5 tips om energie te besparen in huis

Home » Interieur & lifestyle » 5 tips om energie te besparen in huis
Je energierekening bepaalt een groot gedeelte van je vaste lasten. Eigenlijk is het heel zonde om iedere maand gedachteloos een fors bedrag over te maken naar je energieleverancier. Door bewust om te gaan met energie kun je je energierekening flink verlagen!

Hier vind je vijf tips die je helpen met energie besparen.

1. Vermijd de standby-stand

Een eenvoudige manier om op energie te besparen is door de standby-stand te vermijden. In de standby-stand verbruiken elektrische apparaten zoals televisies en laptops nog steeds stroom. Door deze apparaten helemaal uit te zetten, zorg je ervoor dat ze geen stroom verbruiken als dit niet per se noodzakelijk is.

Schaf bijvoorbeeld een stekkerdoos met schakelaar aan om je apparaten volledig uit te zetten of gebruik een standby-killer, een slim apparaatje waarmee je een apparaat met één druk op de knop uitschakelt.

2. Laad je gadgets niet onnodig lang op

Veel mensen laden ’s nachts hun smartphone op naast hun bed, zodat de batterij de volgende ochtend helemaal vol is. Een fijne, gemakkelijke oplossing, maar het kost ook onnodig veel stroom. Een oplader verbruikt namelijk ook energie als de batterij van de telefoon al opgeladen is.

Sterker nog: opladers verbruiken zelfs energie als er géén apparaat aan verbonden is! Kortom: als je op energie wil besparen, dan laad je je smartphone en tablet op tot de batterij vol is en trek je daarna de oplader uit het stopcontact.

3. Zelf stroom opwekken met zonnepanelen

Wil je je energierekening echt goed omlaag brengen? Laat dan zonnepanelen op je dak installeren. Zonnepanelen kopen vraagt meestal wel om een forse investering, maar zorgt ervoor dat je onafhankelijk bent van je energieleverancier. Zelf stroom opwekken met zonnepanelen is bovendien 100 procent duurzaam! Wil je je geld liever aan iets anders besteden dan aan de aanschaf van zonnepanelen, kies dan voor zonnepanelen leasen .
Energie besparen met zonnepanelen

In plaats van een investering te doen betaal je in dat geval maandelijks een leasebedrag dat doorgaans iets lager ligt dan het bedrag wat je anders aan je energieleverancier overmaakt, zodat je toch van de voordelen van zonnepanelen kan profiteren.

4. Isoleer je woning

Woon je in een nieuwbouwwoning, dan zit het met de isolatie waarschijnlijk wel goed. Woon je echter in een huis waar de isolatie te wensen over laat, overweeg dan om geld te investeren in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of isolatie van de kruipruimte. Zo gaat er veel minder warmte verloren, waardoor je energierekening zal dalen.

5. Stap over op LED-verlichting

Verlichting is een echte energieslurper: in een gemiddeld gezin is verlichting goed voor 15 procent van energierekening! Wil je op energie besparen, dan doe je er goed aan om over te stappen op LED-verlichting. Een LED-lamp van 6 Watt kost je op jaarbasis slechts €2 bij 4 branduren per dag, terwijl een vergelijkbare gloeilamp van 40 Watt maar liefst €13 kost per jaar kost.

Bovendien gaat een LED-lamp tot wel 50 keer zo lang mee als een gloeilamp, die je gemiddeld iedere 8 maanden moet vervangen. Tel uit je winst!
Lees meer over dit thema in het dossier: duurzaamheid