Maximale hypotheek berekenen

Home » Financieel, juridisch en makelaarsadvies » Maximale hypotheek berekenen
Hoeveel kan ik maximaal lenen voor mijn huis? Wil je een huis kopen, dan is dit een vraag die je jezelf zeker gesteld hebt. In dit artikel lees je welke factoren van invloed zijn op het bedrag dat je kunt lenen.

Samengevat spelen drie factoren een rol bij de hoogte van de maximale hypotheek.
 • Inkomen
 • Rente
 • Marktwaarde woning

Inkomen

 • Hoogte van het inkomen
  Uitgangspunt bij het berekenen van het bedrag dat je mag lenen, is de hoogte van het inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de hypotheek. Werken beide partners, dan kan er vanzelfsprekend een hogere hypotheek afgesloten worden.
 • Zekerheid van het inkomen
  Naast de hoogte van het inkomen, is de zekerheid die samenhangt met dit inkomen van belang. Werk je in een sector die het moeilijk heeft, dan kan dit van invloed zijn. Variabele inkomsten zoals inkomsten uit overwerk en inkomsten uit provisie wegen minder zwaar mee dan het vaste salaris.
 • Soort inkomen
  Ook het soort inkomen speelt mee. Het je inkomen uit dienstverband of ben je zelfstandig ondernemer? En heb je een contract voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd?
 • Verplichtingen
  Welk deel van je inkomen besteed kan worden aan een hypotheek, is afhankelijk van eventuele financiële verplichtingen. Los je maandelijks een bedrag af op een lening of betaal je alimentatie? Deze verplichtingen hebben een vrij groot effect op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Als je bij het BKR geregistreerd bent, dan wordt ook je terugbetaalgedrag meegenomen.
 
Maximale hypotheek berekenen - ING

Rente

Op bovengenoemde factoren heb je een bepaalde invloed. Waar je geen invloed op hebt, is de hoogte van de hypotheekrente. Toch speelt dit een rol bij het berekenen van de hoogte van je maximale hypotheek. Is de rente hoog, dan moet je per maand meer aflossen en kun je dus minder lenen. En hoe langer de rentevast periode, hoe hoger de rente. Dus ook de rentevast periode heeft effect op het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Zijn inkomen en rente niet gunstig genoeg om in aanmerking te komen voor een hypotheek voor jouw droomhuis? Dan kunnen je ouders misschien borg staan. Dit geeft de geldverstrekker meer zekerheid en dan kun jij meer lenen.

Woonquote

Inkomen en rente bepalen gezamenlijk de woonquote. Het NIBUD heeft vastgesteld welk deel van het inkomen op verantwoorde wijze besteed kan worden aan woonlasten.

Waarde van de woning

Op basis van je inkomen en de rente kun je een bepaald bedrag lenen. Voor dit bedrag kun je echter niet elk willekeurig huis kopen. De hypotheek moet in verhouding staan tot het huis dat je wilt kopen.

De waarde van de woning is een belangrijke pijler bij het verstrekken van een hypotheek. Vanaf 2018 mag je mag maximaal de waarde van het huis lenen, inclusief overdrachtsbelasting (2%). Eerst mocht je nog net wat meer lenen, maar dit is stapsgewijs afgebouwd. Wil je extra lenen, dan mag dat alleen als je energiebesparende maatregelen gaat nemen.

Maximale hypotheek berekenen? Klik hier!
Lees meer over dit thema in het dossier: hypotheekrente