Basisprincipes verlichting

Home » Interieur & lifestyle » Basisprincipes verlichting
Een prachtige lamp als eyecatcher geeft de woonkamer stijl en karakter. Niet alleen de uitstraling van de lamp, vooral de verlichting schept sfeer.

Verlichting kan de sfeer maken of breken, denk maar eens aan een restaurant dat te fel verlicht is. Naast de esthetische, heeft licht ook een praktische functie. Om een krant of tijdschrift te kunnen lezen, moet er voldoende licht zijn.

Hieronder worden een aantal basisprincipes betreffende verlichting besproken.

Licht heeft diverse doeleinden en in de verschillende, vaak multifunctionele ruimtes is het belangrijk dat er zorg aan besteed is.

In essentie zijn er drie soorten verlichting, die aansluiten op de functie die het dient.

Basisverlichting

Basisverlichting is het algemene licht in een vertrek. Vaak wordt de algemene verlichting geboden door lampen aanhet plafond. Basisverlichting wordt ook wel sfeerverlichting genoemd. Zoals het woord al zegt, bepaalt deze verlichting de sfeer van in de ruimte. Deze basis- of sfeerverlichting vormt de basis in een verlichtingsplan.

Gerichte verlichting

Gerichte verlichting vormt een aanvulling op de basisverlichting. Van dit soort verlichting is een functionele variant, taakverlichting genoemd.

Taakverlichting maakt het mogelijk werkzaamheden uit te voeren waarbij fellere verlichting noodzakelijk is. 
 
Voorbeelden hiervan zijn het leeslampje, de verlichting bij de spiegel in de badkamer en verlichting die het snijden in de keuken mogelijk maakt.

Ten slotte is er accentverlichting. Middels accentverlichting kan de aandacht worden gericht op decoratieve items zoals een mooi schilderij, een plant of boeken in een kast. Vaak worden hier spotjes voor gebruikt.

Groter of kleiner

Met licht kun je voor het oog een ruimte vergroten, of juist intimiteit creëren.
Klik op de plattegrond een ruimte aan een lees de verlichtingstips!


Verlichtingstips woonkamerVerlichtingstips slaapkamer
Verlichtingstips keukenVerlichtingstips badkamer
We geven een paar tips. Wil je dat de kamer groter lijkt? Verlicht dan vooral de kortste wanden van de vertrek te verlichten.

Met een staande lamp die naar het plafond gericht is, lijkt de woonkamer hoger. Hetzelfde effect hebben hanglampen met een open bovenkant.

Een naar beneden gerichte schemerlamp, maakt dat de kamer juist lager lijkt. Dit geeft een intiemere sfeer.

Lees ook:
Verlichtingsplan maken »
Verlichtingsplan maken
Lees meer over dit thema in het dossier: verlichting