Verlichting badkamer

Home » Interieur & lifestyle » Verlichting badkamer
In de badkamer staan twee lichtvormen centraal. De algemene verlichting, die aan het plafond wordt gemonteerd en de gerichte verlichting bij de spiegel.

Het verlichten van de wastafel is erg belangrijk, dit is de werkplek van de badkamer en voldoende licht is hier onontbeerlijk.

Door aan beide zijkanten van de spiegel evenveel lampen te plaatsen, wordt het gezicht tijdens de dagelijkse verzorging aan beide kanten gelijk belicht en wordt voorkomen dat schaduwen het zicht bemoeilijken.

Er kan ook gekozen worden voor verlichting boven de spiegel, maar dit kan verticale schaduwen op het gezicht geven, die ontstaan door het profiel van het
gezicht zelf. Hoewel de verlichting in veel badkamers van boven komt, verdient de voorkeur dus verlichting vanaf de zijkant.

De verlichting mag niet rechtstreeks op de spiegel vallen. Dit is hinderlijk als je voor de spiegel staat en veroorzaakt door de weerkaatsing op de vaak gladde tegels in de badkamer veel onrust.

Een aparte schakelaar voor de algemene verlichting en de verlichting van de

wastafel, maakt het mogelijk alleen die verlichting in te schakelen die gewenst is.
 
In de badkamer verdient de veiligheid extra aandacht. Er treedt door de vochtigheid die de ruimte eigen is, condensvorming op. Het is derhalve erg belangrijk dat de lampen of plafonnières spatwaterdicht zijn. Dit is veelal aangegeven op de verpakking.


Verlichtingtips per ruimte

Woonkamer »
Eethoek »
Keuken »
Slaapkamer »
Badkamer »

Lees ook:
Verlichtingsplan maken »
Basisprincipes verlichting »
 
Lees meer over deze thema's in de dossiers: verlichtingbadkamer