Tuintrends 2016

Home » Interieur & lifestyle » Tuintrends 2016
Aan de vooravond van een nieuw tuinseizoen presenteert Mooiwatplantendoen.nl de vier trendtuinen van 2016. Maak kennis met de sprookjestuin, de hysterische tuin, het lijnenparadijs en de cirkeltuin.

Ze zijn gebaseerd op de nieuwste groene trends en bieden volop inspiratie om je tuin naar eigen smaak en inzicht in te richten. Nu maar hopen op een mooie lente!

De sprookjestuin

Eén van de trendtuinen van 2016 kenmerkt zicht door een sprookjesachtige sfeer met bijvoorbeeld een mini-bos met coniferen en de imposante lentebloemen van azalea waar vlinders fladderend op af komen.

De tuin is een ideale plek om je verbeelding de vrije loop te geven en je ontdekt continue nieuwe dingen in de tuin. Dat is een resultaat van de doorkijkjes en sfeerlichtjes waardoor je ook in de schemering en duisternis van de tuin kunt genieten.

De kleuren in de sprookjestuin zijn contrasterend en leveren extra spanning op: pastelpaars of lila naast donkerrood en knalgroen.

Tuintrend 2016 - de sprookjestuin
Tuintrend 1: de sprookjestuin

Het lijnenparadijs

In het lijnenparadijs wordt gespeeld met geometrische vormen en verhoudingen. Bijvoorbeeld door planten in grote, ronde potten op een hoekig terras te zetten.

Het lijnenspel dat ontstaat valt extra op door de open vormgeving en het nadrukkelijk gebruik van zwart en wit. Primaire kleuren zorgen daarbij voor vrolijke voorjaarsaccenten.

De tuin krijgt een upgrade van 2D (het vloerplan) naar 3D waarbij de ruimte ook verticaal wordt benut. Zet eens gele mini-petunia’s op een pergola of een citroenboompje op een zwart tafeltje. Het lijnenparadijs zorgt voor een bijzonder ruimtelijke effect.

Tuintrend 2016 - het lijnenparadijs
Tuintrend 2: het lijnenparadijs

De hysterische tuin

Als je op zoekt bent naar serene rust dan moet je maar even verder kijken. De hysterische tuin bevat een overload aan kleuren en vrolijke elementen. De tuin is één groene expressie vol kleurrijke contrasten. Praktisch betekent dit dat traditionele plantencombinaties tot het verleden behoren.

In de hysterische tuin maak je ongewone mixen zoals met voorjaarsviolen, bamboe, azalea en salie. Het resultaat is een dolle boel die eindeloos veel energie oplevert als je er naar kijkt en doorheen loopt. Het wordt een knallend voorjaar!

Tuintrend 2016 - de hysterische tuin
Tuintrend 3: de hysterische tuin


De cirkeltuin

De cirkeltuin is er één die je omarmt. Kenmerkend is de cirkelvorm die terug komt in de beplanting met ronde bladvormen en bloemen maar ook potten en meubels zorgen voor ronde accenten.

Belangrijke trendkleuren zijn wit en groen met roodbruine accentkleuren. Door verschillende plantsoorten met elkaar te combineren krijg de tuin een natuurlijke uitstraling, maar doordat de planten qua uiterlijk veel op elkaar lijken bewaar je toch de eenheid. Zo ontstaat er verbinding en harmonie.

Mix bijvoorbeeld kelkvormige planten als calla, petunia en hibiscus met elkaar. De harmonie in de cirkeltuin is overigens niet alleen voor mensen… ook vogels, honingbijen en vlinders genieten van de tuin.

Tuintrend 2016 - de cirkeltuin
Tuintrend 4: de cirkeltuin


Meer info over de tuintrends en de planten die er bijpassen vind je op Mooiwatplantendoen.nl.
 
Lees meer over dit thema in het dossier: tuin