Basisprincipes kleuren

Home » Interieur & lifestyle » Basisprincipes kleuren
Kleur is één van de belangrijkste inrichtingselementen, het bepaalt in grote mate de uitstraling van je woning.

In dit artikel beschrijven we een aantal basisprincipes kleur.

Kleurencirkel

Een erg bekend model over kleuren is de kleurencirkel van Johannes van Itten. Deze  Zwitserse kunstenaar, ontwerper en docent ontdekte dat je met de drie primaire kleuren rood, geel en blauw alle andere kleuren kunt mengen.

Deze basiskleuren, die in het midden van de kleurencirkel staan, kunnen  nooit zelf gemengd worden met andere kleuren.

Als je twee van de primaire kleuren mengt, ontstaan de secundaire kleuren oranje (rood en geel), paars (rood en blauw) en groen (geel en blauw). Deze primaire kleuren staan in de tweede ring van de kleurencirkel.

De primaire en secundiare kleuren uit de kleurencirkel kunnen op verschillende manieren aangepast worden. Middels de kenmerken tint, helderheid en verzadiging is een onbeperkt kleurengamma mogelijk.
Kleurencirkel van Itten
Kleurencirkel Van Itten

Helderheid

De heldere kleuren uit de kleurencirkel kunnen lichter en donkerder gemaakt worden door het mengen met wit of zwart. Voor de blauwe en de paarse kleur uit de kleurencirkel, hebben we dit hieronder gedaan.
Variatie in helderheid

De lichtere tinten worden pasteltinten genoemd, de donkere tinten schaduwtinten.

Verzadiging

Wordt er grijs toegevoegd aan een kleur, dan wordt deze kleur onverzadigder genoemd. Hiernaast zie je dat de kleuren rustiger worden wanneer er grijs aan de blauwe en paarse kleur uit de kleurencirkel wordt toegevoegd.
 
Variatie in verzadiging

Tint

Afhankelijk van de hoeveelheid die van de primaire kleuren gemengd worden, kunnen in principe een oneindig aantal tinten van de secundaire kleuren gemengd worden.

Van Itten onderscheidde er twaalf, zie de buitenste ring van de kleurencirkel.

 Lees ook:

Betekenis kleuren Effect van kleuren Basisprincipes verlichting Verf van Praxis
Betekenis kleuren Effect van kleuren Basisprincipes verlichting Ga je zelf verven? Denk ook eens aan de verf van Praxis.

 
Lees meer over dit thema in het dossier: kleur