens de bezichtiging door de eventuele ouderwetse inrichting heen te kijken. Veel kopers laten zich nog steeds afschrikken door oranje behang en oude meubels.

En kijk goed naar de stand van de zon. Kun je lekker in de tuin zitten? Let ook goed op geluiden van de buren en het verkeer.


Verdieping

Ben je serieus geïnteresseerd in een woning? Verdiep je dan in een aantal zaken die veel narigheid kunnen voorkomen.

Vraag naar het bestemmingsplan. Is de gemeente van plan een flat of snelweg te bouwen die je prachtige uitzicht gaan verpesten? Ga ook na of er voor eventuele verbouwingen van de woning vergunningen zijn verleend.

Ga je een appartement kopen, vraag dan informatie op over de Vereniging van Eigenaren. Het functioneren en de financiële situatie ervan kan erg verschillen.

Zeker bij een oudere woning is een bouwkundige keuring essentieel. Het zou vervelend zijn als na de koop blijkt dat er houtrot is of dat de vloeren vervangen moeten worden.

In het kort

  1. Bepaal je budget
  2. Bepaal je woonwensen
  3. Neem de tijd om te te oriënteren
  4. Bekijk de woning goed en stel tijdens de bezichtiging veel vragen
  5. Verdiep je in het bestemmingsplan, de eventuele Vereniging van Eigenaren en laat een bouwkundige keuring uitvoeren
  6. Zorg dat je bij het bieden een goed beeld hebt van de reële vraagprijs
  7. Tot drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst kun je er nog van af


Bieden

Na deze uitgezochte informatie nog steeds geïnteresseerd in de woning? Laat hem dan taxeren. Je hebt dan een reëel idee van wat de woning waard is. Laat ook prijsopgaves maken van eventuele noodzakelijke verbouwingen.

Vergeet tijdens de onderhandelingen belangrijke zaken zoals het moment van overdacht, eventuele overname van onroerende zaken als gordijnen en ontbindende voorwaarden niet. Voorbeelden van dit laatste zijn financiering en een bouwkundige keuring.

Zoals eerder gezegd kan een aankoopmakelaar de onderhandelingen voor je op professionele wijze voeren. Hij weet precies wat de sterke en zwakke punten zijn en heeft geen emotionele betrokkenheid bij het huis.


Gekocht

Gefeliciteerd! Drie dagen na het tekenen van de koopovereenkomst is de woning echt van jou.

Alleen binnen drie dagen na het tekenen van de overeenkomst (driedagentermijn) kun je nog terugkrabbelen en wanneer er ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen.

Lees meer over dit thema in het dossier: makelaars