Tips voor veilig wonen

Home » Interieur & lifestyle » Tips voor veilig wonen
Je veilig voelen is één van de fijnste dingen die er is. Wat is de manier om van je huis een veilige haven te maken?

Lees snel verder voor de belangrijkste tips.

Tip 1: Kwalitatief hang- en sluitwerk

De eerste stap voor een veilig thuis is hang- en sluitwerk voor je ramen en deuren. Goed hang- en sluitwerk is voorzien van het SKG-keurmerk.

Deze producten worden voorzien van 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe sterker het slot. Wil je het indringers zo moeilijk mogelijk maken? Kies dan voor een SKG-slot met 3 sterren.

Vergeet nooit om deuren en ramen op slot te draaien en niet alleen achter je dicht te trekken. Met behulp van een creditcard is de inbreker binnen enkele seconden al binnen, dit wordt ook wel de ‘flippermethode’ genoemd.

Haal ook altijd de sleutels uit de sloten wanneer je deze op slot hebt gedraaid. Hiermee voorkom je dat inbrekers een ruitje inslaan en vervolgens de deur met je eigen sleutel openmaken.

Veiligheid - hekwerk

Tip 2: Hekwerk: veilig en mooi tegelijk

Je tuin is een fijne plek om tijd door te brengen. In de zomer geniet je van een glaasje wijn en een tijdschrift en in de winter om houdt je gezellig een sneeuwballengevecht met je kinderen. Maar naast dat het een fijne plek voor jou is, is je tuin een perfecte ingang voor inbrekers. Deze wil je natuurlijk buiten houden. Hoe doe je dit?

Plaats een hekwerk. Een hekwerk zorgt niet alleen voor meer privacy, maar geeft ook een gevoel van bescherming. Er zijn veel verschillende soorten hekwerken. Een aanwinst voor je tuin is en mooi sierhekwerk of een karakteristiek houten hekwerk.

Wil je meer privacy? Kies dan voor een schutting of laat je hekwerk begroeien met een klimop om inkijk tegen te gaan.

Veiligheid - camera

Tip 3: Een waakhond? Kies voor een camera als huisdier

Je spullen zijn belangrijk, daarom wil je er zicht op hebben. Met camerabewaking  kan dat 24 uur per dag. Je hebt tegenwoordig niet alleen meer saaie camera’s, maar ook leuke in de vorm van verschillende dieren, zoals een vogel of kameleon. Een beveiligingscamera werkt ook preventief. Inbrekers willen alles behalve gezien worden, dus als ze een beveiligingscamera zien zullen ze je huis zo snel mogelijk voorbij lopen.

Tip 4: Schrik inbrekers af met een alarmsysteem

Met alarmsystemen  bescherm je je spullen. Alarmsystemen waarschuwen je wanneer er indringers rondom of in je woning worden gesignaleerd. Inbrekers willen niet opgemerkt worden en zullen als er een luid alarm afgaat snel de benen nemen. Alarmsystemen waarschuwen je niet alleen bij een inbraak, maar voorkomen ook vooral veel inbraken. Zien inbrekers een alarmsysteem? Dan zullen ze wel 2 keer nadenken en liever ergens anders hun slag slaan.

Veiligheid - rookmelders


Tip 5: Voorzie je huis van hippe rookmelders

Inbrekers zijn vervelend, maar dat is niet het enige gevaar voor je woning. Brand is ook een groot gevaar. ‘s Nachts is je reukvermogen slecht, hierdoor worden mensen vaak niet wakker als er rook is. Rookmelders zijn een musthave voor iedere woning, maar een leuke aankoop is het vaak niet. Dankzij het Finse merk Jalo is dat voorgoed verleden tijd. Het merk bracht hippe rookmelders op de markt in verschillende kleuren en designs.

Kies bijvoorbeeld voor een speelse rookmelder in de vorm van een vlinder. Dat kan toch niemand weerstaan? Een rookmelder waarschuwt je zodat jij en je gezin in actie kunnen komen. Gaat het om een klein brandje? Door een brandblusser of blusdeken in huis te hebben kan je zelfs nog op tijd zijn om de brand te blussen. Leg de branddeken in de keuken voor eventuele keukenbrandjes. Voorzie de bovenverdieping daarnaast van een vluchtladder, zo kan je snel naar buiten in geval van een grote brand. 

Veiligheid - schuifpui en hoge ramen

Tip 6: Lichte woonkamer met gelaagd glas

Wil je een heerlijk een lichte woonkamer die ruim oogt? Dit kan met glazen ramen en deuren. Maar met normaal glas zijn deze makkelijk in te gooien, dus kies je toch maar niet voor die openslaande deuren of een schuifpui.

De oplossing: gelaagd glas. Gelaagd glas bestaat uit 2 of meer glasplaten met daartussen een kunststof folie. Zelfs al er hard tegen gebotst wordt, zal het glas niet breken. Het glas is dus inbraakwerend. Dat is niet het enige voordeel van gelaagd glas, het heeft namelijk ook nog een hoge isolatiewaarde. Met gelaagd glas heb je dus de beste beveiliging én een mooie maandelijkse besparing op je energierekening.
Lees meer over dit thema in het dossier: veiligheid